Τροφές που αυξάνουν το κολλαγόνο, που πρέπει να τρως!

Το κολλαγόνο είναι η πιο βασική πρωτεΐνη στο σώμα μας. Είναι το βασικό δομικό συστατικό του δέρματος, των αρθρώσεων, των κοκάλων, των μυών, ακόμα και των νυχιών και μαλλιών. Για να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ιδιότητες του κολλαγόνου, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που βοηθούν το σώμα μας, να παράξει κολλαγόνο φυσικά.

Ιδιότητες του κολλαγόνου

Το κολλαγόνο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό, λόγω των ισχυρών αντιγηραντικών ιδιοτήτων που έχει. Το δέρμα μας ωφελείται ιδιαίτερα, αφού το κολλαγόνο το ενυδατώνει και του προσθέτει ελαστικότητα.

Επίσης, το κολλαγόνο ανακουφίζει από τους πόνους των αρθρώσεων, αφού βρίσκεται σε αφθονία στους συνδετικούς και μαλακούς ιστούς. Ακόμα είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών μας.

Περισσότερα για τις μοναδικές αντιγηραντικές ιδιότητες του κολλαγόνου θα βρείτε σε αυτό το άρθρο μας.

Τροφές με κολλαγόνο

Ελάχιστες τροφές περιέχουν κολλαγόνο. Τροφές με κολλαγόνο είναι τα κόκαλα και οι χόνδροι των ζώων και ψαριών. Ο ζωμός κρέατος, που περιέχει κόκαλα είναι η καλύτερη πηγή κολλαγόνου. Επίσης, η ψαρόσουπες είναι τροφές με κολλαγόνο, καθώς όλα τα μέρη του ψαριού περιέχουν κολλαγόνο.

Βέβαια, η καλύτερη μέθοδος για να αυξήσεις τα επίπεδα κολλαγόνου στο σώμα σου είναι τα καταναλώνεις πολλές τροφές, που βοηθάνε τον οργανισμό σου να παράξει το κολλαγόνο που χρειάζεται! Το σώμα μας παράγει κολλαγόνο. Αρκεί να το προμηθεύσουμε με τις πρώτες ύλες…

Πώς φτιάχνεται το κολλαγόνο φυσικά;

Το σώμα σου μπορεί να παράξει το κολλαγόνο που χρειάζεται. Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνεις καθαρό κολλαγόνο από ζώα και ψάρια. Στην πραγματικότητα, το σώμα σου θα διασπάσει το κολλαγόνο των τροφών σε αμινοξέα. Τα αμινοξέα θα τα χρησιμοποιήσει εκ νέου. Άλλωστε, το κολλαγόνο είναι απλά μια πρωτεΐνη και τα αμινοξέα είναι τα δομικά της συστατικά. Βέβαια, αυτά τα δομικά συστατικά μπορούν να τα προσφέρουν πολλές άλλες τροφές.

Πέρα από συγκεκριμένα αμινοξέα, όπως είναι η αργινίνη, η σύνθεση του κολλαγόνου χρειάζεται και κάποια ακόμα συστατικά, όπως είναι κάποιες βιταμίνες και τα μέταλλα. Ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, καθώς και οι βιταμίνες Α, C και E είναι απαραίτητες ουσίες για να παραχθεί το κολλαγόνο από το σώμα μας.[1]

Καθώς γερνάμε, το σώμα μας δεν μπορεί να παράξει μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου. Οπότε μια διατροφή πλούσια σε τροφές, που περιέχουν χαλκό, ψευδάργυρο, σίδηρο, βιταμίνη Α, C και E είναι μεγάλης σημασίας, αν θέλουμε να εκμεταλλευόμαστε τις μοναδικές ιδιότητες του κολλαγόνου!

Η βιταμίνη C “φτιάχνει” το κολλαγόνο

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για ένα ελαστικό και λαμπερό δέρμα. Επίσης, η βιταμίνη C επιταχύνει την επούλωση πληγών, αλλά και τραυμάτων σε κόκαλα και μαλακούς ιστούς. Ακόμα διατηρεί τα μαλλιά λαμπερά και δυνατά! Αυτές οι ιδιότητες της οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητα της να ρυθμίζει την παραγωγή κολλαγόνου!

Χρειαζόμαστε περίπου 90 mg βιταμίνης C καθημερινά.[2] Πραγματικά, είναι εύκολο να πάρουμε ακόμα και 500 mg βιταμίνης C, από τις τροφές. Προσοχή όμως… μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμίνης C. Οι ζωικές τροφές δεν περιέχουν καθόλου βιταμίνη C.

Οι πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι φράουλες, το λάχανο, ακόμα και η ντομάτα είναι τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C.

