Μέλι ή Ζάχαρη για Αδυνάτισμα; 8+1 Μύθοι

Αν και το μέλι έχει 61 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, είναι μάλλον απίθανο να σε παχύνει. Λόγω της πλούσιας αντιοξειδωτικής του δράσης, το μέλι ρυθμίζει την όρεξη, ελέγχει τις αποκρίσεις της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα, βελτιώνει την χλωρίδα του εντέρου και να ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είναι ο σύμμαχος σας στο αδυνάτισμα και στην καλή υγεία.

Γιατί να τρώω μέλι κάθε μέρα;

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, το μέλι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και τις επιπλοκές της. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της “καλής” HDL χοληστερόλης.[1]

Αν και τα οφέλη του στην απώλεια βάρους μπορεί να είναι αμφιλεγόμενα, καμία κλινική δοκιμή δεν έχει δείξει ότι το μέλι αυξάνει το σωματικό βάρος.[2]

Θερμίδες

Μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει 61 θερμίδες, ενώ έχει 304 θερμίδες ανά 100 γρ. Όλες οι θερμίδες προέρχονται από σάκχαρα! Το 82% του μελιού είναι ζάχαρη. Τα υπόλοιπα είναι νερό. Το μέλι έχει ίχνη πρωτεΐνης ενώ δεν περιέχει λίπος.

Μειώνει τις Λιγούρες

Περίπου το 35-45% του μελιού αποτελείται από φρουκτόζη, η οποία καθυστερεί τη γαστρική κένωση, αυξάνοντας τον κορεσμό. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό φρουκτόζης, τόσο λιγότερη επίδραση έχει το μέλι στο σάκχαρο του αίματος.

Μάλιστα, τα αντιοξειδωτικά στο μέλι φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της όρεξης.

Φάε Μέλι στη Δίαιτα Αδυνατίσματος

Αντιοξειδωτικά

Το μέλι είναι γεμάτο με δεκάδες αντιοξειδωτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά ένζυμα. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φαινολικές και φλαβονοειδή ενώσεις. Περισσότερες από 200 ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε διάφορες ποικιλίες μελιού. Αυτές οι βιοδραστικές πολυφαινολικές ενώσεις είναι υπεύθυνες για το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του μελιού.

Μερικά βασικά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν φυσικά στο μέλι είναι η κερσετίνη, η καμπφερόλη, η απιγενίνη, το καφεϊκό οξύ, η ακαετίνη, η γαλαγγίνη, το πρωτοκατεχουϊκό οξύ, το π-υδροξυβενζοϊκό οξύ, το π-κουμαρικό οξύ και το βανιλικό οξύ.

Γι’ αυτό έχει ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το μέλι μπορεί να παίξει ευεργετικό ρόλο σε ορισμένες φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, καθώς και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.[3,4,5,6]

Ωστόσο, η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μελιού ποικίλλει σημαντικά. Εξαρτάται από τα άνθη, την περιοχή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι συγκεντρώσεις των φαινολικών ενώσεων κυμαίνονται από 60 έως 460 mg ανά 100 γρ.

Κατά κανόνα, η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (mcg ανά κουταλιά της σούπας) πολλών ποικιλιών μελιού είναι:

 • απιγενίνη, 6,3 mcg
 • ισοραμνετίνη, 13 mcg
 • καεμπφερόλη, 13 mcg
 • λουτεολίνη, 60 mcg
 • κερσετίνη, 65 mcg
 • μυρικετίνη, 75 mcg

Το μέλι μπορεί να αυξήσει τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στο αίμα κατά 7%.[2]

Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στο μέλι μπορεί να παίζουν άμεσο και έμμεσο ρόλο στην απώλεια ή στη διαχείριση του βάρους.

Χημική ένωσηΟφέλη
Βανιλικό οξύΜειώνει την αύξηση του σωματικού βάρους, βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη και την αντίσταση στην ινσουλίνη ενεργοποιώντας τη θερμογένεση του καφέ λιπώδους ιστού.
Συριγικό ΟξύΒελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνει το σωματικό βάρος, την περιεκτικότητα σε ηπατικά λιπίδια και τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα.
Γαλλικό οξύΜειώνει το σωματικό βάρος και το βάρος του ήπατος, μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, φωσφολιπιδίων, χοληστερόλης και ινσουλίνης. Μπορεί να ρυθμίσει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων.
Φερουλικό οξύΚαταστέλλει την αύξηση του σωματικού βάρους, τη συσσώρευση λίπους, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τους δείκτες φλεγμονής.
Χλωρογενικό ΟξύΜειώνει την αύξηση βάρους, βελτιώνει το λιπιδικό προφίλ του αίματος, αλλάζει την έκφραση γονιδίων που σχετίζεται με την αποθήκευση λίπους και τη διάσπαση του λιπώδους ιστού. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.
Ελλαγικό οξύΜειώνει τη συσσώρευση λιπιδίων, αναστέλλει τη λιπογένεση.
ΚερσετίνηΠροστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους και τη συσσώρευση λίπους, καταστέλλει το σχηματισμό λιποκυττάρων και την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με την αποθήκευση λίπους. Προκαλεί διάσπαση λίπους.
ΑπιγενίνηΚαταστέλλει τον σχηματισμό λιποκυττάρων ενεργοποιώντας την AMPK, η οποία μειώνει την έκφραση των γονιδίων αποθήκευσης λίπους.
ΕσπερετίνηΑναστέλλει την προλιποκυτταρική διαφοροποίηση και καταστέλλει τη συσσώρευση λιπιδίων στα βλαστοκύτταρα.
Οφέλη των αντιοξειδωτικών ενώσεων στο μέλι για απώλεια βάρους.

Το μέλι περιέχει και μερικά καροτενοειδή, όπως η β-καροτίνη. Η περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή εξαρτάται από την ποικιλία. Το μέλι κάστανου έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε β-καροτίνη. Το μέλι από θυμάρι, εσπεριδοειδή και πέυκο έχει μικρότερες περιεκτικότητες.

