Η κινόα είναι ένα σούπερ φαγητό για απώλεια βάρους. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, η κινόα καταπολεμά τις λιγούρες, ρυθμίζει την απόκριση της γλυκόζης, βοηθά στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας και βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος.
Διατροφική Αξία
Η κινόα είναι ένα ψευδοδημητριακό. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και πολλών μετάλλων, όπως φωσφόρου, μαγνησίου, μαγγανίου, σιδήρου και ψευδαργύρου, καθώς και πολλών βιταμινών που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της ενέργειας.
Συστατικό | 100g | 1 φλιτζάνι (185 γρ) | % ΗΣΔ |
---|---|---|---|
Ενέργεια | 120 kcal | 222 kcal | 11% |
Πρωτεΐνη | 4,4 γρ | 8 γρ | 16% |
Λίπος | 1,92 γρ | 3,5 γρ | 5% |
Υδατάνθρακες | 21,3 γρ | 39 γρ | 13% |
Φυτικές ίνες | 2,8 γρ | 5,2 γρ | 14% |
Σάκχαρα | 0,87 γρ | 1,6 γρ | 1% |
Άμυλο | 17,6 γρ | 32,7 γρ | 36% |
Κάλιο | 172 mg | 317 mg | 6% |
Σίδηρος | 1,49 mg | 2,73 mg | 16% |
Ασβέστιο | 17 mg | 30 mg | 3% |
Μαγνήσιο | 64 mg | 116 mg | 21% |
Φώσφορο | 152 mg | 277 mg | 27% |
Ψευδάργυρος | 1,09 mg | 1,98 mg | 11% |
Χαλκός | 0,192 mg | 0,35 mg | 19% |
Μαγγάνιο | 0,631 mg | 1,16 mg | 32% |
Σελήνιο | 2,8μg | 5,2μg | 5% |
Θειαμίνη | 0,107 mg | 0,196 mg | 10% |
Ριβοφλαβίνη | 0,11 mg | 0,20 mg | 11% |
Νιασίνη | 0,412 mg | 0,75 mg | 3% |
Βιταμίνη Β6 | 0,123 mg | 0,227 mg | 8% |
Φολικό οξύ | 42μg | 77μg | 19% |
Χολίνη, συνολική | 23mg | 42mg | 10% |
Η % Ημερήσια Συνιστώμενη Δόση βασίζεται σε δίαιτα 2.000 θερμίδων. Τα καθημερινά σας επίπεδα μπορεί να είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.
Η συνιστώμενη μερίδα μαγειρεμένης κινόα είναι ένα φλιτζάνι (185 γραμμάρια).
Είναι πλούσια σε Αντιοξειδωτικά!
Εκτός από την πλούσια περιεκτικότητα του σε απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες, η κινόα είναι επίσης πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή. Αυτές οι φυτοχημικές ουσίες φαίνεται να έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.[2]
Σύμφωνα με μελέτες, μεταξύ άλλων, η 20HE, η κύρια αντιοξειδωτική ουσία στην κινόα, έχει βρεθεί να προλαμβάνει την παχυσαρκία, να βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να μειώνει σημαντικά τη μάζα λίπους του σώματος.
Ενθαρρυντικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι διεγείρει τη σύνθεση πρωτεΐνης και την ανάπτυξη μυών, προάγοντας ένα λεπτό σώμα!
Η κινόα είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για την αποκατάσταση του σώματος. Οι αθλητές θα πρέπει να την ενσωματώσουν στα γεύματα μετά την προπόνηση.
Επιπλέον, ένας καθαρισμένος πολυσακχαρίτης από την κινόα φαίνεται να εμποδίζει τη δημιουργία κυττάρων λίπους. Σταματά την ενεργοποίηση των γονιδίων που ελέγχουν τη δημιουργία τους.
Οι φαινολικές ενώσεις στην κινόα βοηθούν επίσης στη μείωση της απορρόφησης ενέργειας.
Ποια είναι η καλύτερη ποικιλία;
Η κινόα διατίθεται σε τρεις βασικές ποικιλίες: κόκκινη, μαύρη και λευκή. Όλες οι τρεις ποικιλίες κινόα είναι υγιεινές και θρεπτικές, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους.
Η λευκή κινόα είναι η πιο συνηθισμένη ποικιλία που καταναλώνεται. Είναι τρυφερή και έχει ελαφριά γεύση.
Η μαύρη κινόα έχει τραγανή υφή και δυνατή γεύση. Περιέχει περισσότερη αντιοξειδωτικά από τη λευκή κινόα.
Η συνολική περιεκτικότητα της κινόα σε φαινόλες επηρεάζεται από το χρώμα, το γενετικό τύπο και τις συνθήκες καλλιέργειας.
