Καρπούζι για Αδυνάτισμα

Το καρπούζι βοηθάει στο γρήγορο αδυνάτισμα. Έχει μόλις 45 θερμίδες ανά μερίδα, μειώνει την όρεξη λόγω της τεράστιας ποσότητας νερού που περιέχει, ενυδατώνει αποτελεσματικά και μας βοηθάει να κάψουμε περισσότερο λίπος!

Πόσες θερμίδες έχει;

Το καρπούζι είναι άριστη τροφή για αδυνάτισμα διότι έχει ελάχιστες θερμίδες. Μια μερίδα καρπούζι (150γρ) έχει μόλις 45 θερμίδες! Οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από τα σάκχαρα του καρπουζιού. Μια μερίδα έχει περίπου 9γρ σακχάρων και 1γρ πρωτεΐνης.[1]

Στην πραγματικότητα, το καρπούζι είναι μάλλον αδύνατον να μας παχύνει. Ακόμα και ένα ολόκληρο καρπούζι των 4,5 κιλών έχει μόλις 1360 θερμίδες, αλλά και περισσότερα από 4 κιλά νερό!

Παχαίνει το καρπούζι λόγω της ζάχαρης;

Σίγουρα, το καρπούζι αποτελείται κυρίως από σάκχαρα. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγουμε τροφές που αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα. Ειδικά αν θέλουμε να χάσουμε κιλά.

Βέβαια, το καρπούζι έχει μια ιδιαιτερότητα. Αποτελείται κατά 92% από νερό! Οπότε είναι απίθανο να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες σακχάρων. Άλλωστε, το καρπούζι έχει ιδιαίτερα χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο. Είναι μόλις 5. Αυτό σημαίνει ότι δεν αυξάνει δραματικά το ζάχαρο στο αίμα μας! Ακόμα και οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να απολαύσουν το καρπούζι!

Οι τροφές με γλυκαιμικό φορτίο μικρότερο του 10 θεωρούνται κατάλληλες για ανθρώπους με διαβήτη, αλλά και για όσους θέλουν να ακολουθήσουμε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα.[3]

Τα σάκχαρα του καρπουζιού αποτελούνται κυρίως από φρουκτόζη, με ποσοστό μεγαλύτερο από 50%. Ακολουθούν η γλυκόζη και η σουκρόζη. Η φρουκτόζη, σε αντίθεση με τη γλυκόζη, δεν είναι άμεσα διαθέσιμη στο σώμα μας. Πρέπει να μεταβολιστεί από το συκώτι πρώτα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο. Οπότε το καρπούζι δεν επηρεάζει άμεσα το ζάχαρο του αίματος. Αυτό φαίνεται και από το χαμηλό του Γλυκαιμικό Δείκτη. Είναι μόλις 48!

Όσοι έχουν διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν μια μερίδα καρπουζιού την ημέρα. Είναι το ιδανικό γλυκό για επιδόρπιο.[2]

Το καρπούζι ενυδατώνει

Πάνω απ’όλα, το καρπούζι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι έχει τεράστιες ποσότητες νερού. Το 92% είναι νερό!

Καταρχάς, το νερό βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι μειώνει την όρεξη. Το νερό καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι και άρα πεινάμε λιγότερο. Για μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας, μπορείτε να πίνετε νερό, μαζί με τροφές με εδώδιμες ίνες. Τροφές με πολλές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, και οι ξηροί καρποί. Οι ίνες με το νερό διογκώνονται στο στομάχι μας. Έτσι καταλαμβάνουν ακόμα περισσότερο όγκο και άρα νιώθουμε χορτάτοι για ώρες.

Επιπλέον, το καρπούζι μας ενυδατώνει αποτελεσματικά. Καλύτερα από το νερό! Όταν ιδρώνουμε, εκτός από νερό, χάνουμε και ηλεκτρολύτες. Αν δεν τους αναπληρώσουμε, μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι ζαλάδα, ακανόνιστος ρυθμός καρδιάς, πονοκέφαλος, κούραση και υπνηλία.

Βέβαια, μπορούμε να πάρουμε τις απαραίτητες δόσεις ηλεκτρολυτών από τις τροφές. Ειδικά το καλοκαίρι, θα πρέπει να καταναλώνουμε πολλές τροφές με ηλεκτρολύτες, αλλά και πολύ νερό. Εκτός από το καρπούζι, τα αγγούρια και οι ντομάτες είναι άριστες τροφές για γρήγορη ενυδάτωση. Αλλά και αδυνάτισμα, διότι έχουν ελάχιστες θερμίδες!

Επίσης, αν είμαστε καλά ενυδατωμένοι, εκτός από καλή υγεία, θα χάσουμε και περισσότερα κιλά. Το σώμα μας χρειάζεται νερό για να κάψει σωματικό λίπος για ενέργεια. Οπότε η αφυδάτωση μπορεί να εμποδίσει το αδυνάτισμα.[3]

Τέλος, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ανώτερης ποιότητας νερό. Αποτελούν φυσικά φίλτρα!