Τα αντιοξειδωτικά στο μέλι μπορεί να προστατεύσουν την καρδιά σας

 • Η κερσετίνη στο μέλι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και στεφανιαίας νόσου. Ελέγχει επίσης την αρτηριακή πίεση.
 • Η χρυσίνη ρυθμίζει την αγγειακή λειτουργία, αναστέλλει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, μειώνοντας τη φλεγμονή των αγγείων και αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβου.
 • Η καμπφερόλη αυξάνει τη δραστηριότητα του ενδοθηλιακού μονοξειδίου του αζώτου και μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
 • Η λουτεολίνη μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και το οξειδωτικό στρες.

Ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης

Η πρόσληψη μελιού μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει την αύξηση βάρους, καθώς ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, που σταθεροποιεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το μέλι περιέχει βιοδραστικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, που συνδέεται στενά με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη μειωμένη έκκριση ινσουλίνης.

Επιπλέον, το μέλι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι προκαλεί σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. όπως η ζάχαρη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με την ποικιλία, τις μεθόδους επεξεργασίας και το ποσοστό φρουκτόζης. Για παράδειγμα:

 • το μέλι εσπεριδοειδών έχει γλυκαιμικό δείκτη 46 ενώ
 • το θυμαρίσιο μέλι έχει γλυκαιμικό δείκτη 53

Επιπλέον, το μέλι περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο βοηθά στη μετατροπή μέρους της ζάχαρης (γλυκόζης) στο μέλι σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτή η χημική ένωση, σε μικρές ποσότητες, μπορεί να λειτουργήσει σαν ινσουλίνη στο σώμα, βελτιώνοντας ελαφρώς τον μεταβολισμό.[2]

Οι δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη έχουν συσχετιστεί με αυξημένη λιπώδη μάζα και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να τρώνε μέλι;

Ακόμη και τα άτομα με διαβήτη θα μπορούσαν να καταναλώνουν μικρή ποσότητα μελιού την ημέρα. Μπορεί να είναι κατάλληλο γλυκαντικό για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. 

Δεν αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τόσο πολύ όσο η δεξτρόζη, ο τύπος ζάχαρης, που βρίσκεται συνήθως σε ραφιναρισμένα αλεύρια, λευκή ζάχαρη, και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Προωθεί την υγεία του εντέρου

Επιπλέον, το μέλι έχει προβιοτικές ιδιότητες! Περιέχει ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες, οι οποίοι έχουν πρεβιοτικές ιδιότητες.

Το μέλι υποστηρίζει την υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου που έχει συνδεθεί με αυξημένο μεταβολισμό και καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Μια ισορροπημένη μικροχλωρίδα εξασφαλίζει αποτελεσματική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενώ ευνοεί τη διάσπαση του λίπους και μειώνει τη συσσώρευση λίπους. 

Επιπλέον, μια ισορροπημένη μικροχλωρίδα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μειώσετε τις λιγούρες.

Δυσκοιλιότητα

Το μέλι χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα εδώ και αιώνες. Έχει ήπια καθαρτική δράση, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ευκολότερη διέλευση των κοπράνων. Αυτή η καθαρτική δράση μπορεί να οφείλεται στην παρουσία ορισμένων σακχάρων και ενζύμων στο μέλι.

Επιπλέον, καθώς προσελκύει και συγκρατεί την υγρασία, μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσουν τα κόπρανα, διευκολύνοντας την αφόδευση.

Λόγοι που το Μέλι βοηθάει στο Αδυνάτισμα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει κατακράτηση νερού, η οποία μπορεί να συμβάλει σε μια προσωρινή αύξηση του βάρους. Η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση αυτού του έξτρα βάρους. 

Ωστόσο, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και κοιλιακή δυσφορία, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο κίνητρο για άσκηση που είναι κομβικής σημασίας στο αδυνάτισμα.

Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο

Το σταθερό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Επίσης, το μέλι μπορεί να σας ηρεμίσει πριν τον ύπνο. Ειδικά αν το αναμείξτε με ζεστό νερό ή τσάι από βότανα.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να μειώσει ελαφρώς τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας.Όταν είστε καλά ξεκούραστοι, είναι πιο πιθανό να ασχοληθείτε με την άσκηση και να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παίξει υποστηρικτικό ρόλο στην απώλεια βάρους

Το μέλι έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Οι ενώσεις του έχουν προστατευτική δράση έναντι πολλών βακτηριακών παθογόνων. Έχει και αντιικές ιδιότητες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι με κόκκινο κρασί για τη θεραπεία της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Αυτός ο συνδυασμός μαζί με βότανα και μπαχαρικά σε πολλές παραδοσιακές σπιτικές θεραπείες μπορεί να δώσει ώθηση στην ανοσολογική σας απόκριση!

Η πυκνή σύσταση του μελιού μπορεί να καλύψει το λαιμό, παρέχοντας ένα καταπραϋντικό αποτέλεσμα που ανακουφίζει από τον ερεθισμό και τον βήχα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερη ενέργεια, επιτρέποντάς σας να είστε πιο δραστήριοι, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους.

Επίσης, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό βοηθά το σώμα σας να ανακάμψει γρηγορότερα από τις προπονήσεις!

Αυξάνει το Μεταβολισμό

Η κερσετίνη, ένα συστατικό του μελιού, μπορεί να βελτιώσει την αγγειοδιαστολή ενισχύοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), που μπορεί να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στην απώλεια βάρους.[2]

Το NO βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε βελτιωμένη ροή αίματος σε όλο το σώμα. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μύες, βελτιώνοντας ενδεχομένως τις επιδόσεις και την αντοχή στην άσκηση.

Επίσης, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των μυών. Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας σε σύγκριση με τον λιπώδη ιστό. Το να έχετε περισσότερη μυϊκή μάζα μπορεί να ανεβάσει ελαφρώς τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό (θερμίδες που καίτε κατά την ηρεμία).

