Μαϊντανός: διατροφική αξία, ιδιότητες & αδυνάτισμα!

Ο μαϊντανός έχει εξαιρετική διατροφική αξία. Μερικά οφέλη για την υγεία μας είναι, ότι βοηθάει στο αδυνάτισμα, μειώνει την πείνα, καίει λίπος, μειώνει τις φλεγμονές, βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθάει στην καλή κυκλοφορία!

Ο μαϊντανός έχει λίγες θερμίδες

Ο βασικότερος κανόνας στο αδυνάτισμα είναι να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε. Έτσι, πρέπει να τρώμε πολλές τροφές με λίγες θερμίδες, αλλά πλούσια διατροφική αξία, όπως είναι ο μαϊντανός.

Ο μαϊντανός είναι πραγματικά ένα superfood, με μόλις 36 θερμίδες στα 100γρ.

Πρακτικά, μπορείτε να τρώτε όσο μαϊντανό θέλετε, χωρίς να παχαίνετε. Δοκιμάστε να τον εντάξετε σε συνταγές για σαλάτες, πίτες, σάλτσες, ή και σούπες.

Ο μαϊντανός μειώνει την πείνα

Επιπλέον, ο μαϊντανός μπορεί να ελέγξει την όρεξη μας, διότι είναι πλούσιος σε εδώδιμες ίνες. Έχει 3,3γρ ινών ανά 100γρ!

Οι ίνες καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι και στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Οπότε και τρώμε λιγότερο, χωρίς προσπάθεια.

Συνίσταται να καταναλώνουμε 28γρ ινών την ημέρα ανά 2000 θερμίδες. Διαφορετικά αυξάνονται οι πιθανότητες παχυσαρκίας.[1]

Έτσι, καλό είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.[2]

Ο μαϊντανός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C

Επίσης, ο μαϊντανός αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνη C. 100γρ θα μας δώσουν 133 mg βιταμίνης C. Μεγαλύτερη ποσότητα από την ημερήσια συνιστώμενη δόση!

Η βιταμίνη C βοηθάει στο αδυνάτισμα, αφού παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους για ενέργεια!

Άλλα εξαιρετικά λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, που βοηθούν στο αδυνάτισμα, είναι το σπανάκι και το μπρόκολο.

Η βιταμίνη Κ μειώνει το λίπος της κοιλιάς

Σίγουρα, ο μαϊντανός είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνη Κ. Έχει 1640 μg βιταμίνης Κ στα 100γρ. Αυτή η ποσότητα είναι μεγαλύτερη από το 1300% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Ακόμα και 2 ματσάκια μαϊντανού έχουν περισσότερη βιταμίνη Κ, απ’όση χρειαζόμαστε την ημέρα.

Η βιταμίνη Κ βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους και της γλυκόζης.[3]

Βέβαια, όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους, πριν αλλάξουν τη διατροφή τους! Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Μεγάλες δόσεις βιταμίνης Κ μπορούν να επηρεάσουν μια φαρμακευτική αγωγή.

Η χλωροφύλλη βοηθάει στο γρήγορο αδυνάτισμα

Επιπλέον, ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε χλωροφύλλη. Έχει μέχρι και 0,26 mg χλωροφύλλης ανά γραμμάριο.

Μια δίαιτα πλούσια σε χλωροφύλλη μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καταπολεμά τις φλεγμονές και αποτοξινώνει το σώμα.[4]

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε νιτρικό άλας & αυξάνει το μεταβολισμό!

Ακόμα, ο μαϊντανός έχει μεγάλες ποσότητες νιτρικού άλατος.

Το νιτρικό άλας που λαμβάνουμε από τα λαχανικά μετατρέπεται σε νιτρικό οξύ, που έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Μερικές από τις ιδιότητες του νιτρικού οξέως είναι ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, μειώνει την υψηλή πίεση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στους μύες και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.[5]

Επιπλέον, το νιτρικό οξύ μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό, λόγω αυξημένης θερμογένεσης!

Τροφές πλούσιες σε νιτρικό άλας, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και αδυνατίζουν, είναι το παντζάρι, το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι, η ρόκα και το σέλινο.[6]

Τα καροτενοειδή μειώνουν τις πιθανότης παχυσαρκίας

Επίσης, ο μαϊντανός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε καροτενοειδή. Για παράδειγμα, ανά 100γρ, ο μαϊντανός έχει 5050 μg β-καροτένιο και 5560 μg λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που αποτελούν 3 από τα πιο ισχυρά καροτενοειδή.

Αυτές οι ουσίες αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Επιπρόσθετα, παίζουν βασικό ρόλο στο μεταβολισμό του σωματικού λίπους για ενέργεια. Ειδικά του κοιλιακού λίπους!

‘Όμως, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μειωμένες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο αίμα τους.[7]

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε σίδηρο!

Ακόμα, ο μαϊντανός είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές σιδήρου. Έχει 6,2 mg σίδηρο στα 100γρ. Αυτή η δόση είναι το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης.

Έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κούραση και αδυναμία. Έτσι κινούμαστε λιγότερο, μειώνοντας τις θερμίδες που καίμε την ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση, αν δε μειώσουμε αντίστοιχα τις θερμίδες, που λαμβάνουμε από το φαγητό, παχαίνουμε.

Σίγουρα, ο μαϊντανός έχει εξαιρετικά πλούσια διατροφική αξία. Εκτός από σίδηρο, ο μαϊντανός είναι άριστη πηγή καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.[8]

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, το Δείκτη Μάζας Σώματος και την περιφέρεια της μέσης.

Το μαγνήσιο βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης και μειώνει την κατακράτηση υγρών.

Ο ψευδάργυρος μειώνει τις φλεγμονές και ρυθμίζει την όρεξη.

Τέλος, ο μαϊντανός έχει και μικρότερες ποσότητες από ασβέστιο, χαλκό, φώσφορο και μαγγάνιο!

Προηγούμενο

Το κρασί επηρεάζει ανοσοποιητικό, γρίπη & κρυολόγημα;

Ψευδάργυρος & παρενέργειες από μεγάλες δόσεις!

Επόμενο