Το κρασί επηρεάζει ανοσοποιητικό, γρίπη & κρυολόγημα;

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, ίσως μειώνει τις πιθανότητες γρίπης ή κρυολογήματος. Οι πολυφαινόλες που έχει και κυρίως η ρεσβερατρόλη, έχουν ισχυρή αντιϊκή δράση! Ακόμα, το αλκοόλ εμποδίζει την αναπαραγωγή κάποιων ιών.

Το κρασί μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κρυολογήματος

Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα φαίνεται ότι μας προστατεύει από τα κρυολογήματα.

Το κόκκινο κρασί μας προστατεύει περισσότερο από το κρυολόγημα, σε σχέση με άλλα αλκοολούχα ροφήματα, όπως είναι το λευκό κρασί ή η μπύρα.[1]

Οι πολυφαινόλες που έχει φαίνεται να παίζουν πιο βασικό ρόλο, σε σχέση με το αλκοόλ, στην προστασία από το κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Οι ουσίες που έχει το κρασί είναι τόσο ισχυρές που βοηθούν και στο αδυνάτισμα.

Έτσι, το κόκκινο κρασί, αλλά και ο χυμός σταφυλιού, μπορούν να απενεργοποιήσουν κάποιους ιούς, που ευθύνονται για το κρυολόγημα ή τη γρίπη.[2]

Το αλκοόλ προστατεύει από το κρυολόγημα;

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις των ουσιών του κόκκινου κρασιού, το αλκοόλ φαίνεται ότι παίζει κάποιο ρόλο στην προστασία από το κρυολόγημα.

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι πίνουν συχνά μικρές ποσότητες αλκοόλ έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κρυολογήματος ή γρίπης.[3]

Μια εξήγηση που έδωσαν οι ερευνητές είναι ότι το αλκοόλ αυξάνει τη ροή του αίματος και τη θερμοκρασία στην ανώτερη αναπνευστική οδό, καθιστώντας την επιβίωση και πολλαπλασιασμό των ιών δυσκολότερη υπόθεση.[4]

Για παράδειγμα, μερικοί ρινοϊοί εξασθενούν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 37 °C, ενώ αναπαράγονται ευκολότερα σε θερμοκρασίες μικρότερες των 33 °C.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας στην ανώτερη αναπνευστική οδό, ακόμα και για 4 ώρες, κάνοντας την εχθρικό περιβάλλον για έναν ιό, που προκαλεί κρυολόγημα ή γρίπη!

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πίνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Το πολύ αλκοόλ είναι εξαιρετικά επιβλαβές για την υγεία μας και επιβαρύνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μικρές καθημερινές ποσότητες αλκοόλ είναι αρκετές, ώστε να μας προστατεύσουν από τη γρίπη ή το κρυολόγημα.

Έτσι, θα πρέπει να αρκεστούμε στο ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα. Ιδανικά, στο μεσημεριανό.

Όσοι πίνουν καθημερινά, αυτή την ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ, φαίνεται να προστατεύονται από το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Όσοι πίνουν αλκοόλ μια φορά την εβδομάδα, πχ κατά την έξοδο τους, δεν έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα.

Προτιμήστε να πίνετε ένα ποτήρι κρασί το μεσημέρι, στο μεσημεριανό σας. Το κρασί το βράδυ εμποδίζει τον ποιοτικό ύπνο.

Η ρεσβερατρόλη στο κρασί προστατεύει από τη γρίπη

Η ρεσβερατρόλη είναι μια ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιϊκή δράση.

Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης γρίπης ή κοινού κρυολογήματος, διότι εμποδίζει την αναπαραγωγή μερικών ιών.[5]

Το κρασί, τα σταφύλια, τα μούρα και τα φιστίκια είναι οι μοναδικές πλούσιες τροφές σε ρεσβερατρόλη.

Μπορεί το κρασί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της γρίπης χωρίς φάρμακα;

Το κόκκινο κρασί έχει αντιμικροβιακή δράση. Ενισχύει δηλαδή την άμυνα του οργανισμού, απέναντι σε ιούς ή άλλους παθογόνους παράγοντες, που αποτελούν αιτία εμφάνισης γρίπης ή κρυολογήματος.

Παρά το αλκοόλ που περιέχει, μικρές ποσότητες από κόκκινο κρασί δεν καταβάλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως παρατηρείται με άλλα αλκοολούχα ποτά.[6]

Σίγουρα όμως, δεν μπορούμε να βασιστούμε στο κρασί, για να αντιμετωπίζουμε τη γρίπη ή το κρυολόγημα χωρίς φάρμακα.

Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Να ξεκινήσω να πίνω ένα ποτήρι κρασί την ημέρα για ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου;

Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα είναι ωφέλιμο για την υγεία μας. Όμως, αν δεν πίνετε αλκοόλ δε χρειάζεται να ξεκινήσετε.

Μπορείτε εύκολα να λάβετε μεγάλες δόσεις από αντιοξειδωτικές ουσίες, αν καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά. Η συνιστώμενη δόση είναι 5 μερίδες την ημέρα!

Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι οι πολυφαινόλες, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία ή και στην αντιμετώπιση της γρίπης ή του κρυολογήματος, χωρίς φάρμακα

Προηγούμενο

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα αδυνατίζει!

Μαϊντανός: διατροφική αξία, ιδιότητες & αδυνάτισμα!

Επόμενο