Είναι το μέλι υπερτροφή;

Το μέλι θεωρείται συχνά μια υπερτροφή λόγω των διαφόρων αντιοξειδωτικών ενώσεων και ενζύμων που συμβάλλουν στα πιθανά οφέλη του για την υγεία. Μπορεί να είναι μια θρεπτική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. 

Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Ειδικά για όσους κάνουν δίαιτα για απώλεια βάρους ή ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Πόσο μέλι μπορώ να φάω για απώλεια βάρους;

Η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης είναι 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) την ημέρα για τους άνδρες και 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) για τις γυναίκες. Αυτή η σύσταση ισχύει για όλα τα πρόσθετα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένου του μελιού.

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, τις φλεγμονώδεις ασθένειες και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος και χοληστερόλης.[7]

Μια μέτρια μερίδα μέλι είναι 2 κουταλάκια του γλυκού ή μια κουταλιά της σούπας .

Μόνο οι αθλητές θα μπορούσαν να καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και να διατηρούν ένα αδύνατο σώμα, καθώς έχουν αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις.

Το μέλι καίει το λίπος της κοιλιάς;

Η κατανάλωση μελιού μπορεί να μειώσει το ποσοστό σωματικού λίπους και το σπλαχνικό λίπος. Αλλά δεν καίει μόνο το λίπος της κοιλιάς. Δεν υπάρχει μαγική τροφή για στοχευμένη απώλεια λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Μπορεί το μέλι να σε παχύνει;

Οι ερευνητές δεν έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης μελιού με την παχυσαρκία. Οι λογικές ποσότητες είναι μάλλον απίθανο να σας παχύνουν. Το πλεονάζον μέλι μετατρέπεται εύκολα σε ενέργεια παρά σε σωματικό λίπος.[2]

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απολαμβάνετε το μέλι ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων.

Οφέλη για την υγεία άλλων προϊόντων μελισσών

Οι μέλισσες παράγουν μια ποικιλία προϊόντων εκτός από το μέλι, μερικά από τα οποία έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία:

Βασιλικός πολτός

Αυτό το γαλακτώδες έκκριμα παράγεται από εργάτριες μέλισσες και χρησιμοποιείται για να ταΐσει τη βασίλισσα και τις νεαρές προνύμφες. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και επουλωτικές ιδιότητες. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να έχει ευεργετικό ρόλο στη γονιμότητα, στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και στη γνωστική λειτουργία.

Πρόπολη

Αυτό το κολλώδες ρητινώδες υλικό συλλέγεται από τα δέντρα από τις μέλισσες και χρησιμοποιείται για τη σφράγιση ρωγμών στην κυψέλη και την προστασία από παθογόνα. Η πρόπολη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες. Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Γύρη

Η γύρη των μελισσών συλλέγεται από τις μέλισσες από λουλούδια και χρησιμοποιείται ως πηγή τροφής μέσα στην κυψέλη. Η γύρη των μελισσών είναι ένα σύνθετο μείγμα θρεπτικών συστατικών και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για διάφορους σκοπούς. Περιέχει διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αλλά οι ακριβείς ποσότητες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πηγή του λουλουδιού.

Τι γίνεται αν αντικαταστήσω τη Ζάχαρη με Μέλι;

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι για αδυνάτισμα έχει πολλά οφέλη.

 • Το μέλι έχει 304 θερμίδες ενώ η λευκή ζάχαρη έχει 385 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
 • Το αγνό μέλι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη.
 • Το μέλι μπορεί να ελέγξει την όρεξη, ενώ η ζάχαρη διεγείρει την πείνα.
 • Το μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Μετά από πόσο καιρό θα δω διαφορά στο σώμα μου;

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι είναι απίθανο να οδηγήσει σε γρήγορο αδυνάτισμα. Είναι μέρος μιας υγιεινής προσέγγισης, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση απώλειας κιλών.

Το θερμιδικό έλλειμμα είναι το κλειδί στο αδυνάτισμα. Ανεξάρτητα από το αν τρώτε ζάχαρη ή μέλι, λάβετε υπόψη τη συνολική ποσότητα γλυκαντικών που χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Μέλι ή άλλες γλυκαντικές ουσίες;

Υπάρχουν γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες που βοηθούν στο αδυνάτισμα. Για παράδειγμα, η στέβια μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, καθώς δεν έχει θερμίδες και είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη ή το μέλι!

Πάνω απ ‘όλα, θα πρέπει να αποφεύγετε τα γλυκαντικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως το νέκταρ αγαύης ή το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, γνωστό και ως HFCS. Θα σας εκπλήξει πόσες επεξεργασμένες τροφές το περιέχουν!

Αυτά τα γλυκαντικά είναι επιβλαβή για την υγεία σας. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο ήπαρ. Οπότε οι υψηλές δόσεις φρουκτόζης ασκούν τρομερό στρες στο συκώτι.

