Παχαίνουν τα ντόνατς;

Τα ντόνατς είναι από τις χειρότερες τροφές για αδυνάτισμα. Ένα μόνο ντόνατς έχει 340 θερμίδες και 28 γρ ζάχαρης!

Τα ντόνατς έχουν πολλές θερμίδες

Τα ντόνατς είναι εξαιρετικά θερμιδογόνα. Έχουν περίπου 400 θερμίδες στα 100 γρ. Μάλιστα, ένα μεγάλο ντόνατς έχει περίπου 340 θερμίδες.

Χάνουμε κιλά όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε την ημέρα. Πρέπει δηλαδή, να είμαστε σε θερμιδικό έλλειμμα.

Αυτό το πετυχαίνουμε, είτε μειώνοντας τις θερμίδες που λαμβάνουμε, είτε αυξάνοντας τις καύσεις (πχ περπάτημα, τρέξιμο), είτε συνδυάζοντας άσκηση και διατροφή περιορισμένων θερμίδων.

Δε χρειάζεται να καταφεύγουμε σε εξαντλητικές δίαιτες ή απαιτητική γυμναστική. Το μυστικό στο αδυνάτισμα είναι να διατηρούμε ένα μικρό θερμιδικό έλλειμμα.

Ακόμα και 100-200 περισσότερες θερμίδες την ημέρα να καίμε, είναι αρκετές για να χάσουμε βάρος.

Αν καταναλώνουμε τροφές με πολλές κενές θερμίδες, όπως είναι τα ντόνατς, αλλά και όλα τα γλυκά, τότε οποιαδήποτε προσπάθεια για απώλεια βάρους πάει χαμένη!

Τα ντόνατς εμποδίζουν τη δίαιτα αδυνατίσματος

Επιπλέον, τα ντόνατς έχουν πολλή ζάχαρη. Ένα μόνο ντόνατς έχει μέχρι και 28 γρ ζάχαρης![1]

Αυτή η ποσότητα είναι μεγαλύτερη από την ανώτατη ποσότητα ζάχαρης που συνίσταται να καταναλώνουμε την ημέρα! Η ποσότητα της ζάχαρης που λαμβάνουμε δε θα πρέπει να ξεπερνάει το 5% των θερμίδων μας. Έτσι, σε μια τυπική δίαιτα των 2000 θερμίδων, δε θα πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερα από 25 γρ ζάχαρης την ημέρα.[2]

Αυτή η ποσότητα αφορά την έξτρα ζάχαρη. Η ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στις τροφές (πχ φρούτα, γάλα) δε μας απασχολεί τόσο πολύ.

Η πολλή ζάχαρη εμποδίζει το αδυνάτισμα και για ακόμα ένα λόγο. Επηρεάζει τον μηχανισμό επιβράβευσης του εγκεφάλου. Μας “αναγκάζει” να επιζητούμε συνεχώς περισσότερη ζάχαρη, ώστε να νιώσουμε ικανοποίηση. Έτσι, καταναλώνουμε όλο και περισσότερες θερμίδες.

Έτσι, αν τρώμε τροφές με πολλή ζάχαρη, θα πρέπει να έχουμε τεράστια θέληση, ώστε να διατηρήσουμε τη δίαιτα μας. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που πολλοί από εμάς σταματάμε τις δίαιτες.

Άλλωστε, η σωστή απώλεια βάρους απαιτεί καιρό. Οι αστραπιαίες δίαιτες μας κάνουν κακό. Χάνουμε πολύτιμη μυική μάζα και μειώνεται ο μεταβολισμός μας. Οπότε, συχνά ξαναπαχαίνουμε απότομα. Είναι οι λεγόμενες δίαιτες γιο-γιο.

Επίσης, η πολλή ζάχαρη επεμβαίνει στη σύνθεση της λεπτίνης; γνωστή και ως ορμόνη του αδυνατίσματος. Η λεπτίνη ρυθμίζει την πείνα μας.[3]

Προηγούμενο

Λεκιθίνη: Οφέλη, Ιδιότητες & Παρενέργειες!

Μπορώ να φάω όσπρια αν έχω διαβήτη;

Επόμενο