Τροφές με Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5).

Υπάρχουν πολλές τροφές με βιταμίνη Β5. Μπορούμε να λάβουμε άνετα την ημερήσια συνιστώμενη δόση από τη διατροφή μας.

Ιδιότητες βιταμίνης Β5

Το παντοθενικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή Β βιταμίνη. Είναι γνωστό και ως βιταμίνη Β5.

Πρέπει να τη λάβουμε από τη διατροφή μας. Το σώμα μας συνθέτει αμελητέες ποσότητες.

Το παντοθενικό οξύ είναι απαραίτητο για καλή υγεία. Εμπλέκεται στη σύνθεση του συνενζύμου Α, στο οποίο βασίζονται εκατοντάδες διεργασίες στο σώμα μας, όπως είναι η ανάπτυξη των κυττάρων.[1]

Η γνωστότερη ιδιότητα του παντοθενικού οξέως είναι ότι εμπλέκεται στον μεταβολισμό της ενέργειας. Βοηθάει δηλαδή στην “εκμετάλλευση” της ενέργειας των τροφών.

Ημερήσια συνιστώμενη δόση

Οι ενήλικες και οι έφηβοι χρειάζονται 5 mg παντοθενικού οξέως την ημέρα.

Οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες μητέρες έχουν αυξημένες ανάγκες, ενώ τα παιδιά χρειάζονται μικρότερες δόσεις.

Τροφές με παντοθενικό οξύ

Οι υγιείς άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή δε χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β5. Λαμβάνουν επαρκείς δόσεις από τις τροφές.

Μάλιστα, το παντοθενικό οξύ βρίσκεται σε μια μεγάλη πληθώρα τροφών. Βρίσκεται σε τροφές τόσο ζωικής, όσο και φυτικής προέλευσης.

Για παράδειγμα, κοινές τροφές πλούσιες σε παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) είναι τα αβγά, το γάλα, το γιαούρτι, το κοτόπουλο, το μοσχάρι και ο τόνος.

Βέβαια, ακόμα και όσοι νηστεύουν ή ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή μπορούν να λάβουν άνετα τις συνιστώμενες δόσεις. Φυτικές τροφές πλούσιες σε παντοθενικό οξύ είναι οι ηλιόσποροι, τα φιστίκια, το αβοκάντο, οι πατάτες, τα όσπρια, πολλά λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα μανιτάρια.

Μάλιστα, οι ηλιόσποροι και τα μανιτάρια είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνη Β5. Μια μερίδια θα μας δώσει περίπου το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Προηγούμενο

Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5): Ιδιότητες & παρενέργειες

Βιταμίνη Κ: Ιδιότητες & παρενέργειες από συμπληρώματα

Επόμενο