Γλυκαντική ουσίαΑπώλεια βάρουςΥγείαΠλεονεκτήματαΜειονεκτήματα
ΜέλιΜικρό όφελοςΠλούσιο σε αντιοξειδωτικάΧαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης από τη ζάχαρηΥψηλό σε θερμίδες,
εξακολουθεί να είναι μια μορφή ζάχαρης
Λευκή ζάχαρηΔεν προτείνεταιΧωρίς θρεπτικά συστατικάΓεύση,
άμεσα διαθέσιμη,
οικονομική
Πολλές θερμίδες,
απότομη αύξηση σακχάρου,
χαλάει τα δόντια
Καστανή ζάχαρηΔεν προτείνεταιΕλάχιστο διατροφικό όφελοςυφή & υγρασία που βοηθάει στο ψήσιμοΠαρόμοιες θερμίδες με τη λευκή ζάχαρη, ακριβή
Σιρόπι καλαμποκιού
(HFCS)
Δεν προτείνεταιΜπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείαςΠολύ γλυκό
(απαιτείται λιγότερο), φθηνό
Υψηλή φρουκτόζη,
φλεγμονές
Σιρόπι από σφένδαμοΔεν προτείνεταιΜερικά μέταλλαΠλούσια γεύσηΠολλές θερμίδες, ακριβό
ΣτέβιαΥποσχόμενοΧωρίς θερμίδες,
χωρίς επίδραση στο σάκχαρο του αίματος
Μηδενικές θερμίδες,
κατάλληλο για διαβητικούς
Επίγευση,
έντονη γλύκα
Άλλα φυσικά γλυκαντικά 
(Μοναχό φρούτο, αλλυλόζη, ερυθριτόλη)
ΥποσχόμεναΜηδενικές ή χαμηλές θερμίδες,
μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου
Χωρίς θερμίδες,
πρεβιοτικά οφέλη
Λιγότερο κοινό,
ακριβό,
επίγευση
Μέλι & άλλα γλυκαντικά για αδυνάτισμα (Οφέλη-μειονεκτήματα).

Μπορώ να χρησιμοποιήσω μέλι αντί για ζάχαρη στις συνταγές μου;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι αντί για ζάχαρη σε πολλές συνταγές. 

Η χρήση μελιού ως υποκατάστατου ζάχαρης σε συνταγές μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε μια πινελιά φυσικής γλυκύτητας και ενδεχομένως κάποια αντιοξειδωτικά.

Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για επιτυχημένες δημιουργίες:

Γλυκύτητα: Το μέλι είναι φυσικά πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Ανάλογα το μέλι, μπορεί να είναι δύο ή και τρεις φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Έτσι, γενικά θα χρειαστείτε λιγότερο μέλι από ζάχαρη στη συνταγή σας. Για κάθε 1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ζάχαρη, χρησιμοποιήστε 1/2 έως 2/3 φλιτζάνι (100-150 γραμμάρια) μέλι.

Περιεκτικότητα σε υγρασία: Το μέλι είναι υγρό, ενώ η ζάχαρη είναι ξηρή. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την υφή των αρτοσκευασμάτων σας. Μειώστε την ποσότητα των άλλων υγρών στη συνταγή σας κατά περίπου 1/4 φλιτζάνι (60 ml) για κάθε φλιτζάνι μέλι που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι (περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας) για να απορροφήσετε την επιπλέον υγρασία. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε μια πιο παχύρρευστη ποικιλία μελιού για σωστό ψήσιμο, καθώς έχει λιγότερη υγρασία.

Θερμοκρασία ψησίματος: Το μέλι μπορεί να κάνει τις συνταγές σας να ροδίσουν πιο γρήγορα. Ίσως χρειαστεί να μειώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου κατά 10-25°C ή να ψήσετε για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Γεύση: Το μέλι έχει μια ξεχωριστή γεύση που μπορεί να βελτιώσει ορισμένες συνταγές, αλλά μπορεί να μην είναι ιδανικό για όλες. Σκεφτείτε πώς η γεύση του μελιού θα συμπληρώσει τα άλλα συστατικά.

Ξεκινήστε με μικρότερη ποσότητα μελιού και προσαρμόστε ανάλογα.

Λάβετε υπόψη ότι το μέλι είναι όξινο και μερικές φορές μπορεί να ενεργοποιήσει τη μαγειρική σόδα περισσότερο από τη ζάχαρη. Προσέξτε πιθανές αλλαγές στην υφή ή στο φούσκωμα.

Ποιο μέλι είναι καλύτερο για απώλεια βάρους;

Το μέλι ελάτης και πεύκου έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά. Δείτε τα πιο υγιεινές ποικιλίες σε αυτό το άρθρο μας.

Το κόκκινο ή το μαύρο μέλι είναι πιο υγιεινό;

Το χρώμα του μελιού από μόνο του δεν είναι άμεσος δείκτης για το πόσο υγιεινό είναι ένα μέλι. Τόσο το κόκκινο όσο και το μαύρο μέλι μπορούν να προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία. Ο τύπος του μελιού, με βάση την πηγή του λουλουδιού, αποτελεί κριτήριο για το πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι ένα μέλι.

Πώς να βρείτε αγνό μέλι;

Υπάρχουν μερικά μυστικά που μπορείτε να δοκιμάσετε για να πάρετε μια γενική ιδέα για το αν το μέλι σας είναι αγνό, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αλάνθαστες. Μόνο με εργαστηριακό έλεγχο μπορείτε να διαπιστώσετε την αγνότητα ενός μελιού.

Δοκιμή νερού: Ανακατέψτε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό. Το αγνό μέλι θα έχει την τάση να συσσωρεύεται και να διαλύεται σιγά-σιγά ή να κατακάθεται στον πάτο. Εάν το μέλι διαλύεται γρήγορα ή διασκορπίζεται εύκολα στο νερό, μπορεί να έχει αραιωθεί με νερό ή σιρόπια.

Δοκιμή αντίχειρα: Βάλτε μια μικρή σταγόνα μελιού στον αντίχειρά σας. Το αγνό μέλι πρέπει να είναι παχύρρευστο και δεν πρέπει να τρέχει ή να στάζει εύκολα από τον αντίχειρά σας όταν αυτός γέρνει.

Αναζητήστε ετικέτες που λένε “βιολογικό” ή “μη φιλτραρισμένο” μέλι. Αυτοί οι όροι υποδηλώνουν γενικά ελάχιστη επεξεργασία.

Αξίζει το κόστος το βιολογικό μέλι;

Η επιλογή είναι δική σου.

Το βιολογικό μέλι παράγεται από άνθη που καλλιεργούνται χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα, μειώνοντας ενδεχομένως την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες. 

