Μαγνήσιο για οστεοπόρωση & δυνατά κόκαλα!

Οι τροφές με μαγνήσιο προστατεύουν από την οστεοπόρωση και τα εύθραυστα κόκαλα. Μάλιστα, σε περιπτώσεις μεγάλων ελλείψεων μαγνησίου, τα συμπληρώματα διατροφής φαίνεται να μειώνουν τις πιθανότητες κατάγματος!

Το μαγνήσιο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Το μαγνήσιο είναι το 4ο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα μας. Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι απαραίτητο για καλή υγεία.

Εμπλέκεται στη λειτουργία περισσότερων από 300 ενζύμων, στη σύνθεση του DNA, στη σύνθεση των πρωτεϊνών, στην παραγωγή ενέργειας, στις μυικές συσπάσεις και στη ρύθμιση της γλυκόζης.

Έτσι, το μαγνήσιο είναι ωφέλιμο για την αντιμετώπιση και την πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το βρογχικό άσθμα, οι ημικρανίες, η καρδιακή νόσος, αλλά και η οστεοπόρωση!

Ποια είναι η ημερήσια συνιστώμενη δόση;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για το μαγνήσιο είναι 320 mg για τις γυναίκες και 420 mg για τους άνδρες.

Οι εγκυμονούσες χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις μαγνησίου. Αντίθετα, τα παιδιά έχουν μικρότερες ανάγκες.

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Τα οστά είναι ζωντανά. Συνεχώς ανανεώνονται. Διασπώνται και αναπλάθονται. Όμως, όσο μεγαλώνουμε, η διαδικασία της ανάπλασης μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματική.

Έτσι, με τον καιρό, τα κόκαλα γίνονται πιο εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάγματος. Συνήθως, μετά από ένα κάταγμα, κάποιος ανακαλύπτει ότι έχει οστεοπόρωση.

Προστατεύει το μαγνήσιο από την οστεοπόρωση;

Το μαγνήσιο μαζί με άλλα μέταλλα, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος, παίζουν σημαντικό στην ανάπλαση των οστών.

Μάλιστα, περίπου το 60% του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στα κόκαλα.[1]

Το μαγνήσιο βοηθάει να αυξηθεί η οστική πυκνότητα διότι επηρεάζει την παραθυρεοειδική ορμόνη και τις συγκεντρώσεις της βιταμίνης D. Αυτές οι ουσίες παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπλαση των οστών. Για παράδειγμα, βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου.[2]

Αντίθετα, ελλείψεις σε μαγνήσιο μπορούν να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση διότι σχηματίζονται μεγάλοι αλλά εύθραυστοι κρύσταλλοι στα κόκαλα. Έτσι, επηρεάζεται η δομή τους.[3]

Ακόμα, έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει μειωμένη αγγειακή παροχή των οστών, αλλά και φλεγμονές.

Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση έχουν μικρότερα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα. Οπότε, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τα οστά.

Οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν μειωμένη οστική πυκνότητα και οστεοπόρωση. Βέβαια, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης;

Σύμφωνα με μια έρευνα, μια καθημερινή δόση μαγνησίου των 290 mg, από συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να καθυστερήσει την απώλεια οστικής πυκνότητας, στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.[4]

Βέβαια, δε θα πρέπει να υπερβαίνουμε την ανώτατη ημερήσια δοσολογία μαγνησίου που είναι τα 350 mg. Υπερβολικά μεγάλες δόσεις μαγνησίου από συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.[5]

Έτσι, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, προτού λάβετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Τροφές με μαγνήσιο για δυνατά κόκαλα!

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες μαγνησίου από τη διατροφή σας. Δεν υπάρχει ανώτατο επιτρεπτό όριο για τις τροφές. Το σώμα μας αποβάλει το επιπλέον μαγνήσιο εύκολα μέσω των ούρων.

Αν ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα λαμβάνετε εύκολα την ημερήσια συνιστώμενη δόση μαγνησίου.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και σπόροι, καθώς και τα σιτηρά ολικής άλεσης.

Μάλιστα, η πλουσιότερη τροφή σε μαγνήσιο είναι οι κολοκυθόσποροι. Μόλις μια χούφτα θα μας δώσει το 40% του μαγνησίου που χρειαζόμαστε την ημέρα!

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης!

Μπορείτε να προλάβετε την οστεοπόρωση ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η σωστή διατροφή και άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο.

Επιπλέον, όσοι έχουν οστεοπόρωση μπορούν να ωφεληθούν από την αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη. Εκτός, από το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη D, υπάρχουν πολλές ακόμα ουσίες που χρειάζονται τα οστά. Ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο σίδηρος και οι βιταμίνες A, B, C, E και το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητες ουσίες για υγιή και δυνατά κόκαλα.

Προηγούμενο

Μαγνήσιο: Ιδιότητες, οφέλη & δοσολογίες

Τροφές πλούσιες σε φώσφορο!

Επόμενο