Το καρπούζι κάνει καλό στην καρδιά!

Το καρπούζι προστατεύει την καρδιά, καθώς μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, την επικίνδυνη LDL χοληστερίνη και βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης καρδιακής νόσου;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη, ο διαβήτης και η παχυσαρκία είναι οι βασικότερες αιτίες εμφάνισης καρδιακής νόσου.[1]

Καταρχάς, για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου θα πρέπει να ελαττώσουμε στο ελάχιστο τις τροφές ζωικής προέλευσης. Είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που σε μεγάλες δόσεις είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Οι θερμίδες από κορεσμένα λιπαρά δε θα πρέπει να είναι περισσότερες από το 5% των ημερήσιων θερμίδων μας. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 13 γρ κορεσμένα λιπαρά, σε μια τυπική δίαιτα των 2000 θερμίδων.[2]

Για παράδειγμα, μια μοσχαρίσια μπριζόλα έχει περίπου 17 γρ, ένα κομμάτι τυρί φέτα έχει 4 γρ και ένα ποτήρια γάλα έχει σχεδόν 5 γρ κορεσμένα λιπαρά!

Επίσης, θα πρέπει να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να το επιτύχουμε. Για να αδυνατίσουμε θα πρέπει να ακολουθούμε μια καλά ισορροπημένη διατροφή περιορισμένων θερμίδων, σε συνδυασμό με ήπια άσκηση. Ακόμα και το περπάτημα καίει πολλές θερμίδες.

Επίσης, θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο στο αλκοόλ και να κόψετε το κάπνισμα. Αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την καρδιά.

Το καρπούζι μειώνει την πίεση!

Καταρχάς, το καρπούζι κάνει καλό στην καρδιά διότι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το καρπούζι είναι πλούσιο στο αμινοξύ κιτρουλίνη. Αυτό το αμινοξύ μετατρέπεται σε αργινίνη, η οποία βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία και εμπλέκεται στη σύνθεση του νιτρικού οξειδίου από το ενδοθήλιο των αγγείων.

Μπορείτε να τρώτε και τους σπόρους του καρπουζιού. Όχι, μόνο είναι βρώσιμοι, αλλά έχουν και εξαιρετική διατροφική αξία. Μάλιστα αποτελούν μια από τις πλουσιότερες τροφές σε αργινίνη. Το αμινοξύ που μειώνει την υψηλή πίεση!

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση μπορείτε να τη μειώσετε χωρίς φάρμακα, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, χάνοντας βάρος, αλλά και με ήπια άσκηση!

Το καρπούζι βοηθάει στο αδυνάτισμα

Επιπλέον, το καρπούζι βοηθάει στο αδυνάτισμα. Ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες, μας κρατάει χορτάτους για ώρα. Οπότε καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες την ημέρα.

Μάλιστα, ακόμα και άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να καταναλώσουν καρπούζι. Παρά τα σάκχαρα που περιέχει, το καρπούζι έχει μικρό γλυκαιμικό δείκτη. Δεν αυξάνει απότομα το ζάχαρο του αίματος. Τέτοιες τροφές είναι ιδανικές για αδυνάτισμα.

Το καρπούζι μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη

Τέλος, το καρπούζι φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της “κακής” LDL χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζει την “καλή” HDL χοληστερίνη.[3]

Η υψηλή LDL χοληστερίνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επιβαρυντικούς παράγοντες εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Προηγούμενο

Πώς να μειώσω την υψηλή πίεση χωρίς φάρμακα;

Λευκό ψωμί ή ολικής άλεσης;

Επόμενο