Όλες οι ποικιλίες κινόα είναι υγιεινές και θρεπτικές. Ωστόσο, η κόκκινη και η μαύρη κινόα είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά από τη λευκή κινόα.
Εάν αναζητάτε μια ποικιλία κινόα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τότε η κόκκινη ή η μαύρη κινόα είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Εάν αναζητάτε μια ποικιλία κινόα με απαλή γεύση, τότε η λευκή κινόα είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.
Επιπλέον, είναι πάντα καλό να τρώτε μια ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της κινόα, για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.
Άριστη πηγή φυτικής Πρωτεΐνης
Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως υγιεινή φυτική εναλλακτική λύση στις πρωτεΐνες του γάλακτος.
Η ποιότητα της πρωτεΐνης της κινόα συγκρίνεται με αυτή της καζεΐνης, η οποία είναι μια από τις καλύτερες πηγές. Ιδιαίτερα για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας, καθώς είναι εύκολα απορροφήσιμη.
Ως εκ τούτου, οι χορτοφάγοι θα μπορούσαν να έχουν τεράστια οφέλη από την κατανάλωση αυτού του superfood.
Άλλες vegan πηγές κοινών πλήρων πηγών πρωτεΐνης είναι οι σπόροι chia, οι σπόροι κάνναβης, οι σπόροι κολοκύθας, η σπιρουλίνα και το φαγόπυρο.
Γιατί πρέπει να τρώω τρόφιμα γεμάτα πρωτεΐνη για αδυνάτισμα;
Η τήρηση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της δίαιτας μπορεί να έχει πολλά οφέλη, όπως:
Αυξημένη κορεσμός: Η πρωτεΐνη είναι πιο κορεσμός από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Αύξηση μυικής μάζας: Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα ενώ χάνετε λίπος, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική σας σωματική διάπλαση.
Αυξημένος μεταβολισμός: Η πρωτεΐνη έχει υψηλότερο θερμιδικό αποτέλεσμα τροφής από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες όταν χωνεύει και επεξεργάζεται την πρωτεΐνη. Καίμε 20-30% των θερμίδων της πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της πέψης!
Λιγότερες λιγούρες: Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λιγούρων για ανθυγιεινά σνακ, καθιστώντας ευκολότερο να τηρείτε τη διατροφή σας.
Βελτιωμένη διάθεση: Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των επιπέδων στρες.
Ως εκ τούτου, συνιστάται να καταναλώνετε κινόα με πηγή πρωτεΐνης, όπως άπαχο κρέας, αυγά, θαλασσινά ή φασόλια.
Προάγει την κορεσμό
Η κινόα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Μια μερίδα παρέχει 14-18% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης (ΗΣΔ). Τα γεύματα που περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης έχουν το υψηλότερο αποτέλεσμα κορεσμού.
Η κινόα περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Αποτελείται κυρίως (78%) από αδιάλυτες φυτικές ίνες, όμως.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και προσθέτουν όγκο στις κενώσεις.
Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Ο γλυκαιμικός δείκτης της κινόα είναι μεταξύ 50 και 54. Διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο μαγειρέματος και την ποικιλία της κινόα. Η λευκή κινόα έχει λίγο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κόκκινη κινόα. Η λευκή κινόα που μαγειρεύεται σε βραστό νερό για 15 λεπτά έχει γλυκαιμικό δείκτη 50, ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης της βρασμένης κόκκινης κινόα είναι 54.[3]
Παρά τη σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, η κινόα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, οι οποίες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και την εκκένωση του στομάχου.
Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος αργά, αποτρέποντας τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μειώσετε τις λιγούρες για ανθυγιεινά σνακ.
Επιπλέον, όταν τρώτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το σώμα σας καίει περισσότερο λίπος για ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δε χρειάζεται να παράγει τόση ινσουλίνη για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη, η οποία απελευθερώνει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει λίπος για καύσιμο.
Οι τραγανές τροφές βοηθούν στον Αδυνάτισμα!
Η κινόα είναι ένα θρεπτικό δημητριακό που προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να μας κρατάει χορτάτους για αρκετές ώρες. Ένα από τα πράγματα που κάνουν τη κινόα τόσο χορταστική είναι η τραγανή της υφή.
Τα τραγανά τρόφιμα απαιτούν περισσότερο μάσημα από τα μαλακά τρόφιμα, γεγονός που μπορεί να μας βοηθήσει να τρώμε πιο αργά και με περισσότερη επίγνωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κορεσμό και μειωμένο κίνδυνο υπερκατανάλωσης. Όταν τρώμε τραγανά τρόφιμα, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες που σηματοδοτούν στον εγκέφαλό μας ότι είμαστε χορτάτοι.
Επιπλέον, όταν επικεντρωνόμαστε στις υφές και τους ήχους των τραγανών τροφίμων, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες ασυναίσθητα.
Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου
Η κινόα έχει προβιοτικές ιδιότητες. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου. Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ποικιλομορφίας και της αφθονίας των μικροβίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των Bifidobacterium spp. και Lactobacillus-Enterococcus.
Οι πολυσακχαρίτες, οι πρωτεΐνες και οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στην κινόα παίζουν επίσης ένα ευεργετικό ρόλο. Προωθούν την παραγωγή βραχυκυκλωμένων λιπαρών οξέων, τα οποία ρυθμίζουν το pH του εντέρου και τη συνολική σύνθεση της μικροχλωρίδας.
Η μικροχλωρίδα του εντέρου βοηθά στη διάσπαση των τροφών, στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και στη ρύθμιση της απελευθέρωσης ορμονών που ελέγχουν την όρεξη και το μεταβολισμό. Μια ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να εμποδίσει αυτές τις διεργασίες, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Εκτός από τις φυτικές ίνες, τα προβιοτικά είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Το πλουσιότερο κοινό τρόφιμο σε προβιοτικά είναι το κεφίρ, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την απώλεια βάρους!
Καίει Λίπος!
Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνών, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των μυών, και τόσο η μυϊκή μάζα όσο και τα επίπεδα δραστηριότητας είναι σημαντικά για το μεταβολισμό του λίπους.
Επίσης, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην καύση του κοιλιακού λίπους βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη και να προωθήσει την καύση λίπους.
Ο χαλκός εμπλέκεται στην μεταφορά ηλεκτρονίων, μια κρίσιμη διαδικασία στην παραγωγή ενέργειας, η οποία είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του λίπους.
Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στην παραγωγή ενζύμων που διασπούν τα λίπη, η οποία είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του λίπους.
Οι βιταμίνες Β, ιδιαίτερα η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην καύση του κοιλιακού λίπους υποστηρίζοντας την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό.
Μειώνει τις λιγούρες
Το μαγγάνιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και των επιθυμιών ρυθμίζοντας νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στην πείνα και την κορεσμό.
Οι βιταμίνες Β, ιδιαίτερα η θειαμίνη και το φολικό οξύ, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιθυμιών υποστηρίζοντας την παραγωγή ενέργειας και τον μεταβολισμό.
Καταπολεμά την κόπωση
Η έλλειψη σιδήρου είναι μια κοινή διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως, οδηγώντας σε αυξημένη κόπωση και αδυναμία.
Ο σίδηρος απαιτείται για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και μυοσφαιρίνης, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα και στους μύες αντίστοιχα. Ο σίδηρος βοηθά επίσης στον μεταβολισμό του λίπους και στην παραγωγή ενέργειας.[4]
Η κινόα είναι εξαιρετική διατροφική πηγή σιδήρου, παρέχοντας έως και 16% της Ημερήσιας Πρόσληψης ανά μερίδα.
Είναι η κινόα superfood;
Αν παραμέντε σκεπτικοί σχετικά με την πραγματική αξία για την υγεία και την απώλεια βάρους της κινόα, σκεφτείτε ότι το 1993, η Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κινόα, λόγω των επιθυμητών διατροφικών ιδιοτήτων της για τους αστροναύτες σε μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές![5]
Επιπλέον, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) κήρυξε το 2013 ως το Διεθνές Έτος της Κινόα για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα θρεπτικά οφέλη αυτού του ανθεκτικό φυτού όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων και θρεπτικών ουσιών παγκοσμίως.
Η θρεπτική ικανότητα της κινόα και η προσαρμοστικότητα σε σκληρά κλίματα την καθιστούν μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Η κινόα σε σχέση με άλλα Δημητριακά
Σε σύγκριση με άλλα δημητριακά, τα σπόροι κινόα είναι χωρίς γλουτένη και έχουν καλύτερη αναλογία πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων, υψηλότερες περιεκότητες απαραίτητων αμινοξέων και είναι πλουσιότερα σε διάφορα μέταλλα.
Οι σπόροι chia είναι οι πλουσιότεροι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από οποιοδήποτε δημητριακό. Είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Βοηθούν στο αδυνάτισμα και στην επίτευξη μυικής μάζας!
Ο αμάρανθος είναι μια πλήρης φυτική πρωτεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να παράγει το σώμα από μόνο του. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και μαγνησίου. Μπορεί να μαγειρευτεί όπως η κινόα.
Το φαγόπυρο είναι ένα χωρίς γλουτένη δημητριακό που είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, μαγνησίου και μαγγανίου. Είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών.
Η βρώμη είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, βιταμίνης Β1, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένη με γάλα ή νερό, ως χυλό, ή ως granola. Αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για αδυνάτισμα!
