Μπορώ να φάω όσπρια αν έχω διαβήτη;

Ακόμα και όσοι έχουν διαβήτη μπορούν να τρώνε μικρές ποσότητες οσπρίων. Είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες

Τα όσπρια έχουν αρκετές θερμίδες που οφείλονται στους πολλούς υδατάνθρακες. Οπότε, όσοι έχουν διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες. Όμως, τα όσπρια θεωρούνται ποιοτικοί υδατάνθρακες.

Καταρχάς, τα όσπρια έχουν ελάχιστα σάκχαρα. Εξαίρεση αποτελούν ίσως τα ρεβίθια. Έχουν σχεδόν 8 γρ σάκχαρα ανά μερίδα. Οι φακές και η φάβα έχουν μόνο 3,5 γρ, ενώ τα κόκκινα φασόλια έχουν λιγότερο από 1 γρ σάκχαρα ανά μερίδα.

Επιπλέον, πρέπει να καταναλώνουμε όσπρια διότι είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε εδώδιμες ίνες! Για παράδειγμα, μια μερίδα φακές θα μας δώσει περίπου 15 γρ ινών, όσο το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσολογίας!

Μια διατροφή πλούσια σε εδώδιμες ίνες έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, οι εδώδιμες ίνες βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, η κατανάλωση τροφών με πολλές ίνες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους έχουν διαβήτη.

Όσοι έχουν διαβήτη μπορούν να τρώνε όσπρια

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία, όσοι έχουν διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν όσπρια με μέτρο.[1]

Εκτός από εδώδιμες ίνες, τα όσπρια αποτελούν άριστη πηγή φυτικής πρωτεΐνης, βιταμινών, μετάλλων (κυρίως σίδηρο), αλλά και αντιοξειδωτικών!

Για παράδειγμα, τα όσπρια είναι άριστα διατροφική πηγή μαγνησίου και καλίου, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικές τιμές. Οπότε, και όσοι θέλουν να χάσουν κιλά θα πρέπει να τρώνε πολλές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και κάλιο.

Ειδικά η σόγια έχει εξαιρετική διατροφική αξία.

Όμως, ποια είναι η ποσότητα οσπρίων που μπορεί να καταναλώσει κάποιος που έχει διαβήτη; Η μέγιστη μερίδα θα πρέπει να αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του πιάτου.

Βέβαια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού καταναλώσετε όσπρια, καθώς και για την ιδανική ποσότητα που μπορείτε να τρώτε.

Τα όσπρια κάνουν καλό!

Η κατανάλωση οσπρίων είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία μας. Καταρχάς, φαίνεται ότι μειώνουν την υψηλή LDL-χοληστερίνη και την υπέρταση! Δυο από τους κύριους επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, βοηθούν στην απώλεια βάρους και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.[3,4]

Μάλιστα, η συχνή κατανάλωση οσπρίων μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία! Ακόμα και μικρές καθημερινές δόσεις μας προστατεύουν. Υπολογίζεται ότι για κάθε 20 γρ οσπρίων που καταναλώνουμε την ημέρα, μειώνονται ο κίνδυνος θανάτου κατά 7-8%.[5]

Προηγούμενο

Παχαίνουν τα ντόνατς;

Πόσες θερμίδες & σάκχαρα έχει η παπάγια;

Επόμενο