Σταφύλια για λαμπερό & ελαστικό δέρμα, χωρίς ρυτίδες!

Τα σταφύλια προστατεύουν το δέρμα και το πρόσωπο μας, διότι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Κ, αλλά και στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες ρεσβερατρόλη και προανθοκυανιδίνες, που προστατεύουν από τη γήρανση του ήλιου και διατηρούν το δέρμα μας ελαστικό, χωρίς ρυτίδες.

Τα σταφύλια ενυδατώνουν το δέρμα

Καταρχάς, τα σταφύλια βοηθούν στο να έχουμε ένα νεανικό δέρμα, διότι μας ενυδατώνουν αποτελεσματικά.

Αποτελούνται κατά 81% από νερό και είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες.

Πρέπει να είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι, ώστε να έχουμε ελαστικό δέρμα. Το αφυδατωμένο δέρμα είναι πιο ξηρό και εύθραυστο. Όσοι δεν πίνουν επαρκείς ποσότητες νερού θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό.[1,2,3]

Τροφές όπως το αγγούρι, η ντομάτα και το καρπούζι μας ενυδατώνουν αποτελεσματικά, αλλά βοηθούν και στο αδυνάτισμα!

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για ελαστικό δέρμα

Επιπλέον, τα σταφύλια είναι καλή πηγή βιταμίνης C. 100γρ σταφυλιού έχουν 4 mg βιταμίνης C. Η βιταμίνη C βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα μας.

Το κολλαγόνο είναι η κυρίαρχη πρωτεΐνη στο δέρμα μας. Είναι αυτό που το κρατά ελαστικό και σφριγηλό.

Επίσης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για νεανικό δέρμα και πρόσωπο, διότι βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων και στην αύξηση του πάχους του και στην ελαστικότητας του δέρματος.

Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, ο ανανάς, το μάνγκο, η παπάγια, η ντομάτα, το μπρόκολο και οι πιπεριές.

Η βιταμίνη Κ βοηθάει στην επούλωση των πληγών

Ακόμα, τα σταφύλια είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ. Έχουν περίπου 15 mg βιταμίνης Κ1 στα 100γρ.

Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών.

Ασθενείς με χρόνιες πληγές ή πληγές έπειτα από τραυματισμό ή χειρουργείο, ίσως επωφεληθούν από την αύξηση της κατανάλωσης τροφών με πολλή βιταμίνη Κ, όπως είναι το μπρόκολο και το σπανάκι.

Τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών προστατεύουν το δέρμα & το πρόσωπο

Βέβαια, πάνω απ’όλα, τα σταφύλια προστατεύουν το δέρμα και το πρόσωπο μας, διότι είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, που δύσκολα βρίσκουμε σε άλλες τροφές.

Για παράδειγμα, τα σταφύλια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από τη γήρανση, που προκαλεί η UV ακτινοβολία. Ειδικά τα κόκκινα σταφύλια είναι εξαιρετικά πλούσια σε φλαβονοειδή.[4]

Επιπλέον, τα φλαβονοειδή των σταφυλιών, όπως είναι η κατεχίνη, η κερκετίνη και οι ανθοκυανίνες, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ακόμα, τα σταφύλια είναι από τις καλύτερες πηγές ρεσβερατρόλης. Η ρεσβερατρόλη είναι μια αντιοξειδωτική ουσία, που βρίσκεται στα σταφύλια, το κόκκινο κρασί, τα μούρα και στα φιστίκια.

Η ρεσβερατρόλη προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες. Επίσης, η ρεσβερατρόλη των σταφυλιών προστατεύει το δέρμα από την πρόωση γήρανση, αλλά και από μερικά είδη καρκίνων του δέρματος![5]

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης βρίσκονται στη φλούδα και στα κουκούτσια των σταφυλιών.

Άλλες ουσίες απαραίτητες για νεανικό και λαμπερό δέρμα είναι η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, γνωστές και ως EGCG.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι, όπως είναι οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Αν θέλετε να αδυνατίσετε, καλό είναι να τρώτε και σπανάκι. Έχει πολλή βιταμίνη Ε και ελάχιστες θερμίδες.

Η ρεσβερατρόλη των σταφυλιών προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος;

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας. Οπότε, ένα υγιές δέρμα είναι απαραίτητο για ένα υγιές σώμα.

Όμως, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ταλαιπωρεί το δέρμα μας. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA, οξειδωτικό στρες, μεταλλάξεις, μη αναστρέψιμες βλάβες στα κύτταρα του δέρματος, καθώς και καρκίνο του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πλέον επικρατέστερος καρκίνος. Το ανοιχτό χρώμα δέρματος και η μεγάλη έκθεση στον ήλιο είναι οι δυο πιο επιβαρυντικοί παράγοντες.

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Εκτός από τροφές πλούσιες σε ρεσβερατρόλη, μπορούμε να λαμβάνουμε και συμπληρώματα διατροφής, ή και κρέμες πλούσιες σε ρεσβερατρόλη. Η τοπική εφαρμογή ρεσβερατρόλης στο δέρμα είναι ωφέλιμη, διότι έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα.

Τα σταφύλια μειώνουν τις ρυτίδες

Η ηλιακή ακτινοβολία γερνάει το δέρμα μας, κάνοντας το πιο ξηρό και εύθραυστο. Επίσης, δημιουργεί κηλίδες και ρυτίδες.

Αν και η ρεσβερατρόλη έχει αντιγηραντική δράση, ο συνδυασμός των πολλών αντιοξειδωτικών των σταφυλιών παρέχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία κατά της ηλιακής ακτινοβολίας.

Οι φαινόλες, η ανθοκυανίνη και τα φλαβονοειδή των σταφυλιών προστατεύουν από την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων.[6]

Τα σταφύλια βοηθούν στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών

Τέλος, τα σταφύλια βοηθούν στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών. Αυτό σημαίνει μικρότερες πιθανότητες μολύνσεων.

Ειδικά το εκχύλισμα κουκουτσιών σταφυλιού έχει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Επίσης, τοπική εφαρμογή του βοήθησε να κλείσουν οι πληγές χειρουργικών τομών, ακόμα και 6 ημέρες συντομότερα!

Αυτό συμβαίνει διότι το εκχύλισμα κουκουτσιών σταφυλιού είναι πλούσιο σε προανθοκυανιδίνες. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στη γρηγορότερη αγγειακή ενδοθηλιακή ανάπτυξη και άρα στο κλείσιμο της πληγής.

Οι προανθοκυανιδίνες είναι 20 φορές πιο ισχυρές από τη βιταμίνη C και 50 φορές πιο ισχυρές από τη βιταμίνη Ε. Δηλαδή, μας προστατεύουν αποτελεσματικά, από το οξειδωτικό στρες, τις ελεύθερες ρίζες και τις βλάβες στο DNA.

Τέλος, τα σταφύλια είναι εξαιρετική τροφή για αδυνάτισμα!

Προηγούμενο

Το μπρόκολο είναι εξαιρετική τροφή για αδυνάτισμα!

Χυμός λεμονιού με πράσινο τσάι ή χαμομήλι για αδυνάτισμα!

Επόμενο