Βιταμίνη D για το δέρμα & το πρόσωπο!

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για λαμπερό δέρμα και πρόσωπο χωρίς ρυτίδες, αφού βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος και έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε την ημέρα;

Οι γυναίκες και άνδρες χρειάζονται 600 IU βιταμίνης D την ημέρα. Όμως, οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D για τους ηλικιωμένους είναι 800 IU την ημέρα.[1]

Οφέλη βιταμίνης D για το δέρμα!

Καταρχάς, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το δέρμα, διότι βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος.[2]

Επίσης, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι απαραίτητη για ένα ισχυρό δέρμα, που αποτρέπει τις μολύνσεις. Το δέρμα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, η βιταμίνη D ρυθμίζει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν οξέα στην επιφάνεια του δέρματος, που αποτελούν επιπλέον εμπόδιο στα μικρόβια.

Ακόμα, η βιταμίνη D βοηθάει στην επούλωση των πληγών, αλλά και στη μείωση των φλεγμονών του δέρματος. Επίσης, βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση της επιδερμίδας, έπειτα από ένα τραυματισμό.

Για το λόγο αυτό, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ή και τοπική εφαρμογή, έπειτα από ένα χειρουργείο, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τέλος, η βιταμίνη D προστατεύει το δέρμα από φλεγμονές. Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ψωρίασης, μιας φλεγμονώδους αρρώστιας του δέρματος, που προσβάλει το 2-3% των ανθρώπων παγκοσμίως. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να δράσει συμπληρωματικά με τις παραδοσιακές θεραπείες για την ψωρίαση.

Προστατεύει η βιταμίνη D το πρόσωπο & το δέρμα από τη γήρανση;

Ακόμα, η βιταμίνη D προστατεύει το πρόσωπο και το δέρμα μας από τη γήρανση. Η έκθεση στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία βλάπτει το DNA των κυττάρων του δέρματος, προκαλεί φλεγμονές, γερνάει το δέρμα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος.

Όμως, φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία και άρα μας προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Πώς να πάρω μεγάλη δόση βιταμίνης D;

Μπορούμε να λάβουμε βιταμίνη D από 3 πηγές. Από τις τροφές, τον ήλιο και τα συμπληρώματα διατροφής.

Οι τροφές έχουν ελάχιστη βιταμίνη D

Στην πραγματικότητα, ελάχιστη βιταμίνη D λαμβάνουμε από τις τροφές. Μόνο κάποια μεγάλα λιπαρά ψάρια έχουν αρκετή δόση βιταμίνης D. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να βασιστούμε στις καθημερινές τροφές για μεγάλες δόσεις βιταμίνης D.

Όμως, μπορούμε να λαμβάνουμε μεγάλες δόσεις βιταμίνης C και βιταμίνης Ε από τις τροφές. Βιταμίνες που επίσης είναι απαραίτητες για λαμπερό δέρμα και πρόσωπο χωρίς ρυτίδες! Επίσης, και το σελήνιο είναι απαραίτητο για λαμπερό δέρμα και πρόσωπο.

Η έκθεση στον ήλιο παράγει βιταμίνη D, αλλά γερνάει το δέρμα μας!

Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D, όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λίγα μόλις λεπτά είναι αρκετά για πάρουμε τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε.

Βέβαια, καθώς γερνάμε παράγουμε λιγότερη βιταμίνη D. Επίσης, οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα παράγουν λιγότερη βιταμίνη D, σε σχέση με αυτούς με ανοιχτό δέρμα. Παράγουν μέχρι και 6 φορές λιγότερη βιταμίνη D!

Όμως, δε θα πρέπει να βασιζόμαστε στην έκθεση στον ήλιο για να πάρουμε βιταμίνη D. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι βασική αιτία γήρανσης του δέρματος. Ειδικά ο μεσημεριανός ήλιος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο!

Η λήψη συμπληρωμάτων διατηρεί το δέρμα & το πρόσωπο μας νέο, με ασφάλεια

Σίγουρα, η ασφαλέστερη και πιο σίγουρη πηγή βιταμίνης D είναι τα συμπληρώματα διατροφής. Μπορούμε να λάβουμε με ασφάλεια, ακόμα και μεγάλες δόσεις. Ειδικά αν έχουμε έλλειψη βιταμίνης D. Καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, για τη δόση που χρειαζόμαστε.

Η βιταμίνη D βοηθάει και στο αδυνάτισμα! Επίσης, είναι απαραίτητη και στους αθλητές, καθώς βοηθάει στη μυική υπερτροφία.

Προηγούμενο

Πώς βοηθάει το σελήνιο το ανοσοποιητικό μας;

Βιταμίνη C για το πρόσωπο και το δέρμα!

Επόμενο