Η διατροφή που αυξάνει τη γυναικεία Γονιμότητα

Μια διατροφή πλούσια σε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτική πρωτεΐνη, ωμέγα-3, συνένζυμο Q10, μελατονίνη, βιταμίνες C και E, καθώς και σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βελτιώσει τη γυναικεία γονιμότητα και άρα τις πιθανότητες σύλληψης! Οι γυναίκες άνω των 35 χρονών φαίνεται ότι επωφελούνται ιδιαίτερα.

Όσπρια

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης, η κατανάλωση ζωικών τροφών πλούσιες σε πρωτεΐνη έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη γονιμότητα στις γυναίκες. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα θετική για τη μείωση της υπογονιμότητας. Οι γυναίκες μεγαλύτερες από 32 χρονών φαίνεται ότι επωφελούνται περισσότερο.[1]

Πρακτικά, ίσως είναι καλή ιδέα να αντικαταστήσεις το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά με όσπρια. Ακόμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ίσως επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι ζωικές τροφές είναι πλούσιες στην ορμόνη IGF-I, που έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες για πολυκυστικές ωοθήκες και άρα μειωμένη γονιμότητα.

Άρα προτίμησε τα όσπρια για αύξηση της γονιμότητας, αντί για ζωική πρωτεΐνη. Τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, τα όσπρια παρέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι από τα καλύτερα φαγητά που μπορείς να φας καθημερινά.

Έτσι, αντί για κοτόπουλο, προτίμησε φακές, φάβα, ρεβίθια ή φασόλια.

Ωμέγα-3

Οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν επαρκείς δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για καλή γονιμότητα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Τα ωμέγα-3 έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν το ευαίσθητο ωάριο.[3]

Επιπλέον, υψηλές δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βοηθούν στο να επιτευχθεί μια σύλληψη, αλλά κυρίως μιας εγκυμοσύνης, με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ακόμα, μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει να διευρυνθεί η αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας! Κυρίως, βελτιώνοντας την ποιότητα των ωαρίων.[4]

Ακόμα, τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για την ποιότητα, κινητικότητα και συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, καθώς και τη σωστή λειτουργία των όρχεων.[5]

Τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, η αντράκλα και τα ψάρια είναι οι πλουσιότερες τροφές σε ωμέγα-3.

Συνένζυμο Q10

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν το συνένζυμο Q10 είναι ωφέλιμη για τη βελτίωση της γυναικείας γονιμότητας. Το συνένζυμο Q10 είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μάχεται πολλές αιτίες υπογονιμότητας. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που θέλουν να μείνουν έγκυες.

Άριστες πηγές του συνενζύμου Q10 είναι τα σιτηρά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια. Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χλωροφύλλη, βοηθάει τον οργανισμό να διατηρεί υψηλές συγκεντρώσεις του συνενζύμου Q10.

Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη του ύπνου. Στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα, αφού είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η μελατονίνη αυξάνει τη γυναικεία γονιμότητα, αφού βελτιώνει την ποιότητα των ωοκυττάρων. Επίσης, αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης!

Το σώμα μας ξεκινάει να παράγει μελατονίνη το βράδυ. Αφού δύσει ο ήλιος. Γι’αυτό είναι καλό να κοιμόμαστε όσο πιο νωρίς γίνεται. Επιπλέον, δε θα πρέπει να υπάρχει στο υπνοδωμάτιο κανένα φως. Το σώμα μας χρειάζεται απόλυτο σκοτάδι για να μπορέσει να παράξει μελατονίνη.

Βέβαια, υπάρχουν και τροφές πλούσιες σε μελατονίνη. Καλό είναι να τις καταναλώνουμε το απόγευμα ή στο δείπνο, αφού μας βοηθάνε να κοιμηθούμε καλύτερα. Τα φιστίκια Αιγίνης είναι μακράν η πιο πλούσια τροφή σε μελατονίνη. Ακολουθούν τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κεράσια, οι φράουλες και οι μπανάνες.