Επίσης, ίσως το βιολογικό μέλι μπορεί να διατηρήσει περισσότερα φυσικά αντιοξειδωτικά λόγω λιγότερης επεξεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρακτικές βιολογικής μελισσοκομίας προωθούν τη βιοποικιλότητα και ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για τις μέλισσες.

Ωστόσο, το βιολογικό μέλι μπορεί να είναι σημαντικά πιο ακριβό από το συμβατικό μέλι λόγω αυστηρότερων προτύπων παραγωγής και δυνητικά χαμηλότερων αποδόσεων.

Μπορείτε να αγοράσετε μέλι από τοπικούς παραγωγούς. Έτσι προσφέρεται μια καλή ισορροπία μεταξύ ποιότητας και οικονομικής τιμής.

Πώς να μειώσω το κόστος;

Αγορά χύμα (εάν χρησιμοποιείτε πολύ μέλι): Ενώ απαιτεί μεγαλύτερο αρχικό κόστος, η αγορά μελιού χύμα (μεγαλύτερα βάζα ή ακόμα και απευθείας από έναν μελισσοκόμο) μπορεί να είναι σημαντικά φθηνότερη. Αυτό συνιστάται μόνο εάν χρησιμοποιείτε συχνά μέλι και μπορείτε να το αποθηκεύσετε σωστά για να αποφύγετε την αλλοίωση.

Τοπικό μέλι: Παραλείψτε τις μεγάλες μάρκες των σούπερ μάρκετ και αναζητήστε τοπικούς μελισσοκόμους που πωλούν το μέλι τους στις λαϊκές ή σε βιολογικά καταστήματα. Το τοπικό μέλι μπορεί να μην είναι πιστοποιημένα βιολογικό, αλλά μπορεί να είναι υψηλής ποιότητας. Η τιμή μπορεί να είναι χαμηλότερη λόγω του περιορισμού των μεσαζόντων και του μεγαλύτερου κόστους μεταφοράς. Υποστηρίζετε και τους τοπικούς παραγωγούς. 

Πώς να αποθηκεύσω το μέλι;

Με μερικές βασικές συμβουλές αποθήκευσης, το μέλι διαρκεί για χρόνια.

Επιλέξτε ένα αεροστεγές γυάλινο βάζο με ασφαλές καπάκι. Καθώς το γυαλί δεν είναι πορώδες, δεν αντιδρά με το μέλι, σε αντίθεση με ορισμένα μεταλλικά δοχεία.

Αποθηκεύστε το μέλι σας σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι. Αποφύγετε περιοχές με άμεσο ηλιακό φως ή πηγές θερμότητας όπως σόμπες ή φούρνοι. Η θερμότητα μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωση και να επηρεάσει την ποιότητα του μελιού. Επιδιώξτε μια σταθερή θερμοκρασία δωματίου (περίπου 18°C ​​– 21°C) για βέλτιστη αποθήκευση. 

Μέλι για Αδυνάτισμα

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν την κρυστάλλωση του μελιού, αλλά εξακολουθεί να είναι ασφαλές να καταναλωθεί. Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορεί να ζεσταθεί απαλά για να ρευστοποιηθεί ξανά.

Διατηρήστε το μέλι σας σε ξηρό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προάγει την αλλοίωση. 

Μην βυθίζετε τα σκεύη απευθείας στο βάζο με το μέλι. Αυτό μπορεί να εισάγει υγρασία και βακτήρια που μπορούν να επιταχύνουν την αλλοίωση. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό κουτάλι για να αφαιρέσετε το μέλι που χρειάζεστε.

Το ωμό μέλι διατηρεί περισσότερα φυσικά ένζυμα και μπορεί να κρυσταλλωθεί πιο εύκολα. Το επεξεργασμένο μέλι μπορεί να κρυσταλλωθεί λιγότερο, αλλά μπορεί να έχει λιγότερα οφέλη για την υγεία. Και τα δύο μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια με την κατάλληλη αποθήκευση.

Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία και δεν υποδηλώνει αλλοίωση.

Πώς να φάω Μέλι για Αδυνάτισμα;

Με εδώδιμες Ίνες

Το μέλι περιέχει αμελητέες ποσότητες φυτικών ινών (0,2 γραμμάρια ανά 100 γρ.).

Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας ενδεχομένως τις λιγούρες και την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιβραδύνει και την πέψη, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ο συνδυασμός της γλυκύτητας του μελιού με τις ιδιότητες των φυτικών ινών μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας ενδεχομένως τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Ιδέες για σνακ

Παρφέ γιαουρτιού: Σε 2% ελληνικό γιαούρτι με μούρα κομμένα σε φέτες, περιχύστε με μέλι για γλυκύτητα. Προαιρετικά, πασπαλίστε λίγους ξηρούς καρπούς ή γκρανόλα για πρόσθετη υφή και υγιή λιπαρά.

Μήλα ψημένα με μέλι: Ψήστε τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια περιχύστε με μέλι και πασπαλίστε με κανέλα για ένα ζεστό και χορταστικό σνακ. Η κανέλα υποστηρίζει την απώλεια βάρους, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά και ρυθμίζει τη συνολική γλυκαιμική απόκριση ενός γεύματος.

Smoothie πλούσιο σε φυτικές ίνες: Ανακατέψτε φρούτα όπως μπανάνα ή μούρα, με σπανάκι, γάλα με χαμηλά λιπαρά και μέλι.

Πρωτεΐνη

Το μέλι έχει μεταξύ 0,22% και 2,93% πρωτεΐνη. Παρόλα αυτά περιέχει αμελητέες ποσότητες, παρέχοντας έως και 0,5 γραμμάρια ανά 100 γρ. 

Ωστόσο, η πρωτεΐνη στο μέλι είναι υψηλής ποιότητας. Αποτελείται από 26 αμινοξέα! Το κύριο αμινοξύ στο μέλι είναι η προλίνη. Είναι το 50-85% της συνολικής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ενώ κάνετε δίαιτα. Η πρωτεΐνη σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους απλούς υδατάνθρακες ή το λίπος. 

