Ανανάς για φλεγμονές σε αρθρώσεις σε αθλητές και όχι μόνο!

Ο ανανάς είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερη βιολογική αξία. Μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα τους αθλητές, αφού είναι πλούσιος σε ηλεκτρολύτες, βιταμίνη C, αλλά κυρίως σε βρωμελαΐνη. Η βρωμελαΐνη είναι ένα ένζυμο, που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οπότε και καταπραΰνει από πόνους αρθρώσεων. ‘Όσοι πονάνε ή νιώθουν ενόχληση σε γόνατα και οι ώμοι μπορούν να επωφεληθούν!

Διατροφική αξία ανανά

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και ηλεκτρολύτες.

Για παράδειγμα, 100γρ ανανά περιέχουν 48 mg βιταμίνης C, 109 mg καλίου, 12 mg μαγνησίου, 13 mg ασβεστίου και 0,12 mg ψευδάργυρου.

Επίσης, ο ανανάς είναι κατάλληλος για διαβητικούς και ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, αφού έχει ιδιαίτερα χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο. Το Γλυκαιμικό Φορτίου του ανανά είναι μόλις 6![1] Ο ανανάς έχει σάκχαρα αλλά είναι ελάχιστα σε σχέση με το βάρος του. Περίπου το 10% είναι σάκχαρα, ενώ το 86% είναι νερό!

Τα φαγητά με Γλυκαιμικό Φορτίο μικρότερο του 10 θεωρούνται κατάλληλα για διαβητικούς και για ανθρώπους που θέλουν να αδυνατίσουν.[2]

Βέβαια, υπάρχουν πολλά φαγητά με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, αλλά χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο. Ο ανανάς είναι ένα τέτοιο τρόφιμο. Σκέψου, ότι αν φας το 1/10 της κουταλιάς ζάχαρη δε θα επηρεαστεί το ζάχαρο του αίματος, παρότι η ζάχαρη έχει ιδιαίτερα υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Απλά και μόνο επειδή η ποσότητα ζάχαρης είναι ελάχιστη.

Το ίδιο ισχύει και για τον ανανά. Η ποσότητα ζάχαρης που περιέχει είναι ελάχιστη. Επιπλέον, 100γρ ανανά περιέχουν και 1,4γρ φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αποτρέπουν την απότομη αύξηση του ζαχάρου του αίματος.

Βέβαια, αυτό ισχύει για ολόκληρο το φρούτο. Ο χυμός ανανά ή ο αποξηραμένος ανανάς θα πρέπει να αποφεύγεται από διαβητικούς ή ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Τέλος, ο ανανάς έχει ελάχιστες θερμίδες. Περιέχει μόνο 50 θερμίδες στα 100γρ. Επίσης, και χυμός ανανά περιέχει λίγες θερμίδες. Έχει μόνο 60 θερμίδες. Βέβαια, είναι πιο πλούσιος σε σάκχαρα, ενώ δεν έχει καθόλου φυτικές ίνες.

Ο ανανάς είναι η μοναδική διατροφική πηγή βρωμελαΐνης!

Ο ανανάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω της βρωμελαΐνης (ή βρομελίνη) που περιέχει. Μάλιστα είναι η μοναδική τροφή που περιέχει αυτό το ένζυμο! Η βρωμελαΐνη του ανανά μπορεί να βοηθήσει σε αθλητικούς τραυματισμούς, φλεγμονές των ιστών, πόνους σε αρθρώσεις, όπως γόνατα και ώμους. [3]

Επίσης, η βρωμελαΐνη του ανανά βοηθά στην εξάλειψη του πρηξίματος των μαλακών ιστών και στη δυσκαμψία των αρθρώσεων. Επίσης, η βρωμελαΐνη μελετάται ως μέσο θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, με θεαματικά αποτελέσματα! Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και σε άλλες μυοσκελετικές ασθένειες.

Όλα τα μέρη του ανανά είναι καλές πηγές βρωμελαΐνης. Ο μίσχος (το εσωτερικό σκληρό μέρος) όμως είναι μακράν το μέρους του ανανά, που είναι το πιο πλούσιο σε βρωμελαΐνη!

