Μπορεί η έλλειψη ύπνου να οδηγήσει σε παχυσαρκία;

Η έλλειψη ποιοτικού βραδινού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και δυσκολεύει τη διατήρηση μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα!

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σε παχύνει!

Ο βασικός λόγος που η συνεχής έλλειψη ποιοτικού βραδινού ύπνου μπορεί να μας παχύνει είναι ότι δεν έχουμε ενέργεια.[1]

Καταρχάς, η έλλειψη ενέργειας μας οδηγεί σε μια καθιστική ζωή. Η καθιστική ζωή είναι μια βασική αιτία πολλών ασθενειών, όπως και της παχυσαρκίας.

Μάλιστα, όταν δεν ασκούμαστε αρκετά, δεν κουραζόμαστε. Άρα και νυστάζουμε. Οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Είμαστε κουρασμένοι την ημέρα, ενώ δε νυστάζουμε το βράδυ!

Αν θέλετε να έχετε έναν ποιοτικό βραδινό ύπνο, πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε ήπια άσκηση. Το περπάτημα είναι ιδανικό για τους αρχάριους. Βοηθάει και στο αδυνάτισμα, καθώς καίμε αρκετές θερμίδες. Θα χάσουμε κιλά και θα κοιμηθούμε καλύτερα το βράδυ. Αρκεί να περπατάμε καθημερινά για τουλάχιστον μια ώρα.

Αν κάνετε καθιστική ζωή, μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά την άσκηση. Μην προσπαθήσετε να καλύψετε κακές συνήθειες χρόνων μέσα σε ένα μήνα. Η ξαφνική έντονη σωματική καταπόνηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους, αντί στο αδυνάτισμα.

Ο κακός βραδινός ύπνος αυξάνει την όρεξη!

Ένας ακόμα λόγος που δε χάνουμε βάρος, αν δεν κοιμόμαστε καλά το βράδυ, είναι λόγω των ορμονών που εκκρίνει (ή δεν εκκρίνει) το σώμα μας. Η αϋπνία προκαλεί ανισορροπίες σε αυτές τις ορμόνες.

Για παράδειγμα, γνωστές ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη είναι η γκρελίνη και η λεπτίνη. Όταν δεν κοιμόμαστε καλά το βράδυ, το σώμα μας παράγει περισσότερη γκρελίνη. Αυτή η ορμόνη αυξάνει την όρεξη κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας. Οπότε, η όποια προσπάθεια για δίαιτα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Χρειάζονται μεγάλα επίπεδα θέλησης και αυτοσυγκράτησης, ώστε να παραμείνουμε πιστοί σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα δίαιτας, περιορισμένων θερμίδων, με σκοπό το αδυνάτισμα.

Αντίθετα, η λεπτίνη είναι η ορμόνη που λέει στο σώμα, πότε πρέπει να σταματήσει να τρώει. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα λεπτίνης!

Άρα, αν δεν κοιμόμαστε καλά, η δίαιτα για αδυνάτισμα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ακόμα και αν, με πολύ κόπο και επιμονή, χάσουμε κιλά, δύσκολα θα διατηρηθούμε στο επιθυμητό βάρος.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας οδηγήσει σε παχυσαρκία, διότι φαίνεται να ενισχύει τη συσσώρευση λίπους στο σώμα μας! Ακόμα, μπορεί να αυξήσει την ινσουλονοαντίσταση. Άρα και τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, αλλά και άλλων σοβαρών ασθενειών!

Ακόμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους! Το άγχος παίζει βασικό ρόλο στην υγεία μας, αλλά και στην ποιότητα της ζωής μας. Επιπρόσθετα, το άγχος είναι κύρια αιτία του κακού ύπνου.

Οπότε, παρατηρούμε ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Τέλος, βασικές ουσίες που εκκρίνει το σώμα μας, όταν κοιμόμαστε το βράδυ, είναι η μελατονίνη, το GABA και η σεροτονίνη. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται και σε συγκεκριμένες τροφές! Καλό είναι να καταναλώνουμε μια μεγάλη ποικιλία από αυτές τις τροφές. Ειδικά αν ταλαιπωρούμαστε από αϋπνίες.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να χάσουμε βάρος;

Οι ενήλικες πρέπει να κοιμόνται 7 με 9 ώρες το βράδυ. Δε θα πρέπει να κοιμόμαστε ούτε περισσότερες, ούτε λιγότερες ώρες, ώστε να παραμένουμε υγιείς και με καλή διάθεση.[2]

Όσοι είναι μεγαλύτεροι από 65 χρονών δε χρειάζονται τόσες πολλές ώρες ύπνου. 7-8 ώρες ύπνου την ημέρα είναι αρκετές.

Αντίθετα, οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου, ενώ τα παιδιά περίπου 9-11 ώρες ύπνου την ημέρα.

Άλλες παρενέργειες της αϋπνίας

Η αϋπνία ή έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες, όπως είναι η κούραση, η υπνηλία, ή η σύγχυση. Όμως, η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρές ασθένειες, όπως διαβήτη και υπέρταση!

Τι να κάνω για να κοιμηθώ καλύτερα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στον κακό ποιοτικό ύπνο. Για παράδειγμα, η καθιστική ζωή, τα μεγάλα βραδινά γεύματα, η πολλή καφεΐνη και το αλκοόλ είναι βασικές αιτίες που οδηγούν σε αϋπνίες.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Η αϋπνία μπορεί να έχει πολλά αίτια.

Προηγούμενο

Παρενέργειες από την έλλειψη ύπνου!

Διατροφική αξία βραστής & τηγανητής πατάτας!

Επόμενο