Την αναλυτική λίστα τροφών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες μελατονίνης μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι βασική για την υγεία μας. Πόσο μάλλον για την υγεία μιας γυναίκας που προσπαθεί να μείνει έγκυος. Γυναίκες που είναι πάνω από 35 χρονών και θέλουν να αποχτήσουν παιδάκι πρέπει να καταναλώνουν πολλές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C είναι ίσως το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό.

Μόνο οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Άριστες πηγές είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι φράουλες και πολλές άλλες.

Βέβαια, υπάρχουν πολλές κατηγορίες αντιοξειδωτικών. Πέρα από τη βιταμίνη C, η μελατονίνη, το συνένζυμο Q10 και η βιταμίνη Ε είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά έλαια, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια, το σπανάκι, το μπρόκολο, το ακτινίδιο και πολλές ακόμα.

Επίσης, καλό είναι να καταναλώνεις κρεμμύδια, σκόρδο, λάχανο, πράσινες πιπεριές, κουνουπίδι, πράσα και μπρόκολο. Είναι τροφές που βοηθάνε στη σύνθεση της γλουταθειόνης. Η γλουταθειόνη είναι ακόμα ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη γυναικεία γονιμότητα. Προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, διασφαλίζει την καλή ποιότητα του ωαρίου.

Τέλος, να θυμάστε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και κυρίως τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι οι πιο πλούσιες τροφές σε αντιοξειδωτικά. Αν θες να βελτιώσεις τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη άλλαξε τη διατροφή σου. Κατανάλωσε πολλές φυτικές τροφές. Πέρα από τη γυναίκα, και ο άντρας μπορεί να επωφεληθεί από μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Βιταμίνη Β12

Ακόμα μια απαραίτητη βιταμίνη, για τη γυναικεία, αλλά και την ανδρική γονιμότητα είναι η βιταμίνη Β12.

Καταρχάς, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 επηρεάζει την ωορρηξία, αλλά και την ανάπτυξη του ωαρίου.[6]

Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μειώνει τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης ωαρίου, κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αντίθετα, οι γυναίκες με φυσιολογικές τιμές βιταμίνης Β12 έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης, τόσο για φυσιολογική εγκυμοσύνη, όσο και για εγκυμοσύνη με υποβοηθούμενες μεθόδους.[7]

Έτσι, αφού η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για αυξημένη γονιμότητα και επιτυχή εγκυμοσύνη, κάποιοι επιστήμονες προτείνουν ακόμα μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης Β12, από τη συνιστώμενη. Προτείνουν, όσες γυναίκες ξεκινούν προσπάθεια για να αποκτήσουν παιδάκι, να λαμβάνουν 7 μg βιταμίνης Β12 την ημέρα, αντί για 2,4 μg (συνιστώμενη).[8]

Επιπλέον, επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12 βοηθούν στην ποιότητα και στη φυσιολογία του σπέρματος. Επίσης, η βιταμίνη Β12 αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος καθώς και στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Ακόμα, μπορεί να προστατεύσει το DNA του σπέρματος από αλλοιώσεις και από εξασθένηση, λόγω φλεγμονών.[8]

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συχνή, καθώς λίγες τροφές την περιέχουν. Βρίσκεται μόνο σε τροφές ζωικής προέλευσης ή σε τροφές που είναι ενισχυμένες με βιταμίνη Β12. Οι τροφές φυτικής προέλευσης δεν έχουν καθόλου βιταμίνη Β12.

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι ακολουθούν μια αμιγώς χορτοφαγική διατροφή λαμβάνουν μόλις 0,4 μg βιταμίνης Β12 την ημέρα. Αντίθετα, όσοι τρώνε και κρέας λαμβάνουν ακόμα και 7,2 μg βιταμίνης Β12 καθημερινά.[9]

Επιπλέον, όταν μεγαλώνουμε απορροφούμε όλο και λιγότερη βιταμίνη Β12. Οπότε, ζευγάρια σε μεγαλύτερη ηλικία, που επιθυμούν να κάνουν παιδάκι, ίσως επωφεληθούν από μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης Β12!

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, πριν πάρουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής. Ακόμα και όταν η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής, όπως είναι τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12.