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις λιγούρες και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον, κατά το αδυνάτισμα, υπάρχει κίνδυνος απώλειας μυών μαζί με λίπος. Η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό και την καύση θερμίδων, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Επιπλέον, ο μεταβολισμός της πρωτεΐνης απαιτεί περισσότερη ενέργεια από το σώμα σας σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή λίπος. Αυτό μεταφράζεται σε μια ελαφρά αύξηση του μεταβολικού σας ρυθμού, βοηθώντας σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ιδέες για σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες

Τυρί κότατζ με φρούτα και μέλι: Συνδυάστε τυρί κότατζ με μούρα σε φέτες ή ψιλοκομμένο μήλο. Περιχύστε με μέλι. Αυτό το σνακ είναι ελαφρύ και δροσιστικό.

Ελληνικό γιαούρτι με μέλι και γκρανόλα: Στρώστε απλό ελληνικό γιαούρτι με μούρα και πασπαλίστε με σπιτική ή αγορασμένη γκρανόλα. Περιχύστε με μέλι.

Trail Mix: Συνδυάστε ξηρούς καρπούς, σπόρους, αποξηραμένα φρούτα και μερικά κομμάτια δημητριακών ολικής αλέσεως. Περιχύστε με μέλι και ανακατέψτε καλά για ένα σνακ που θα σας κρατάει χορτάτους όλη μέρα, καθώς μπορείτε να το έχετε μαζί σας στη δουλειά.

Φέτες μήλου με βούτυρο αμυγδάλου και μέλι: Απλώστε μια λεπτή στρώση βούτυρο αμυγδάλου (ή φυστικοβούτυρου) σε φέτες μήλου. Περιχύστε με λίγο μέλι για ένα γλυκό και χορταστικό σνακ.

Smoothie: Ανακατέψτε ελληνικό γιαούρτι, γάλα αμυγδάλου, σκόνη πρωτεΐνης, μια χούφτα σπανάκι και μέλι.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση κολλαγόνου που αποτρέπει την χαλάρωση του δέρματος μετά από μεγάλη απώλεια βάρους. Επίσης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών.

Το μέλι περιέχει μόνο 0,5 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια.

Το θυμάρι είναι το πιο πλούσιο μέλι σε βιταμίνη C και έχει σημαντικά υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με άλλα είδη μελιού.

Ιδέες για σνακ για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C

Σαλάτα με εσπεριδοειδή: Συνδυάστε κομμάτια γκρέιπφρουτ ή πορτοκαλιού με ψιλοκομμένες φράουλες ή βατόμουρα. Περιχύστε με μέλι και χυμό λεμονιού για επιπλέον βιταμίνη C.

Tropical Powerhouse: Ανακατέψτε κατεψυγμένα κομμάτια μάνγκο σε χυμό πορτοκαλιού και μέλι για ένα δροσιστικό και γεμάτο βιταμίνες smoothie.

Προσπαθήστε να τρώτε φράουλες και άλλα μούρα για απώλεια βάρους και καλή υγεία.

Παραδοσιακοί τρόποι κατανάλωσης μελιού

Ζεστό νερό

Ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να ζεσταθεί, όχι να βράσει. Προσθέστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι στο ζεστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Απολαύστε το χαλαρωτικό και ελαφρώς γλυκό ρόφημα!

Αποφύγετε το βράσιμο για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά του μελιού. 

Κανέλα

Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας ενδεχομένως την πείνα. Μπορεί να προάγει τον κορεσμό και να μειώσει την όρεξη. Πασπαλίστε σε μήλα, αχλάδια, βρώμη, ή γιαούρτι.

Χυμός λεμονιού

Ζεστό νερό λεμονιού με μέλι: Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας μέλι με το χυμό μισού λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Αυτό είναι ένα δημοφιλές πρωινό ρόφημα που πιστεύεται ότι βοηθά στην πέψη και καθαρίζει το σώμα.

Ντρέσινγκ σαλάτας: Συνδυάστε χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μέλι και τα αγαπημένα σας καρυκεύματα για ένα ελαφρύ και γευστικό ντρέσινγκ σαλάτας.

Με αγαπημένα βότανα & μπαχαρικά

Τσάι κουρκουμά: Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά σε ζεστό νερό για 5-10 λεπτά και σουρώστε. Προσθέστε χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού για βιταμίνη C (βελτιώνει την απορρόφηση κουρκουμίνης του κουρκουμά) και λίγο μέλι.

Τζίντζερ: Σε ζεστό νερό, συνδυάστε τριμμένο τζίντζερ (πεπτικά οφέλη), χυμό λεμονιού και μέλι για ένα καταπραϋντικό ρόφημα.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να φάω μέλι για αδυνάτισμα;

Δεν υπάρχει μια “μαγική” ώρα για κατανάλωση μελιού για γρηγορότερη απώλεια βάρους. Μπορείτε να καταναλώνετε μέλι όλη την ημέρα.

Στο πρωινό

Το μέλι είναι ένα εξαιρετικό πρόσθετο σε δημητριακά, πλιγούρι βρώμης ή ακόμα και σε σπιτικές ενεργειακές μπάρες.

Η κατανάλωση μελιού στο πρωινό δεν θα σας παχύνει επειδή το σώμα έχει αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη το πρωί, που σημαίνει ότι η ζάχαρη στο μέλι αποθηκεύεται εύκολα ως μυϊκό γλυκογόνο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να το συνδυάσετε με επιλογές πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για ένα πιο ισορροπημένο και χορταστικό πρωινό.

Ως σνακ

Η κατανάλωση υγιεινών σνακ με μέλι αντί για γλυκά θα μπορούσε να βελτιώσει όχι μόνο το βάρος σας αλλά και την υγεία σας. Αν και η περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι παρόμοια με αυτή της ζάχαρης, τα δεκάδες αντιοξειδωτικά στο μέλι το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή φαγητού όταν θέλετε να ικανοποιήσετε τη λιγούρα σας για κάτι γλυκό.

