Ιδιότητες κολλαγόνου για λαμπερό δέρμα & υγιείς αρθρώσεις!

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη. Βρίσκεται άφθονη στο σώμα μας, κυρίως στους συνδετικούς και μαλακούς ιστούς, αλλά και στα κόκαλα, τα δόντια και το δέρμα μας. Αποτελεί περίπου το 30% της συνολικής πρωτεΐνης του σώματος μας, οπότε και είναι απαραίτητη για την καλή υγεία μας.

Ιδιότητες κολλαγόνου

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω των μοναδικών αντιγηραντικών ιδιοτήτων του κολλαγόνου, αφού διατηρεί το δέρμα μας νεανικό και λαμπερό!

Οι ιδιότητες του κολλαγόνου είναι αμέτρητες. Για παράδειγμα, το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων και συνδέσμων του σώματος μας. Ακόμα, το κολλαγόνο είναι βασικό για γερά κόκαλα, δόντια, μαλλιά και νύχια. Επίσης, αυξάνει τη μυική μάζα, αφού αποτελεί μέχρι και το 10% των μυών μας και βελτιώνει το μεταβολισμό μας! Τέλος, το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για υγιή μάτια και καλή όραση!

Δυστυχώς, το σώμα μας, μεγαλώνοντας, παύει να παράγει κολλαγόνο αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα αποθέματα κολλαγόνου στο δέρμα και στις αρθρώσεις.

Μπορούμε να αυξήσουμε το κολλαγόνο στο σώμα μας με 2 τρόπους. Με λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως είναι το υγρό κολλαγόνο, ή ακολουθώντας συγκεκριμένη διατροφή, που ενισχύει το σώμα μας, ώστε να μπορεί να παράξει περισσότερο κολλαγόνο φυσικά!

Αν θες να βοηθήσεις το σώμα σου να παράξει κολλαγόνο πιο αποτελεσματικά, πρέπει να τρως συγκεκριμένες τροφές. Μάθε ποιες είναι σε αυτό το άρθρο μας.

Κολλαγόνο για λαμπερό & νεανικό δέρμα

Το κολλαγόνο είναι βασικό συστατικό του σώματος. Βρίσκεται παντού. Στους μύες, στα κόκαλα, τα δόντια, στους συνδέσμους και φυσικά το δέρμα. Το κολλαγόνο είναι το βασικό συστατικό που κρατά το σώμα ενωμένο. Δεν είναι τυχαία η ετυμολογία του. Προέρχεται από τη λέξη “κόλλα” με την κατάληξη “γόνο”. Δηλαδή, αυτό που παράγει κόλλα.[1]

Το κολλαγόνο είναι βασικό για ένα ελαστικό και νεανικό δέρμα. Επαρκές κολλαγόνο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη γήρανση του δέρματος και τις ρυτίδες. Επίσης, το κολλαγόνο ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για ξηρά δέρματα.[2]

Σε μια έρευνα που συμμετείχαν 69 γυναίκες, μεταξύ 35-55 χρόνων, αποδείχθηκε ότι το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να παραμείνει λαμπερό και νεανικό, αφού το κολλαγόνο βελτίωσε την ελαστικότητα και τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος.[3]

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι το κολλαγόνο μπορεί να βελτιώσει την ακμή. Αν και δεν υπάρχουν έρευνες που το αποδεικνύουν, καλό είναι όσοι έχουν πρόβλημα με ακμή να καταναλώνουν πολλά τρόφιμα που ενισχύουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα μας!

Πάνω απ’όλα, πρέπει να λαμβάνουμε μεγάλες δόσεις βιταμίνης C για λαμπερό δέρμα, αφού είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου! Η αργινίνη βοηθάει επίσης στη διατήρηση ενός νεανικού δέρματος, αλλά είναι και απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου!

Κολλαγόνο για πόνους αρθρώσεων

Το κολλαγόνο είναι επίσης απαραίτητο σε όσους ταλαιπωρούνται από πόνους στις αρθρώσεις. Αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο των συνδετικών ιστών και των χόνδρων. Αθλητές, ηλικιωμένοι και όσοι κάνουν χειρονακτική εργασία μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο να τη λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου.

Οι αθλητές καταπονούν τις αρθρώσεις τους περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο, οπότε και χρειάζονται περισσότερο κολλαγόνο για να αναδομήσει τους τένοντες και συνδέσμους. Επίσης, το κολλαγόνο είναι βασικό για τη γρήγορη αποθεραπεία, μετά από μια απαιτητική προπόνηση, αφού βοηθά στη γρήγορη αποκατάσταση των μυικών τραυματισμών!

Ένα ακόμα μυστικό για να προστατεύσεις τις αρθρώσεις σου είναι η συχνή κατανάλωση ανανά! Ο ανανάς είναι η μοναδική τροφή πλούσια σε βρωμελαΐνη! Η βρωμελαΐνη προστατεύει από φλεγμονές στις αρθρώσεις και ανακουφίζει από πόνους σε γόνατα και ώμους. Περισσότερα για τις ιδιότητες του ανανά και της βρωμελαΐνης σε αυτό το άρθρο μας.

Αντίστοιχα, οι ηλικιωμένοι έχουν μειωμένη δυνατότητα παραγωγής κολλαγόνου, οπότε και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και τροφών που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου, από το σώμα μας, είναι απαραίτητη. Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στην αρθρίτιδα και να μειώσει τον πόνο των αρθρώσεων στους ηλικιωμένους.[4]

Προηγούμενο

Ποιες οι ιδιότητες του χαμομηλιού στο δέρμα μας;

Τροφές που αυξάνουν το κολλαγόνο, που πρέπει να τρως!

Επόμενο