Φολικό Οξύ

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση φολικού (ή φυλλικού) οξέως είναι 400 μg. Τόσο για ενήλικες γυναίκες, όσο και για άνδρες. Τα παιδιά χρειάζονται μικρότερες δόσεις. Όμως, οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδάκι, συνίσταται να αυξήσουν αρκετά την ημερήσια δοσολογία σε φυλλικό οξύ. Θα πρέπει να λαμβάνουν δόσεις φυλλικού οξέως ακόμα και μεγαλύτερες των 600 μg.[17,18,19]

Τόσο μεγάλες δόσεις φυλλικού οξέως είναι ιδιαίτερα δύσκολες να ληφθούν από τη διατροφή. Οπότε, και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής φολικού οξέως είναι η ευκολότερη λύση.

Το φυλλικό οξύ είναι η φυσική μορφή της βιταμίνης Β9. Βρίσκεται στις τροφές. Αντίθετα, το φολικό οξύ είναι η συνθετική μορφή, που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα με βιταμίνες τρόφιμα.

Η βιταμίνη Β9 των συμπληρωμάτων διατροφής είναι κατά 85% απορροφήσιμη. Αντίθετα, απορροφούμε μόλις το 50% της βιταμίνης Β9 των τροφών.

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέως πριν την εγκυμοσύνη;

Η λήψη επαρκών ποσοτήτων φολικού οξέος είναι απαραίτητη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το φολικό οξύ βοηθάει στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του μωρού.

Αυτές οι επικίνδυνες ανωμαλίες μπορούν να συμβούν κυρίως το πρώτο μήνα της κύησης. Διάστημα κατά το οποίο οι περισσότερες γυναίκες δε γνωρίζουν καν ότι εγκυμονούν.

Ακόμα, το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα μας. Υψηλή ομοκυστεΐνη αυξάνει τις πιθανότητες αποβολών, αλλά και δυσκολία στη σύλληψη!

Οπότε, είναι βασικό να λαμβάνουν οι γυναίκες μεγάλες δόσεις φολικού οξέως, αν προσπαθούν να κάνουν παιδάκι.

Βέβαια, η οδηγία αυτή επεκτείνεται και σε όλες τις γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των εγκυμοσυνών δεν είναι προγραμματισμένες. Οπότε, συνίσταται, όλες οι γυναίκες σε παραγωγική ηλικία να φροντίζουν να λαμβάνουν καθημερινά, τουλάχιστον 600 μg φυλλικού οξέως.

Μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων φολικού οξέως στο iHerb. Ως η ηγέτιδα εταιρεία εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής παγκοσμίως, μπορεί και προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές. Έχει Δωρεάν μεταφορικά για Ελλάδα.

Σίδηρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής λήψη σιδήρου μπορεί να μειώσει το ρίσκο υπογονιμότητας στη γυναίκα. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μόνο η λήψη σιδήρου από φυτικές τροφές βελτίωσε τη γονιμότητα στις γυναίκες. Ο σίδηρος από ζωικές τροφές δεν είχε κάποιο θετικό αντίκτυπο.

Σίγουρα, τα όσπρια είναι η καλύτερη φυτική πηγή σιδήρου. Το σπανάκι, το μπρόκολο, τα γκότζι μπέρι, οι σταφίδες, οι κολοκυθόσποροι, το σουσάμι και τα βερίκοκα είναι άλλες εξαιρετικές φυτικές πηγές σιδήρου.

Οι γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες σιδήρου, αφού χρειάζονται 18mg σιδήρου καθημερινά. Κατά την εγκυμοσύνη χρειάζονται ακόμα περισσότερο. Περίπου 27mg.[10]

Βέβαια, είναι σημαντικό όχι μόνο να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε σίδηρο, αλλά και να απορροφάς όσο περισσότερο γίνεται. Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Οπότε καλό είναι να προσπαθείς να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε σίδηρο, μαζί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C!

