Πόσες θερμίδες έχουν τα όσπρια;

Τα όσπρια έχουν αρκετές θερμίδες. Μια μερίδα έχει μέχρι και 300 θερμίδες.

Τα όσπρια έχουν πολλές θερμίδες

Τα όσπρια έχουν αρκετές θερμίδες ανά μερίδα! Τα περισσότερα όσπρια έχουν μεταξύ 200 και 300 θερμίδες ανά μερίδα.

Τα φασόλια σόγιας και τα παράγωγα τους έχουν τις περισσότερες θερμίδες. Μια μερίδα έχει σχεδόν 300 θερμίδες. Οι πολλές θερμίδες της σόγιας οφείλονται στο γεγονός ότι είναι πλούσια σε λιπαρά.

Παρ’όλες τις πολλές θερμίδες της, η σόγια βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Αντίθετα, όλα τα υπόλοιπα όσπρια έχουν ελάχιστα λιπαρά. Οι θερμίδες τους προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες.

Τα ρεβίθια είναι τα πλουσιότερα όσπρια σε θερμίδες, μετά τη σόγια. Τα βρασμένα ρεβίθια έχουν 164 θερμίδες στα 100γρ και 270 θερμίδες ανά μερίδα!

Τα λευκά φασόλια, τα μαυρομάτικα και τα κόκκινα φασόλια έχουν περίπου 150 θερμίδες στα 100γρ και 250 θερμίδες ανά μερίδα.

Οι φακές είναι από τα όσπρια με τη μικρότερη θερμιδική αξία. Έχουν μόνο 230 θερμίδες ανά μερίδα.

Τέλος, η φάβα είναι το όσπριο με τις λιγότερες θερμίδες. Η φάβα έχει μόλις 110 θερμίδες στα 100γρ και λιγότερες από 190 θερμίδες ανά μερίδα!

Παχαίνουν τα όσπρια;

Παρ’ότι τα όσπρια έχουν αρκετές θερμίδες, δεν παχαίνουν!

Αντίθετα, τα όσπρια βοηθούν στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε εδώδιμες ίνες, ενώ αποτελούν και άριστη πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Οι τροφές με πολλή πρωτεΐνη και εδώδιμες ίνες έχουν την ιδιότητα να μας χορταίνουν! Αντίθετα, οι τροφές με πολλά λιπαρά αδυνατούν να μειώσουν την πείνα και τις λιγούρες.[1]

Οφέλη για την υγεία

Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι, ότι τα όσπρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας!

Καταρχάς, έχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Επιπλέον, τα όσπρια είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολυφαινόλες. Ουσίες που έχουν ιδιαίτερα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μάλιστα, η μακρόχρονη κατανάλωση οσπρίων φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της επικίνδυνης LDL-χοληστερόλης και της υψηλής συστολικής αρτηριακής πίεσης! Οπότε η συχνή κατανάλωση οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.[2]

Επιπρόσθετα, η συχνή κατανάλωση οσπρίων φαίνεται ότι μειώνει και τις πιθανότητες εμφάνισης μερικών τύπων καρκίνου, όπως τον καρκίνο του παχέος εντέρου.[3]

Παρά τη μεγάλη περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες, ακόμα και άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να καταναλώσουν μικρές ποσότητες οσπρίων! Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους. Μάλιστα, τα όσπρια έχουν ουσίες που βοηθούν στη ρύθμιση του ζαχάρου του αίματος.

Προηγούμενο

Πόσες θερμίδες έχει η βρώμη;

Όσπρια: οι φυτικές τροφές με τον περισσότερο σίδηρο!

Επόμενο