Ο μίσχος του ανανά είναι βρώσιμος. Αν φτιάχνεις smoothies μπορείς να προσθέτεις και ένα μικρό κομμάτι. Ένα smoothie με ανανά μετά την προπόνηση ή μετά από ημέρα κουραστικής εργασίας θα βοηθήσει στη γρήγορη αποκατάσταση των μυών και άρα και στη γρήγορη αποθεραπεία, που τόσο πολύ επιζητούν οι αθλητές!

Οφέλη και ιδιότητες της βρωμελαΐνης του ανανά

Ο ανανάς έχει μελετηθεί για τις ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες του, κυρίως λόγω της βρωμελαΐνης που περιέχει. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι έχει οφέλη για την καρδιά, τις θρομβώσεις και την οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον, ο ανανάς έχει και ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Επίσης, η βρωμελαΐνη του ανανά μπορεί να επιταχύνει την επούλωση πληγών του δέρματος. Ακόμα, η χορήγηση βρωμελαΐνης μετά από χειρουργεία φαίνεται να μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο, καθώς τη φλεγμονή λόγω χειρουργείου.

Τέλος, η λήψη συμπληρώματος επαφής βρωμελαΐνης θεωρείται ασφαλής και μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και προστασία από πολλές παθήσεις.

Δίαιτα με ανανά για αδυνάτισμα

Η δίαιτα με ανανά υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ανανάς είναι μια ιδανική τροφή στα πλαίσια μιας σωστής ισορροπημένης δίαιτας. Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και κυρίως σε βιταμίνη C και βρωμελαΐνη. Επίσης, είναι ιδανικό τρόφιμο για δίαιτα λόγω των χαμηλών θερμίδων και του γλυκαιμικού φορτίου του!

Πόσο ανανά πρέπει να τρώμε καθημερινά;

Πρακτικά, μπορούμε να τρώμε όσο ανανά επιθυμούμε. Ο ανανάς αποτελεί ένα τέλειο σνακ για οποιαδήποτε δίαιτα. Μας χορταίνει και μας γεμίζει ενέργεια. Πάνω απ’όλα με ελάχιστες θερμίδες.

Μπορούμε να φάμε ανανά για πρωινό, ακόμα και πριν τον ύπνο χωρίς να παχύνουμε!

Σημαντική προϋπόθεση βέβαια, για γρήγορο αδυνάτισμα, είναι τα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, από αυτές που καίμε στη διάρκεια της ημέρας. Ο ανανάς έχει μόνο 50 θερμίδες ανά 100γρ, οπότε θεωρείται ιδανική τροφή για αδυνάτισμα!

Προσοχή όμως. Ο χυμός ανανά δεν είναι το ίδιο αθώος. Ο χυμός ανανά έχει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με ολόκληρο το φρούτο. Επίσης, δεν περιέχει καθόλου φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσιος σε σάκχαρα. Επιπλέον, μπορούμε να καταναλώσουμε εύκολα μεγάλες ποσότητες, χωρίς να το καταλάβουμε.

Αν θες να χάσεις κιλά, περιορίσου σε ένα ποτήρι χυμό ανανά την ημέρα. Εκτός και αν κάνεις κάποια αερόβια άσκηση ή ακολουθείς απαιτητικές προπονήσεις και κατ’επέκταση έχεις αυξημένες θερμιδικές ανάγκες.

Ακόμα, περιόρισε την ποσότητα αποξηραμένου ανανά που τρως. Ο αποξηραμένος ανανάς έχει 270 θερμίδες ανά 100γρ. Δηλαδή είναι 5 φορές πιο παχυντικός από το φρέσκο ανανά. Επίσης, το 60% είναι σάκχαρα! Αν θες να χάσεις κιλά γρήγορα, καλύτερα να αποφύγεις τον αποξηραμένο ανανά.

Πρακτικά, μπορείς να τρως 1-2 φορές ανανά την ημέρα, αφού φαίνεται ότι μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, να μειώσεις τις φλεγμονές στις αρθρώσεις, και να ανακουφιστείς από πόνους και ενοχλήσεις σε γόνατα και ώμους.

Μην πετάς το σκληρό κομμάτι του ανανά. Αντίθετα, μπορείς να το βάλεις στο blender, όταν φτιάχνεις smoothies. Είναι το πιο πλούσιο μέρος του ανανά σε βρωμελαΐνη, το ένζυμο που χαρίζει αυτά τα μοναδικά οφέλη και ιδιότητες στον ανανά!

Προηγούμενο

Τροφές με μελατονίνη για καλό ύπνο.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Επόμενο