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Σύμφωνα με μια έρευνα, που διήρκησε περίπου 5 χρόνια και πήραν μέρος 125 ζευγάρια, που αντιμετώπιζαν προβλήματα υπογονιμότητας, η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων αλλά και ο όγκος του σπέρματος εξαρτώνται κατά πολύ από την ποσότητα του σεληνίου, που υπάρχει στο σπέρμα.[11]

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι επίπεδα σεληνίου μεταξύ 40-70 ng/ml είναι ιδανικά και βοηθούν τα ζευγάρια να συλλάβουν. Αντίθετα, χαμηλότερα ή ακόμα και υψηλότερα επίπεδα σεληνίου μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα ή και σε αυξημένες πιθανότητες αποβολής!

Η έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες αποβολής ή ακόμα και να βλάψει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου! Επιπλέον, χαμηλά επίπεδα σεληνίου στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού.[12]

Επιπλέον, το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να προστατεύσει την ποιότητα και την ποσότητα των ωοθυλακίων και των ωαρίων. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο.[13]

Το σελήνιο είναι ευεργετικό ακόμα και για τις γυναίκες, που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς τότε τα επίπεδα σεληνίου τείνουν να μειώνονται. Επιπλέον, φαίνεται ότι με την εξωσωματική γονιμοποίηση μειώνονται και τα επίπεδα χαλκού και ψευδαργύρου. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή αλλάξετε τη διατροφή σας.[14]

Όμως χρειάζεται προσοχή στη λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου. Καλό είναι να γίνεται λήψη τους μόνο έπειτα από σύσταση στου γιατρού μας. Αυξημένα επίπεδα σεληνίου στις γυναίκες, πέρα από τις φυσιολογικές τιμές, μπορεί να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε υπογονιμότητα. Οι ερευνητές παρατήρησαν σημάδια δυσλειτουργίας των ωοθηκών, σε γυναίκες με μεγάλα επίπεδα σεληνίου.

Οπότε η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σελήνιο είναι καλή λύση, για να επανέλθουν τα φυσιολογικά επίπεδα σεληνίου.

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση σεληνίου είναι 55 mcg. Αυτή η δόση μπορεί να καλυφθεί με το να φάμε μόλις 1 καρύδι Βραζιλίας! 1 καρύδι περιέχει περίπου 68-91 mcg σεληνίου.

Το ημερήσιο ανώτατο όριο σεληνίου την ημέρα είναι 400 mcg. Δε θα πρέπει να το ξεπερνάς, καθώς η υπερβολική δόση σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, αλλά και σε άλλες παρενέργειες. Μία χούφτα με 6-8 καρύδια Βραζιλίας έχει περίπου 550 mcg σεληνίου. Δηλαδή, μόλις 6 καρύδια μπορούν να ξεπεράσουν τα ανώτατα ασφαλή όρια λήψης σεληνίου.

Έτσι, καλό είναι να τρως μόλις 1 καρύδι Βραζιλίας την ημέρα. Θα καλύψει τις ανάγκες σου σε σελήνιο. Αν έχεις έλλειψη σεληνίου, ίσως θα πρέπει να καταναλώνεις 2-4 καρύδια Βραζιλίας την ημέρα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα όμως.

Τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι μακράν η πλουσιότερη τροφή σε σελήνιο.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση τεστοστερόνης, που συμβάλει στην λίμπιντο. Ακόμα και έλλειψη ψευδαργύρου για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση τεστοστερόνης![15]

Το σώμα δεν αποθηκεύει τον ψευδάργυρο, οπότε θα πρέπει να παίρνουμε ψευδάργυρο από τις τροφές ή και από συμπληρώματα διατροφής καθημερινά.

Κυρίως οι άντρες εμφανίζουν έλλειψη ψευδαργύρου. Μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου υπάρχουν στον προστάτη, τους όρχεις και το σπέρμα. Ο ψευδάργυρος είναι βασικό στοιχείο για όλες τις φάσεις της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Επηρεάζει την κινητικότητα του σπέρματος, την αναπαραγωγή του, αλλά και τη μορφολογία του. Ακόμα, ο ψευδάργυρος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει το σπέρμα από αλλοιώσεις, λόγω του οξειδωτικού στρες.

