Ποιες οι ιδιότητες του χαμομηλιού στο δέρμα μας;

Ο αφέσιμα χαμομηλιού, αλλά και το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού έχει μοναδικές ιδιότητες για το δέρμα μας. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται για να απαλύνει πληγές, καψίματα, εξανθήματα, καψίματα από τον ήλιο, ακόμα και από την ακμή! Επίσης, το χαμομήλι κάνει το δέρμα μας πιο απαλό. Οι πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες, έχουν κάνει το χαμομήλι βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα κοσμετολογίας!

Οι ιδιότητες του χαμομηλιού στο δέρμα

Οι μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού για το δέρμα μας οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στο ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλες θεραπευτικές ουσίες. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι το χαμομήλι περιέχει 28 τερπενοειδή και 36 φλαβονοειδή.

Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες και προσφέρουν προστασία απέναντι σε πολλές ασθένειες. Ακόμα και στον καρκίνο! Επιπλέον, έχουν αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή, αντιπαρασιτική, αντιική, αντι-αλλεργιογόνο και αντιφλεγμονώδη δράση.[1] Οπότε, η κατανάλωση αφεψήματος χαμομηλιού φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για πολλές δερματικές παθήσεις. Ιδίως, αν οφείλονται σε φλεγμονές ή μόλυνση από μύκητες.

Το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού βοηθάει σε πολλές δερματικές παθήσεις, αλλά και στο να κάνει μαλακό το δέρμα μας, αφού έχει τη μοναδική ιδιότητα να διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που ερευνητές βρήκαν, ότι το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο στο να μαλακώσει και να ανακουφίσει το δέρμα, ακόμα και από εμπορικές κρέμες.

Κάνει καλό το χαμομήλι στο πρόσωπο μου;

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κομπρέσες χαμομηλιού στο πρόσωπο, για να τονώσεις το δέρμα σου. Επίσης, το χαμομήλι έχει την ιδιότητα να μαλακώνει και να κάνει απαλό το δέρμα. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να περιποιηθείς το πρόσωπο σου, αφού οι κομπρέσες χαμομηλιού θεωρούνται ασφαλείς. Ακόμα και για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα.

Βέβαια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αιθέριο έλαιο χαμομηλιού. Έχει ισχυρή δράση στο δέρμα, σε σχέση με την απλή κομπρέσα χαμομηλιού. Βέβαια, απαιτείται η ανάλογη προσοχή. Αποφεύγουμε να φέρνουμε το δέρμα μας σε άμεση επαφή με οποιαδήποτε αιθέριο έλαιο. Πάντα το αραιώνουμε σε ένα έλαιο βάσης.

Ιδιαίτερα το δέρμα του προσώπου είναι ευαίσθητο, οπότε και απαιτείται επιπλέον προσοχή. Καλό είναι να δοκιμάζετε το αιθέριο έλαιο πρώτα στον καρπό σας. Αραιώστε το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού σε ένα λάδι βάσης. Συνήθως η δοσολογία για μίγμα προσώπου, είναι 3% (αιθέριο έλαιο, σε σχέση με το έλαιο βάσης). Ακολουθείτε πιστά τη συνιστώμενη δοσολογία.

Αφού αραιώσετε το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού, κάντε απαλό μασάζ στον καρπό σας. Όσοι είναι ευαίσθητοι στο αιθέριο έλαιο, ίσως δουν να κοκκινίζει ή να φαγουρίζει το δέρμα στο χέρι. Αν δεν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να εφαρμόσετε το έλαιο χαμομηλιού στο πρόσωπο σας και να βιώσετε τις μοναδικές ιδιότητες του χαμομηλιού για το δέρμα!

Εξυπακούεται ότι η εφαρμογή κομπρέσας χαμομηλιού ή αιθέριου ελαίου πρέπει να γίνεται σε καθαρό και πλυμένο πρόσωπο.

Τέλος, το χαμομήλι είναι καλό και για τα μάτια, καθώς μπορεί να ανακουφίσει τα κουρασμένα μάτια. Ακόμα και να βοηθήσει σε φλεγμονές των ματιών. Οπότε οι κομπρέσες χαμομηλιού είναι ιδανικές για το πρόσωπο. Κάνουν καλό στο δέρμα, αλλά και στα μάτια.

Μπορεί το χαμομήλι να εξαφανίσει τα σπυράκια;

Το χαμομήλι κάνει σίγουρα καλό. Βέβαια, δεν υπάρχουν μελέτες, ότι μπορεί να εξαφανίσει την ακμή. Μπορείς να πίνεις χαμομήλι. ως μέρος μιας δίαιτας, πλούσιας σε αντιοξειδωτικά. Το χαμομήλι είναι από τα πιο πλούσια ροφήματα σε αντιοξειδωτικά.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι η μελατονίνη, φαίνεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής.[2] Ο καφές είναι ιδανικό ρόφημα για λαμπερό δέρμα, αφού είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και κυρίως μελατονίνη!

Επίσης, προσπάθησε να τρως τροφές που βοηθούν τον οργανισμό να παράξει κολλαγόνο φυσικά. Τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, όπως είναι τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, οι πιπεριές και το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, αφού είναι άριστες πηγές βιταμίνης C. Επίσης, τροφές πλούσιες σε χλωροφύλλη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις ρυτίδες και αυξάνουν τη φυσική σύνθεση κολλαγόνου.[3]

Τέλος, θα πρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου από τη διατροφή μας. Ο ψευδάργυρος μειώνει τα συμπτώματα της ακμής.

Προηγούμενο

Η διατροφή που αυξάνει τη γυναικεία γονιμότητα!

Ιδιότητες κολλαγόνου για λαμπερό δέρμα & υγιείς αρθρώσεις!

Επόμενο