Οι πλουσιότερες τροφές σε χρώμιο.

Η κατανάλωση τροφών με χρώμιο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Η μαύρη σοκολάτα, οι πατάτες, το αβοκάντο, το μαρούλι, αλλά και το κόκκινο κρασί είναι τροφές πλούσιες σε χρώμιο!

Οφέλη για την υγεία μας

Το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, το οποίο μπορούμε να λάβουμε από τις τροφές, αλλά και από συμπληρώματα διατροφής. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Καταρχάς, έχει μελετηθεί κυρίως για την επίδραση του στη δράση της ινσουλίνης, στη μείωση του ζαχάρου του αίματος και το ρόλο που παίζει στην αντιμετώπιση της μεταβολικής νόσου.

Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους, των υδατανθράκων και της πρωτεΐνης. Έτσι, το χρώμιο βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Ημερήσια συνιστώμενη δόση

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση χρωμίου είναι 35 μg για τους άνδρες και 25 μg για τις γυναίκες.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερες ημερήσιες ανάγκες. Μόνο οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες δόσεις χρωμίου, των 45 μg την ημέρα.

Αυτές τις ποσότητες μπορούμε να τις λάβουμε εύκολα από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Υπολογίζεται, ότι λαμβάνουμε περίπου 50-200 μg χρωμίου καθημερινά, από τη διατροφή μας.[1,2]

Χαμηλότερη δόση λαμβάνουν όσοι ακολουθούν μια φτωχή διατροφή.

Αντίθετα, όσοι τρώνε μια μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφών, με έμφαση στα φρούτα και στα λαχανικά, καταναλώνουν μεγαλύτερες δόσεις χρωμίου.

Φυτικές τροφές πλούσιες σε χρώμιο

Οι τροφές φυτικής προέλευσης αυξάνουν κατά πολύ την ποσότητα χρωμίου που καταναλώνουμε καθημερινά.

Η πλουσιότερη τροφή σε χρώμιο είναι η μαύρη σοκολάτα! Έχει περίπου 14 μg χρωμίου ανά μερίδα![3]

Το πράσο, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, το αβοκάντο, το μαρούλι, οι φράουλες, το μήλο, οι μπανάνες, τα καρότα και οι ντομάτες αποτελούν επίσης, εξαιρετικές διατροφικές επιλογές για τη λήψη χρωμίου. Επιπρόσθετα, βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Βέβαια, χρώμιο λαμβάνουμε και από τροφές που καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, όπως είναι οι πατάτες, το ψωμί ολικής άλεσης, το ρύζι και τα μακαρόνια. Αν και περιέχουν μέτριες έως και μικρές ποσότητες χρωμίου.

Τροφές ζωικής προέλευσης πλούσιες σε χρώμιο

Επιπλέον, το χοιρινό, το μοσχάρι, η γαλοπούλα και το κοτόπουλο είναι τροφές πλούσιες σε χρώμιο.

Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά και το αβγό έχουν μικρές ποσότητες χρωμίου.

Ροφήματα με χρώμιο

Τέλος, μπορούμε να λάβουμε μεγάλες δόσεις χρωμίου από τα ροφήματα.

Καταρχάς, ο χυμός σταφυλιού είναι το πλουσιότερο ρόφημα σε χρώμιο με 7,5 μg ανά μερίδα. Ακολουθούν ο χυμός γκρέιπφρουτ και η πορτοκαλάδα με 2,9 μg και 2,2 μg χρωμίου ανά μερίδα, αντίστοιχα.

Επίσης, το κόκκινο κρασί είναι άριστη πηγή χρωμίου. Ένα ποτήρι θα μας δώσει 2,5 μg χρωμίου. Οπότε και συμβάλει σημαντικά, στην ποσότητα χρωμίου που καταναλώνουμε την ημέρα. Άλλωστε το κρασί βοηθάει στο αδυνάτισμα, λόγω των μοναδικών φυτοχημικών που περιέχει.

Τέλος, η μπύρα, το πράσινο τσάι και ο καφές περιέχουν αρκετά μικρότερες ποσότητες χρωμίου. Όμως, συμβάλουν στη συνολική δόση χρωμίου που λαμβάνουμε καθημερινά, διότι καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες.

Προηγούμενο

Τροφές πλούσιες σε χαλκό

Το χρώμιο βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Επόμενο