Στην άσκηση

Μια μικρή ποσότητα μελιού προσφέρει ενέργεια πριν την άσκηση. 

Επίσης, μπορείτε να το προσθέσετε στα smoothies ή στα σνακ σας μετά την προπόνηση. Η ζάχαρη στο μέλι βοηθά στην αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου των μυών, ενώ τα αντιοξειδωτικά προάγουν την αποθεραπεία.

Στο δείπνο

Το μέλι μπορεί να έχει μια ηρεμιστική δράση και η αργή κατανάλωσή του μπορεί να προάγει τη χαλάρωση πριν τον ύπνο.

Επίσης, περιέχει μικρές ποσότητες τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο.

Θα μπορούσατε να απολαύσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι μαζί με χαμομήλι πριν τον ύπνο.

Το ήξερες?

Η Beyoncé τρώει μέλι. Ανέφερε σε συνέντευξή της στη βρετανική Vogue ότι διατηρεί μέλισσες στο σπίτι της και παράγει εκατοντάδες βάζα με μέλι κάθε χρόνο.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Instagram ότι η συγκομιδή μελιού έχει γίνει το αγαπημένο του χόμπι.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση μελιού

Ποιος πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση μελιού;

Βρέφη κάτω του 1 έτους: Το μέλι μπορεί να φιλοξενεί ένα βακτήριο που ονομάζεται Clostridium botulinum, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση, μια σοβαρή ασθένεια. Το ανώριμο πεπτικό σύστημα ενός μωρού δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σπόρια που υπάρχουν στο μέλι.

Άτομα με σοβαρές αλλεργίες στη γύρη: Το μέλι παρασκευάζεται από νέκταρ λουλουδιών και ορισμένα άτομα με σοβαρές αλλεργίες στη γύρη μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο μέλι.

Άτομα με διαβήτη: Το μέλι εξακολουθεί να περιέχει ζάχαρη. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά την πρόσληψη σακχάρου στο αίμα τους και το μέλι μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Αν και σπάνια, το μέλι μπορεί να καταστείλει ελαφρώς το ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν καταναλώσετε μέλι.

Άτομα που θα χειρουργηθούν σύντομα: Το μέλι μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν διατροφικούς περιορισμούς πριν από την επέμβαση.

Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με το εάν το μέλι είναι ασφαλές για κατανάλωση, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις.

Το μέλι προκαλεί τερηδόνα;

Ναι, το μέλι μπορεί να συμβάλει στην τερηδόνα, αν και πιθανότατα σε μικρότερο βαθμό από τη ζάχαρη.

Περιέχει σάκχαρα όπως φρουκτόζη και γλυκόζη, τα οποία τροφοδοτούν τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν τερηδόνα. Αυτά τα βακτήρια παράγουν οξύ καθώς αφομοιώνουν τη ζάχαρη. Αυτό το οξύ διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε τερηδόνα.

Ωστόσο, προκαλεί βραδύτερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας δυνητικά σε μικρότερη παραγωγή οξέος από τα βακτήρια του στόματος, σε σύγκριση με την επεξεργασμένη ζάχαρη.

Ακραίες Δίαιτες μόδας

Υπάρχουν μερικές μοντέρνες δίαιτες που βασίζονται στο μέλι, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιθανά μειονεκτήματά τους.

 • Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών: Ο περιορισμός των ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και υγιή λίπη.
 • Μη βιώσιμες: Αυτές οι δίαιτες είναι συχνά δύσκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα και μπορεί να οδηγήσουν σε δίαιτα γιο-γιο.
 • Παραπλανητικοί ισχυρισμοί: Οι μοντέρνες δίαιτες συχνά υπερτονίζουν τα οφέλη ενός μεμονωμένου τροφίμου (το μέλι σε αυτή την περίπτωση) και υποβαθμίζουν τη σημασία μιας ισορροπημένης προσέγγισης για την απώλεια βάρους.

Δίαιτες αποτοξίνωσης με μέλι: Αυτές οι δίαιτες συχνά προωθούν το μέλι ως μια θαυματουργή θεραπεία για την απώλεια βάρους και περιορίζουν σοβαρά άλλες ομάδες τροφίμων. Ενώ το μέλι έχει κάποια πιθανά οφέλη, εξακολουθεί να είναι μια μορφή ζάχαρης.

Δίαιτες με νερό με λεμόνι με μέλι: Αυτές προωθούν ένα μείγμα μελιού, χυμού λεμονιού και νερού ως κύρια πηγή θερμίδων για αδυνάτισμα. Αν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρχική απώλεια βάρους λόγω περιορισμού των θερμίδων, είναι μια ακραία προσέγγιση που στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών.

Δίαιτες με κηρήθρα: Αυτές οι δίαιτες επικεντρώνονται στην κατανάλωση κηρήθρας, της κηρώδους δομής που δημιουργούν οι μέλισσες για να αποθηκεύουν το μέλι. Ενώ η κηρήθρα είναι μια φυσική πηγή μελιού, δεν είναι πολύ εύπεπτη και μπορεί να έχει πολλές θερμίδες. Δεν συνιστάται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων.

Μια υγιεινή διατροφή με μια ποικιλία από τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχης πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών, είναι πιο αποτελεσματική και βιώσιμη για αδυνάτισμα και καλή υγεία.

8+1 Μύθοι για τη σημασία του Μελιού στο Αδυνάτισμα

Μύθος 1: Το μέλι είναι ένα φυσικό σάκχαρο, επομένως είναι υγιεινό για την απώλεια βάρους. Αλήθεια: Το μέλι περιέχει φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη και γλυκόζη) τα οποία έχουν θερμίδες. Αν και είναι πιο υγιεινό από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, λόγω του χαμηλότερου γλυκαιμικού του δείκτη, η υπερβολική κατανάλωση μελιού μπορεί να μας παχύνει!