Τροφές με βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι γνωστή για τις πολλές θεραπευτικές της ιδιότητες, αφού αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η βοήθεια που προσφέρει στην παραγωγή κολλαγόνου είναι ακόμα μια. Οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η πικραλίδα, το σπανάκι, τα παντζάρια, το λάχανο, η κολοκύθα, οι κόκκινες πιπεριές και τα χλωρά κρεμμυδάκια είναι καλές φυτικές πηγές βιταμίνης Α.

Ψευδάργυρος για αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου

Ο ψευδάργυρος έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη επούλωση πληγών, αλλά και στην αντιμετώπιση της ακμής.

Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου είναι στρείδια. Περιέχουν 74 mg ψευδαργύρου ανά μερίδα! Ακολουθούν το κρέας κάβουρα, μοσχαριού και γουρουνιού.

Βέβαια, είναι καλύτερο να βασίζεσαι, για την επαρκή λήψη βιταμινών και μετάλλων, σε τροφές που μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι οι καλύτερες φυτικές πηγές ψευδαργύρου. Για παράδειγμα, το σουσάμι (10,2 mg), οι κολοκυθόσποροι (7,4 mg), οι ηλιόσποροι (5,2 mg) και ο λιναρόσπορος (4,3 mg) είναι εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι ακόμα τα σιτηρά ολικής άλεσης και τα όσπρια.

Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ακμής και να προκαλέσει τριχόπτωση.

Βέβαια, σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης ψευδαργύρου, η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής με ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσει.

Τροφές με χαλκό για σύνθεση κολλαγόνου

Ο χαλκός βοηθάει στη σύνθεση κολλαγόνου, αλλά και στη σύνθεση ελαστίνης, βασικής ουσίας για ένα νεανικό και ελαστικό δέρμα. Ακόμα, ο χαλκός είναι ωφέλιμος για την απορρόφηση του σιδήρου, που επίσης είναι απαραίτητος για την παραγωγή κολλαγόνου!

Χρειαζόμαστε περίπου 900 mcg χαλκού ημερησίως. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές χαλκού είναι τα ρεβίθια, το αβοκάντο, τα σύκα, το σπανάκι, τα σπαράγγια, οι ντομάτες, τα μήλα, ακόμα και οι πατάτες! Επίσης, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές χαλκού. Τα κάσιους, οι ηλιόσποροι, και το σουσάμι περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες χαλκού.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι άριστες πηγές ουσιών που βοηθούν στην αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα μας. Τρώτε 1-2 χούφτες καθημερινά. Ακόμα και περισσότερες, αν δε θέλετε να χάσετε κάποια έξτρα κιλά, καθώς οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές θερμίδες.

Τα φαγητά πλούσια σε σίδηρο είναι απαραίτητα

Ο σίδηρος είναι βασικός για την παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης, ο σίδηρος προστατεύει τα μαλλιά μας από την τριχόπτωση!

Βέβαια, δεν υπάρχει λόγος να βασίζεσαι στο κρέας για σίδηρο. Υπάρχουν πολλές φυτικές τροφές, που μπορείς να φας καθημερινά, που περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου. Καταρχάς, όλα τα όσπρια είναι πλούσια σε σίδηρο, με τα ρεβίθια και τις φακές να είναι οι καλύτερες πηγές.

Για ακόμα μια φορά, μπορείς να βασιστείς και στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους για τη λήψη σιδήρου. Οι κολοκυθόσποροι, και οι σπόροι chia είναι οι καλύτερες πηγές. Επίσης, το γκότζι μπέρι, οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα, η πικραλίδα, τα σέσκουλα και τα παντζάρια είναι καλές φυτικές πηγές σιδήρου.

Φαγητά με κολλαγόνο ή τροφές που αυξάνουν το κολλαγόνο;

Τα φαγητά με κολλαγόνο είναι ελάχιστα. Πρακτικά ο ζωμός κρέατος και κοκάλων είναι η μοναδική τροφή με κολλαγόνο. Βέβαια, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μια μόνο τροφή για επαρκές κολλαγόνο.

Η 1η πρακτική λύση είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Η 2η λύση είναι να καταναλώνουμε πολλές τροφές που βοηθούν το σώμα μας να παράξει κολλαγόνο φυσικά. Τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, αλλά και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν μοναδικές ουσίες, που βοηθούν το σώμα μας στη σύνθεση κολλαγόνου και άρα, ενός ελαστικού και λαμπερού δέρματος, αλλά και γερών μαλλιών, νυχιών, κοκάλων, και αρθρώσεων.

Περισσότερα για τις φανταστικές ιδιότητες του κολλαγόνου εδώ.

Προηγούμενο

Ιδιότητες κολλαγόνου για λαμπερό δέρμα & υγιείς αρθρώσεις!

Προστάτευσε το δέρμα σου τρώγοντας αντιοξειδωτικές τροφές!

Επόμενο