Το λυκοπένιο στο καρπούζι βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Ακόμα ένας λόγος που το καρπούζι βοηθάει στο αδυνάτισμα είναι διότι αποτελεί άριστη πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Το λυκοπένιο αδυνατίζει και μπορεί να μειώσει την περιφέρεια της μέσης, καθώς φαίνεται ότι εμποδίζει τη λιπογένεση και μειώνει την ινσουλονοαντίσταση. Εμποδίζει δηλαδή την αποθήκευση σωματικού λίπους![4]

Εκτός από το καρπούζι, τροφές με μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου είναι η ντομάτα, το κόκκινο γκρέιπφρουτ, η γκουάβα και η παπάγια.

Για σύγκριση, 100γρ καρπουζιού έχουν 4530 μg λυκοπένιο, ενώ η φρέσκια ντομάτα έχει 2570 μg, η λιαστή έχει 42900 μg και το κόκκινο γκρέιπφρουτ έχει 1420 μg λυκοπένιο, αντίστοιχα.

Πόσο λυκοπένιο πρέπει να λαμβάνουμε την ημέρα; Δεν υπάρχει κάποια συνιστώμενη δόση. Όμως οι περισσότερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τα οφέλη του λυκοπενίου στην υγεία μας, χρησιμοποιήθηκαν δόσεις μεταξύ 15000-30000 μg.

Η κύρια πηγή λυκοπενίου είναι η ντομάτα και τα προϊόντα της. Οι διάφορες έτοιμες σάλτσες ντομάτας, ακόμα η κέτσαπ είναι άριστες πηγές λυκοπενίου. Το λυκοπένιο δεν καταστρέφεται με τη ζέστη.

Οι σπόροι του καρπουζιού βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Υπάρχουν πολλοί σπόροι φρούτων, όπως είναι οι σπόροι του βερίκοκου, του κερασιού, του ροδάκινου, ή του μήλου που είναι δηλητηριώδεις. Η κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηριάσεις ή στομαχικές διαταραχές. Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο, λόγω του κυανίου που περιέχουν. Αντίθετα, οι σπόροι καρπουζιού είναι βρώσιμοι και απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση, καθώς έχουν αμελητέες ποσότητες κυανίου.[5]

Οι σπόροι καρπουζιού έχουν εξαιρετική διατροφική αξία. Είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε μέταλλα, πρωτεΐνη, υγιεινά μη κορεσμένα λιπαρά οξέα, φαινολικά οξέα, καροτενοειδή, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες.[6]

Οι σπόροι του καρπουζιού μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά. Καταρχάς περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Μια χούφτα αποξηραμένων σπόρων καρπουζιού έχει μόνο 25 θερμίδες!

Επιπλέον, οι σπόροι του καρπουζιού είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αργινίνη. Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση πολλών ορμονών του σώματος μας, όπως είναι η τεστοστερόνη και η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη.

Επίσης, η αργινίνη μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιαγγειακή λειτουργία του σώματος μας. Οπότε η αργινίνη βοηθάει τους αθλητές να αυξήσουν τη μυική τους μάζα, αλλά και όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν!

Δείτε όλες τις τροφές που περιέχουν αργινίνη σε αυτό το άρθρο μας.

Επιπλέον, οι σπόροι καρπουζιού είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια κιλών. Μια χούφτα σπόρων καρπουζιού θα μας δώσει 21 mg μαγνησίου!

Οι σπόροι του καρπουζιού κάνουν καλό στην καρδιά

Ακόμα ένα όφελος για την υγεία μας είναι, ότι η κατανάλωση σπόρων καρπουζιού προστατεύει την καρδιά μας. Η κατανάλωση καρπουζιού και σπόρων καρπουζιού μειώνει τα τριγλυκερίδια και την “κακή” χοληστερίνη.

Επιπλέον, το καρπούζι περιέχει νιτρικό οξείδιο, το οποίο έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τη ροή του αίματος και να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία.

Επίσης, οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν υγιεινά λίπη και κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτό το είδος λιπαρών οξέων είναι ωφέλιμο για την καρδιά μας, όταν καταναλώνεται με μέτρο.[7]

Πώς να φάω τους σπόρους του καρπουζιού;

Ο ευκολότερος τρόπος για να φάτε τους σπόρους του καρπουζιού είναι τρώγοντας τους μαζί με το υπόλοιπο φρούτο. Βέβαια, μπορείτε να τους απολαύσετε και καβουρδισμένους. Μπορείτε να τους απλώσετε σε ένα ταψί και να τους ψήσετε στο φούρνο σας για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα καφέ χρώμα και να γίνουν τραγανοί. Προσθέστε λίγο λάδι και αλάτι για περισσότερη γεύση.

Θα παχύνουμε αν φάμε πολύ καρπούζι;

Είναι σχεδόν αδύνατο να παχύνουμε τρώγοντας καρπούζι! Για παράδειγμα, ένα ολόκληρο καρπούζι των 4,5 κιλών έχει μόλις 1360 θερμίδες αλλά και περισσότερα από 4 κιλά νερό. Το καρπούζι θα μας κρατήσει χορτάτους για αρκετές ώρες.