Πόσο μπορώ να φάω την ημέρα;
Η ποσότητα κινόα που μπορείτε να καταναλώσετε την ημέρα εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες σε θερμίδες και τους διατροφικούς σας στόχους. Μια μερίδα 1 φλιτζανιού βρασμένης κινόα περιέχει μόνο 222 θερμίδες. Μπορείτε να φάτε μια μερίδα την ημέρα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κινόα από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να δημιουργήσετε έλλειμμα θερμίδων καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε.
Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι προτιμότερο να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ποικιλία δημητριακών ολικής άλεσης. Όχι μόνο κινόα. Η λήψη μιας ποικιλίας αντιοξειδωτικών και άλλων φυτοχημικών είναι πολύ πιο σημαντική για την καλή υγεία και για την οικοδόμηση ενός λεπτού σώματος.
Μπορεί η κινόα να με παχύνει;
Για να πάρετε βάρος, πρέπει να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε. Η κινόα είναι εξαιρετικά απίθανο να σας κάνει να πάρετε βάρος. Ωστόσο, η χρήση λιπαρών τροφών σε συνταγές κινόα μπορεί να σας κάνει να πάρετε βάρος.
Για παράδειγμα, αποφύγετε τη χρήση φυτικού λαδιού ή βουτύρου στις συνταγές σας. Είναι δύο από τα πιο θερμιδογόνα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε, καθώς είναι σχεδόν 100% λίπος. Μια κουταλιά της σούπας οποιουδήποτε φυτικού λαδιού έχει περίπου 125 θερμίδες!
Πώς να τη μαγειρέψετε;
Ξεπλύνετε καλά την κινόα με κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν ακαθαρσίες ή υπολείμματα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την σε ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα και ξεπλύντε την κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για 2 λεπτά. Αυτό θα αφαιρέσει τη φυσική επικάλυψη που ονομάζεται σαπονίνη, η οποία μπορεί να κάνει τη γεύση της πικρή.
Μετά από το ξέβγαλμα, στραγγίξτε καλά την κινόα για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε περίσσεια νερού.
Εάν θέλετε να την μουλιάσετε, τοποθετήστε την ξεπλυμένη κινόα σε ένα μπολ και καλύψτε την με νερό. Η αναλογία νερού προς κινόα πρέπει να είναι 2:1.
Αφήστε την κινόα να μουλιάσει για τουλάχιστον 15 λεπτά, αλλά κατά προτίμηση για 1-2 ώρες.
Μετά από το μουλιάσμα, στραγγίξτε την κινόα μέσα από ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα και ξεπλύντε την καλά κάτω από κρύο νερό για 30-60 δευτερόλεπτα.
Το μουλιασμα της κινόα είναι προαιρετικό, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνου μαγειρέματος.
Κίνδυνοι από την κατανάλωση κινόα
Η κινόα γενικά θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στην κινόα.
Εάν είστε αλλεργικοί σε άλλα δημητριακά, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση κινόα πριν συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ωστόσο, θεωρείται ασφαλές για άτομα με αλλεργία στο σιτάρι.
Ωστόσο, έχουν καταγραφεί αναφορές για αλλεργικές αντιδράσεις στην κινόα, συμπεριλαμβανομένου του κνησμού, του άσθματος, του πρηξίματος και της δυσκολίας στην αναπνοή. Αυτές οι αντιδράσεις προκαλούνται συνήθως από τις σαπωνίνες της κινόα. Αφαιρέστε τις ξεπλένοντας καλά την κινόα με νερό πριν το μαγείρεμα.
Εάν έχετε ιστορικό αλλεργιών στα τρόφιμα, ίσως θελήσετε επίσης να ξεκινήσετε με μια μικρή ποσότητα και να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη σας για να δείτε αν έχετε οποιεσδήποτε αντιδράσεις.
Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση μαγειρεμένης κινόα αντί για ωμής επειδή ορισμένες πρωτεϊνικές τοξίνες που μπορεί να βρεθούν στην κινόα καταστρέφονται εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Αξίζει το κόστος;
Η κινόα είναι μια καλύτερη επιλογή από το λευκό ρύζι για την απώλεια βάρους. Έχει χαμηλότερες θερμίδες, περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η συνολική πρόσληψη θερμίδων και η φυσική δραστηριότητα. Η κινόα μπορεί να είναι ένα μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι μια μαγική λύση.
Η κινόα και το αναποφλοίωτο ρύζι είναι και τα δύο δημητριακά ολικής αλέσεως που μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την απώλεια βάρους.
Εάν αγοράζετε κινόα χύμα, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Να έχετε κατά νου ότι το βιολογικό καστανό ή άγριο ρύζι μπορεί να είναι πιο ακριβό από την κινόα!
Η κινόα είναι γενικά πιο ακριβή από το λευκό ρύζι αλλά είναι πολύ πιο θρεπτική.