Αργινίνη για μυική υπερτροφία!

Η αργινίνη βοηθάει στη μυική υπερτροφία, καθώς αυξάνει τη σύνθεση της πρωτεΐνης και τη ροή αίματος στους μύες. Επίσης, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της κρεατίνης, της τεστοστερόνης και της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης!

Η αργινίνη βοηθάει στο μυικό πρήξιμο!

Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ. Τα παιδιά δεν μπορούν να παράξουν επαρκείς ποσότητες, οπότε θα πρέπει να το λαμβάνουν από τις τροφές. Αντίθετα, οι ενήλικες μπορούν να παράξουν επαρκείς ποσότητες. Οπότε δε θεωρείται απαραίτητο αμινοξύ.

Βέβαια, καλό είναι να τρώμε τροφές με αργινίνη. Ειδικά αν θέλουμε να χτίσουμε μυική μάζα ή αν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Η αργινίνη θα προστατέψει την πολύτιμη μυική μάζα.

Η αργινίνη αυξάνει την παροχή αίματος στους μύες, καθώς από την αργινίνη παράγεται το νιτρικό οξείδιο. Το νιτρικό οξείδιο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροής του αίματος.[1]

Έτσι, η αργινίνη μπορεί να βελτιώσει το μυικό πρήξιμο (muscle pump) κατά την προπόνηση με αντιστάσεις. Επίσης, φαίνεται ότι αυξάνει το αίμα στους μύες και κατά την ανάρρωση.

Αυξημένη ροή αίματος σημαίνει καλύτερη παροχή θρεπτικών συστατικών στους μύες, βοηθώντας τους αθλητές να γυμναστούν εντονότερα. Αλλά και γρηγορότερη αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση.[2]

Ακόμα, η αργινίνη ενισχύει τη σύνθεση πρωτεΐνης στους μύες και παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό του αζώτου και της ενέργειας.[3,4]

Τέλος, η αργινίνη είναι απαραίτητη για την αύξηση της μυικής μάζας, καθώς παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση της τεστοστερόνης και της κρεατίνης, καθώς και βοηθάει στην έκκριση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης.[5]

Τέλος, εκτός από τους αθλητές που γυμνάζονται για μυική υπερτροφία, ίσως μπορεί να βοηθήσει και τους αθλητές αντοχής, όπως είναι οι δρομείς, καθώς η αργινίνη ενισχύει τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου, αλλά και μειώνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέως κατά τη διάρκεια της άσκησης!

Η αργινίνη επιταχύνει τη μυική αποκατάσταση!

Επιπλέον, η αργινίνη μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση, καθώς και να μειώσει τον μυικό πόνο. Η αργινίνη μειώνει το στρες που δέχονται οι μύες, λόγω της έντονης καταπόνησης στην προπόνηση.

Αυτό επιτυγχάνεται διότι η αργινίνη ενισχύει τη ροή του αίματος στους μύες και μειώνει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού που δημιουργούνται κατά την άσκηση, όπως είναι το γαλακτικό οξύ. Έτσι, οι αθλητές νιώθουν λιγότερο μυικό πόνο.

Ακόμα, η αργινίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά την άσκηση στους μύες.

Τροφές με αργινίνη για να χτίσεις μύες.

Οι αθλητές μπορούν να επωφεληθούν από μια διατροφή πλούσια σε αργινίνη. Η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το ασπράδι αυγού και το μοσχαρίσιο κρέας είναι άριστες πηγές αργινίνης.

Βέβαια, μπορούμε να λάβουμε τεράστιες δόσεις αργινίνης και από χορτοφαγικές πηγές. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές αργινίνης! Οι χορτοφάγοι και όσοι νηστεύουν μπορούν να λάβουν εύκολα επαρκείς δόσεις.

Δείτε όλες τις τροφές με αργινίνη σε αυτό το άρθρο μας.

Ακόμα και μια μικρή δόση αργινίνης των 2γρ από συμπληρώματα διατροφής βελτίωσε τις αθλητικές επιδόσεις αθλητών![6] 2 χούφτες ξηρών καρπούς ή σπόρων μπορούν να μας δώσουν μεγαλύτερη δόση αργινίνης.

Προηγούμενο

Η λίστα με τις πλουσιότερες τροφές σε αργινίνη!

Τροφές με αργινίνη για νεανικό & λαμπερό δέρμα!

Επόμενο