Όπως και τα περισσότερα φρούτα, έτσι και το καρπούζι δε μας παχαίνει. Αντίθετα, μας βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι μας βοηθάει να μην καταναλώσουμε άλλες τροφές με πολλές θερμίδες. Άλλωστε, για να χάσουμε κιλά θα πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε.

Έτσι, αν θέλετε να χάστε κιλά, καλό είναι να τρώτε καρπούζι πριν από το κυρίως γεύμα σας.

Η κατανάλωση χορταστικών τροφών με λίγες θερμίδες, όπως είναι το καρπούζι, το αγγούρι, η ντομάτα, αλλά και των περισσότερων φρούτων και λαχανικών είναι ο σύμμαχος μας στο αδυνάτισμα!

Πότε να φάω καρπούζι για να χάσω κιλά;

Αν έχετε σκοπό να φάτε ένα γεύμα με πολλές θερμίδες (πχ πίτσα, παστίτσιο, μακαρόνια), μπορείτε να φάτε καρπούζι ΠΡΙΝ από αυτό το γεύμα. Το καρπούζι θα σας χορτάσει, αφού θα γεμίσει το στομάχι σας. Έτσι, θα φάτε λιγότερο από το κυρίως γεύμα σας. Ακόμα και 2 κομμάτια πίτσας λιγότερα να φάτε, θα έχετε καταναλώσει περίπου 500 θερμίδες λιγότερες συνολικά την ημέρα!

Μην τρώτε καρπούζι μετά το φαγητό. Το πιθανότερο είναι να φάτε όλο το κυρίως γεύμα. Έτσι, το καρπούζι μετά το φαγητό δε θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά, εκτός και αν το φάτε αντί για ένα θερμιδογόνο γλυκό!

Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από σάκχαρα, οπότε μπορεί να καλύψει την ανάγκη μας για γλυκό, με ελάχιστες θερμίδες. Αντίθετα, τα περισσότερα γλυκά έχουν πολλές θερμίδες, λόγω της ζάχαρης και των πολλών λιπαρών που περιέχουν. Καλύτερα να τρώτε φρούτα, όταν έχετε ανάγκη για ζάχαρη.

Μετά τη γυμναστική

Τέλος, καλή στιγμή της ημέρας για να φάμε καρπούζι είναι μετά από άσκηση. Ειδικά όταν ιδρώνουμε πολύ. Με τον ιδρώτα χάνουμε ηλεκτρολύτες, που είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του μυικού και νευρικού συστήματος.

Δε θα πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, χωρίς να αναπληρώνουμε τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Τότε δημιουργούνται επικίνδυνες ανισορροπίες στο σώμα μας. Καλύτερα να τρώμε τροφές με πολύ νερό, όπως το καρπούζι. Το καρπούζι θα μας ενυδατώσει αποτελεσματικά. Εκτός από πολύ νερό, έχει και ηλεκτρολύτες!

Αποφύγετε να τρώτε καρπούζι το βράδυ!

Αντίθετα, καλό είναι να αποφεύγετε να τρώτε καρπούζι στο βραδινό σας. Το καρπούζι είναι διουρητικό. Οπότε, το πιθανότερο είναι να ξυπνήσετε μέσα στο βράδυ για να πάτε τουαλέτα.

Όμως, ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την έκκριση ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και η μελατονίνη. Αντίθετα, μειωμένος ή κακής ποιότητας ύπνος αυξάνει τις ορμόνες της πείνας και έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας! Οπότε, καλό είναι να αποφεύγουμε συνήθειες που μπορούν να εμποδίσουν τον καλό βραδινό ύπνο.[8] 

Οφέλη για την Υγεία

Το καρπούζι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε λυκοπένιο, που αποτελεί μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία! Το λυκοπένιο έχει θεραπευτικές ιδιότητες και φαίνεται ότι βοηθάει σε πολλές ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος.[9,10]

Με διαφορά, οι πλουσιότερες τροφές σε λυκοπένιο είναι το καρπούζι, το κόκκινο γκρέιπφρουτ, η παπάγια, η γκουάβα και η ντομάτα! Μάλιστα, η ντομάτα είναι ακόμα μια εξαιρετική τροφή για όσους έχουν διαβήτη.

Επιπρόσθετα, το καρπούζι κάνει καλό στην καρδιά. Το καρπούζι είναι πλούσιο στο αμινοξύ κιτρουλίνη. Αυτό το αμινοξύ μετατρέπεται σε αργινίνη, η οποία βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία και εμπλέκεται στη σύνθεση του νιτρικού οξειδίου από το ενδοθήλιο των αγγείων. Να τρώτε και τους σπόρους, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αργινίνη!

Το καρπούζι φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της “κακής” LDL χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζει την “καλή” HDL χοληστερίνη.[11]

Προηγούμενο

Πόσες θερμίδες καίω αν κάνω 10.000 βήματα την ημέρα;

Η λίστα με τις πλουσιότερες τροφές σε αργινίνη!

Επόμενο