Βιοτίνη: ιδιότητες & παρενέργειες από συμπληρώματα

Αν και δεν έχουν παρενέργειες, θα πρέπει να ενημερώνουμε το γιατρό μας, αν λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής με βιοτίνη.

Ιδιότητες & οφέλη για την υγεία μας

Η βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Είναι γνωστή και ως βιταμίνη Β7.

Είναι απαραίτητη για καλή υγεία και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, καθώς παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών, της γλυκόζης και της πρωτεΐνης.

Ακόμα, εμπλέκεται στην κυτταρική επικοινωνία και στη ρύθμιση των γονιδίων μας.

Βέβαια, η βιοτίνη έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια για τα οφέλη που έχει στην εμφάνιση μας. Έχει την ιδιότητα να δυναμώνει τα μαλλιά, τα νύχια και να διατηρεί ελαστικό και νεανικό το δέρμα μας![1,2]

Μάλιστα, έλλειψη βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, καθώς και σε δερματικά εξανθήματα!

Αν και η λήψη επαρκών δόσεων βιοτίνης είναι απαραίτητη για υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα, η λήψη μεγάλων δοσολογιών από συμπληρώματα διατροφής δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς, ότι έχει επιπλέον οφέλη. Ειδικά σε υγιείς ανθρώπους, που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες από τη διατροφή.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση;

Η συνιστώμενη δόση βιοτίνης για τις γυναίκες και τους άνδρες είναι 30 μg την ημέρα.

Οι έφηβοι χρειάζονται μόνο 25 μg, ενώ τα παιδιά χρειάζονται ακόμα μικρότερες δόσεις.

Χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής με βιοτίνη;

Όσοι ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή λαμβάνουν άνετα την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιοτίνης. Υπολογίζεται ότι λαμβάνουμε καθημερινά 35-70 μg βιοτίνης.

Βέβαια, αν παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά και τα νύχια σας γίνονται πιο εύθραυστα, μπορείτε να λάβετε ένα συμπλήρωμα βιοτίνης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να βελτιώσετε τη διατροφή σας. Η σωστή διατροφή μπορεί να δυναμώσει και να προστατεύσει από την τριχόπτωση.

Άριστη πηγή βιοτίνης είναι τα αβγά. Μάλιστα ένα αβγό θα μας δώσει το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα είναι επίσης, άριστες πηγές βιοτίνης.

Προκαλούν παρενέργειες οι μεγάλες δόσεις βιοτίνης των συμπληρωμάτων διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν τεράστιες ποσότητες βιοτίνης. Έχουν ακόμα και 10,000 μg βιοτίνης, που είναι περισσότερο από το 30.000% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης!

Όμως, ακόμα και τόσο μεγάλες δοσολογίες δεν προκαλούν παρενέργειες. Για το λόγο αυτό δεν έχει οριστεί μια ανώτατη ασφαλής δόση για τη βιοτίνη.[3]

Όμως, μεγάλες δοσολογίες βιοτίνης μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα κάποιων εξετάσεων. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσουν σε εσφαλμένα αποτελέσματα εξετάσεις για τις ορμόνες του θυρεοειδή αδένα και της βιταμίνης D.

Ακόμα και μια δόση βιοτίνης των 10.000 μg μπορεί να επηρεάσει κάποια εργαστηριακά τεστ, ακόμα και μετά από μια ημέρα από τη λήψη της!

Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος λανθασμένων αποτελεσμάτων και λάθος φαρμακευτικής αγωγής. Οπότε, πάντα θα πρέπει να ενημερώνουμε τον γιατρό μας, αν τυχόν λαμβάνουμε συμπληρώματα βιοτίνης.

Πόσο καιρό μπορώ να παίρνω βιοτίνη;

Θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον θεράποντα ιατρό σας για τη δοσολογία και τη χρονική διάρκεια λήψης συμπληρωμάτων διατροφής.

Προηγούμενο

Βιταμίνη Ε: ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας

Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5): Ιδιότητες & παρενέργειες

Επόμενο