Σόγια για αδυνάτισμα: Θερμίδες & Ιδιότητες

Παρόλο που η σόγια έχει πολλές θερμίδες, είναι ιδανική για αδυνάτισμα. Μειώνει το ποσοστό λίπους και βελτιώνει το Δείκτη Μάζας Σώματος. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνη, ίνες και ισοφλαβόνες.

Πόσες θερμίδες έχει η σόγια;

Η σόγια έχει αρκετές θερμίδες. Μάλιστα, έχει τις περισσότερες θερμίδες απ’όλα τα κοινά όσπρια!

Η σόγια έχει περίπου 170 θερμίδες ανά 100γρ. Μια μερίδα σόγιας έχει σχεδόν 300 θερμίδες.[1]

Το τόφου είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος τρόπος κατανάλωσης σόγιας. Φτιάχνεται από γάλα σόγιας και έχει την όψη τυριού. Το τόφου έχει 270 θερμίδες στα 100γρ ή 230 θερμίδες ανά μερίδα.

Ο κιμάς σόγιας αποτελεί μια ακόμα δημοφιλή νηστίσιμη τροφή. Ο μαγειρεμένος κιμάς σόγιας έχει περίπου 112 θερμίδες στα 100γρ ή 160 θερμίδες ανά μερίδα.

Το γάλα σόγιας έχει περίπου 40 θερμίδες στα 100 mL, ή λίγο περισσότερες από 100 θερμίδες ανά ποτήρι. Για σύγκριση, ένα ποτήρι γάλα με 2% λιπαρά έχει περίπου 125 θερμίδες. Άρα, το αγελαδινό γάλα έχει περίπου 20% περισσότερες θερμίδες από το γάλα σόγιας!

Μπορείτε να βρείτε και αλεύρι σόγιας! Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ίνες και αντιοξειδωτικά. Έχει περίπου 450 θερμίδες στα 100γρ.

Τέλος, η σως σόγιας έχει ελάχιστες θερμίδες. Έχει μόλις 60 θερμίδες στα 100γρ ή 11 θερμίδες ανά κουταλιά.

Η σόγια βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι μας χορταίνει

Παρά τις πολλές θερμίδες που περιέχει, η σόγια είναι ιδανική τροφή για αδυνάτισμα. Καταρχάς, μας χορταίνει για ώρες! Οπότε και καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες συνολικά την ημέρα.

Η σόγια είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνη και εδώδιμες ίνες. Οι ίνες και η πρωτεΐνη έχουν την ιδιότητα να προκαλούν κορεσμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα.[2]

Οπότε, η κατανάλωση σόγιας, καθώς και άλλων οσπρίων, μας βοηθάει να διατηρήσουμε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όλα τα όσπρια είναι ιδανικά για αδυνάτισμα!

Πρωτεΐνη σόγιας για απώλεια βάρους

Η σόγια βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι έχει εξαιρετική ποιότητα πρωτεΐνης. Είναι από τις λίγες φυτικές τροφές που έχουν πλήρη πρωτεΐνη! Πλησιάζει πολύ σε ποιότητα την πρωτεΐνη ζωικών τροφών!

Μια μερίδα σόγιας έχει περίπου 31 γρ πρωτεΐνης, ενώ ένα ποτήρι γάλα σόγιας έχει περίπου 7 γρ πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη της σόγιας βοηθάει στη διατήρηση της μυικής μάζας κατά το αδυνάτισμα. Περισσότερη μυική μάζα σημαίνει καλύτερος μεταβολισμός και περισσότερες καύσεις.[3]

Η πρωτεΐνη της σόγιας βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο σώμα.[4]

Σόγια για κάψιμο λίπους

Ακόμα, η σόγια έχει την ιδιότητα να μας αδυνατίζει, λόγω και της εξαιρετικά πλούσιας διατροφικής αξίας της.

Καταρχάς, η σόγια είναι η πλουσιότερη τροφή σε ισοφλαβόνες. Οι ισοφλαβόνες είναι ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση. Βοηθούν στο αδυνάτισμα και μειώνουν το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ακόμα, ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο σώμα μας.[5]

Επίσης, η σόγια είναι δανική τροφή για απώλεια βάρους διότι είναι εξαιρετικά πλούσια σε μέταλλα, που εμπλέκονται στην καύση λίπους και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Για παράδειγμα, είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σελήνιο. Μόλις μια μερίδα σόγιας θα μας δώσει, αντίστοιχα, το 49%, 18%, 18%, 35%, 26% και 23% των ημερήσιων αναγκών μας!

Έλλειψη σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Βέβαια, όλα τα όσπρια είναι πλούσια σε σίδηρο!

Προηγούμενο

Βοηθούν τα μανιτάρια στο αδυνάτισμα;

Σόγια: Διατροφική αξία, Ιδιότητες & οφέλη για την υγεία.

Επόμενο