Τα μύδια είναι η πλουσιότερη τροφή σε ψευδάργυρο. Ίσως, αυτός να είναι ένας λόγος, που θεωρούνται αφροδισιακά. Περιέχουν την τεράστια δόση των 74 mg ψευδαργύρου ανά μερίδα! Τα καβούρια, ο αστακός, το βοδινό και το χοιρινό κρέας είναι ακόμα καλές διατροφικές πηγές ψευδαργύρου.

Βέβαια, υπάρχουν και άριστες χορτοφαγικές τροφές με ψευδάργυρο, όπως οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, η βρώμη και τα όσπρια.

Τι Δεν πρέπει να Τρως

Κάποιες τροφές φαίνεται ότι μειώνουν τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης. Τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά, ή είναι πλούσια σε ζάχαρη θα πρέπει να περιορίζονται. Ή καλύτερα είναι να τις αποκλείεις τελείως από το διαιτολόγιο σου.

Τρανς λιπαρά και εγκυμοσύνη

Ίσως, από τις χειρότερες τροφές που μπορείς να φας είναι τα προϊόντα που περιέχουν τρανς λιπαρά. Τα επεξεργασμένα προϊόντα τείνουν να είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά. Οι τηγανιτές πατάτες, τα μπισκότα, τα πατατάκια, τα κέικ, οι πίτες, οι πίτσες, οι ζύμες, οι μαργαρίνες και οι σάλτσες του εμπορίου είναι μερικά μόνο από τα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών. Απέφυγε όποιο τρόφιμο αναγράφει “μερικώς υδρογονωμένα έλαια”. Είναι μια άλλη ονομασία για τα τρανς λιπαρά.

Έτσι, οι γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν τη γονιμότητα τους μέσω της διατροφής, θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε τρανς λιπαρά. Βέβαια, τα τρανς λιπαρά είναι καταστροφικά για την υγεία μας. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολόγων, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τρανς λιπαρά μπορεί να αυξήσει τη “κακή” (LDL) χοληστερίνη, να μειώσει τη “καλή” (HDL) χοληστερίνη, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο, καρδιακού επεισοδίου, εγκεφαλικού και διαβήτη![16]

Παχυντικές τροφές

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείς ένα υγιές βάρος, ώστε να έχεις αυξημένες πιθανότητες σύλληψης. Οι υπέρβαρες γυναίκες φαίνεται ότι έχουν μειωμένη γονιμότητα και αυξημένες πιθανότητες αποβολής, ενώ μπορεί να ταλαιπωρούνται και από εμμηνορροϊκή δυσλειτουργία. Άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγεις παχυντικές τροφές.

Μην τρως φυτικά έλαια, αφού είναι από τις πιο παχυντικές τροφές του πλανήτη. 1 κουταλιά περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Απέφυγε το ζωικό λίπος, τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές. Προτίμησε να τρως φρούτα και λαχανικά. Όχι, μόνο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που βελτιώνουν τη γυναικεία γονιμότητα, αλλά είναι επίσης ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες.

Ο χρυσός κανόνας του αδυνατίσματος είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε. Τα φρούτα και λαχανικά αποτελούνται κυρίως από νερό. Οπότε είναι πραγματικά δύσκολο να παχύνουμε τρώγοντας. Ακόμα και μεγάλες ποσότητες!

Άσκηση

Τέλος, μια γυναίκα θα πρέπει να ασκείται με μέτρο. Η ήπια άσκηση είναι επωφελής για τη γυναικεία γονιμότητα. Αντίθετα, απαιτητική άσκηση, που ταλαιπωρεί το σώμα κάνει κακό. Επίσης, μια γυναίκα δε θα πρέπει να είναι υπερβολικά αδύνατη. Θα πρέπει να έχει φυσιολογικό βάρος.

Κάθε γυναίκα είναι μοναδική και έχει διαφορετικές ανάγκες. Τα παραπάνω αποτελούν απλές συμβουλές διατροφής. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις συμβουλές του γιατρού σας. Πάντα να συμβουλεύεστε τον θεράποντα ιατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας και πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Προηγούμενο

Πως έκοψα το κάπνισμα τρώγοντας αυτά τα φαγητά!

Τροφές για Λαμπερό Δέρμα

Επόμενο