Μύθος 2: Το μέλι καίει το λίπος άμεσα. Γεγονός: Δεν υπάρχει μαγική τροφή για καύση λίπους. Το μέλι δεν στοχεύει άμεσα τις αποθήκες λίπους για απώλεια βάρους.

Μύθος 3: Η κατανάλωση μελιού ενισχύει σημαντικά τον μεταβολισμό. Αλήθεια: Ο αντίκτυπος στον μεταβολισμό για την απώλεια βάρους είναι πιθανότατα ελάχιστος.

Μύθος 4: Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με νερό με μέλι είναι μια εγγυημένη στρατηγική για γρήγορο αδυνάτισμα. Αλήθεια: Αν και είναι πιο υγιεινή επιλογή από τα ζαχαρούχα ποτά, το νερό με μέλι εξακολουθεί να περιέχει θερμίδες.

Οφέλη Μελιού στο Αδυνάτισμα

Μύθος 5: Το μέλι σε συνδυασμό με χυμό λεμονιού είναι ένα ρόφημα αποτοξίνωσης που καίει λίπος. Γεγονός: Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται κυρίως μέσω του ελλείμματος θερμίδων και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όχι με ποτά αποτοξίνωσης.

Μύθος 6: Η κατανάλωση μελιού το βράδυ προάγει τον καλύτερο ύπνο και βοηθά στην απώλεια βάρους. Αλήθεια: Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο μέλι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Καταναλώνετε μικρές ποσότητες, ιδανικά με χαμομήλι ή άλλο καταπραϋντικό ρόφημα.

Μύθος 7: Η κατανάλωση μελιού σε τοστ ολικής αλέσεως είναι ένα υγιεινό πρωινό για απώλεια βάρους. Γεγονός: Ενώ το τοστ ολικής αλέσεως είναι υγιεινό, σκεφτείτε να προσθέσετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μαζί με μέτρια ποσότητα μελιού για ένα πιο ισορροπημένο πρωινό.

Μύθος 8: Το μέλι μπορεί να αντικαταστήσει τα φρούτα στη διατροφή σας για απώλεια βάρους. Αλήθεια: Τα φρούτα προσφέρουν απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που στερείται το μέλι.

Μύθος 9: Μια κουταλιά μέλι πριν από την προπόνηση ενισχύει σημαντικά την καύση λίπους. Αλήθεια: Αν και το μέλι παρέχει ενέργεια, δεν είναι μια μαγική τροφή που καίει το λίπος της κοιλιάς.

Ήξερες ότι;

Ιστορία του μελιού: Οι άνθρωποι απολαμβάνουν το μέλι εδώ και χιλιετίες! Ζωγραφιές σε σπήλαια που χρονολογούνται πριν από 8.000 χρόνια απεικονίζουν μέλι.

Ο χορός: Οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους τη θέση των λουλουδιών μέσω ενός ειδικού «χορού».

Μήνας του μέλιτος: Η παράδοση των μηνών του μέλιτος μπορεί να συνδέεται με την ιδέα της γλυκύτητας και της γονιμότητας που το μέλι πιστεύεται ότι προσφέρει.

Μέλι και Διάστημα: Το μέλι έχει ληφθεί σε διαστημικές αποστολές ως φυσική πηγή τροφής για τους αστροναύτες.

Παραγωγή: Μια αποικία μελισσών μπορεί να παράγει έως και 150 κιλά μέλι σε ένα χρόνο!

Παρακμή των μελισσών: Οι πληθυσμοί των μελισσών αντιμετωπίζουν απειλές από την απώλεια οικοτόπων, τα φυτοφάρμακα και την κλιματική αλλαγή. Η υποστήριξη των μελισσοκόμων και η φύτευση φιλικών προς τις μέλισσες λουλουδιών μπορεί να βοηθήσει!

Επισκέπτες: Οι μέλισσες επισκέπτονται εκατομμύρια λουλούδια για να φτιάξουν μόνο ένα κιλό μέλι. Μια μόνο μέλισσα μπορεί να πετάξει έως και 7 μίλια αναζητώντας νέκταρ! 

Κυψέλες: Μια κυψέλη μπορεί να φιλοξενήσει έως και 80.000 μέλισσες, με μόνο μία βασίλισσα να είναι υπεύθυνη για την ωοτοκία.

Θαυμαστή μηχανική: Το εξαγωνικό σχήμα των κηρηθρών είναι ένα θαύμα της μηχανικής. Μεγιστοποιεί τον αποθηκευτικό χώρο και χρησιμοποιεί τη λιγότερη ποσότητα κεριού.

Καπνός: Ο καπνός χρησιμοποιείται συχνά για να ηρεμήσει τις μέλισσες.

Ποικιλίες μελιού: Το μέλι διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων ανάλογα με τα λουλούδια που επισκέπτονται οι μέλισσες.

Το μέλι ως φάρμακο: Το μέλι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες για την επούλωση πληγών και τον πονόλαιμο.

Μέλι για Hangover: Ορισμένοι πολιτισμοί πιστεύουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του hangover.

Μέλι για ομορφιά: Το μέλι είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε φυσικά προϊόντα περιποίησης δέρματος για τις ενυδατικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.

Ήλιος: Οι μέλισσες μπορούν να πλοηγηθούνε χρησιμοποιώντας τη θέση του ήλιου.

Μέλι και μούμιες: Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το μέλι στη διαδικασία ταρίχευσης λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του.

Μέλι και Αθλητισμός: Μερικοί αθλητές χρησιμοποιούν το μέλι ως φυσική πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα.

Μέλι και Λογοτεχνία: Το μέλι έχει αναφερθεί σε αμέτρητα λογοτεχνικά έργα σε όλη την ιστορία, συμβολίζοντας συχνά τη γλύκα, τον πλούτο ή τον πειρασμό.

Προηγούμενο

Καρύδια για Αδυνάτισμα: 7+1 Μύθοι