Τροφές & βιταμίνες για γερά δόντια και υγιή ούλα!

Τροφές πλούσιες σε συγκεκριμένα μέταλλα και βιταμίνες προστατεύουν τα δόντια, καθώς βοηθούν στην ανάπλαση τους.

Τροφές που κάνουν κακό στα δόντια

Ως γνωστόν, οι τροφές που κάνουν κακό στα δόντια είναι όσες έχουν ζάχαρη, αλλά και είναι πλούσιες σε άμυλο.

Στο στόμα μας έχουμε βακτήρια που μεταβολίζουν τη ζάχαρη και παράγουν οξέα. Αυτά τα οξέα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Οπότε και θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, έπειτα από γεύματα πλούσια σε ζάχαρη.

Διαφορετικά, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό ή να τρώμε τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Έτσι, απομακρύνουμε, μέρος των υπολειμμάτων των τροφών.

Καλό είναι να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα με σύνεση και έπειτα από παρότρυνση του οδοντίατρου μας, καθώς αλόγιστη χρήση μπορεί να έχει παρενέργειες.

Τροφές με ασβέστιο προστατεύουν τα δόντια

Τα δόντια μας αποτελούνται κυρίως από ασβέστιο. Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο είναι απαραίτητη για υγιή και δυνατά δόντια.

Όμως, το γάλα και τα λοιπά γαλακτοκομικά δεν είναι οι μόνες πηγές ασβεστίου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές χορτοφαγικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Όσοι αποφεύγουν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, οι vegan, ή όσοι νηστεύουν μπορούν να λάβουν εύκολα επαρκείς δόσεις ασβεστίου!

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για γερά δόντια

Μια βασική βιταμίνη για την υγεία μας είναι η βιταμίνη D. Παίζει βασικό ρόλο σε πολλές διεργασίες στο σώμα μας. Μια από αυτές είναι να βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου![1]

Έτσι, η βιταμίνη D βοηθάει στην επιμετάλλωση του σμάλτου των δοντιών, αλλά και στην καλύτερη οστική πυκνότητα.

Δεν υπάρχουν κοινές τροφές ικανές να μας δώσουν τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε καθημερινά. Η έκθεση στον ήλιο και τα συμπληρώματα διατροφής είναι οι κύριοι τρόποι να λάβουμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση.

Βιταμίνη C για υγιή ούλα & γερά δόντια

Επιπλέον, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές με βιταμίνη C, για να έχουμε δυνατά δόντια και υγιή ούλα.

Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη σύνθεση του κολλαγόνου από το σώμα μας.

Η οδοντίνη, το εσωτερικό μαλακό μέρος των δοντιών, αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο. Επίσης, το κολλαγόνο παίζει βασικό ρόλο στη σύνδεση δοντιών και ούλων.[2]

Υπάρχουν πολλές τροφές με βιταμίνη C, όπως είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, η πιπεριά, ο ανανάς, το ακτινίδιο κλπ. Βέβαια, ο ευκολότερος τρόπος για να λάβουμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι να πιούμε μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα ή χυμό λεμονιού.

Επειδή οι χυμοί φρούτων έχουν οξέα, που επηρεάζουν το σμάλτο των δοντιών, καλό είναι να χρησιμοποιείτε καλαμάκι για να πιείτε το χυμό σας. Έτσι, ο χυμός δε θα έρθει σε επαφή με τα δόντια σας.

Βέβαια, μπορείτε να λάβετε, ακόμα και μεγάλες δόσεις βιταμίνης C από συμπληρώματα διατροφής.

Τροφές με φώσφορο προστατεύουν τα δόντια

Ο φώσφορος είναι ακόμα ένα στοιχείο που βοηθάει στην επιμετάλλωση του σμάλτου.

Οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι οι πλουσιότερες τροφές σε φώσφορο. Τα όσπρια και τα σιτηρά ολικής άλεσης είναι επίσης, εξαιρετικές τροφές σε φώσφορο.[3]

Επίσης, οι ξηροί καρποί και σπόροι προστατεύουν τα δόντια μας, διότι αυξάνουν την παραγωγή σάλιου. Ακόμα, αποτελούν εξαιρετικό σνακ, αφού δεν έχουν ζάχαρη ή υδατάνθρακες. Αποτελούνται κυρίως από εδώδιμες ίνες, πρωτεΐνη και λίπη.

Τροφές με βιταμίνη Κ για δυνατά δόντια & υγιή ούλα

Ακόμα μια απαραίτητη βιταμίνη για υγιή δόντια και ούλα είναι η βιταμίνη Κ.

Η βιταμίνη Κ παίζει βασικό ρόλο στην ανάπλαση των δοντιών, καθώς βοηθάει στην εναπόθεση του ασβεστίου και φωσφόρου στο σμάλτο.

Επιπλέον, βοηθάει στο να μη ματώνουν τα ούλα.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ. Ο μαϊντανός και το σπανάκι αποτελούν δυο από τις πλουσιότερες κοινές τροφές σε βιταμίνη Κ.

Οι τροφές με μαγνήσιο προστατεύουν τα δόντια

Το μαγνήσιο βρίσκεται επίσης, στο σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον, βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου.[4,5]

Όμως, το υπερβολικό ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου. Έτσι, δε θα πρέπει να καταναλώνουμε πολλά γαλακτοκομικά.

Αντίθετα, η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του μαγνησίου.

Κοινές τροφές με μαγνήσιο είναι οι κολοκυθόσποροι, το σουσάμι, το αμύγδαλο, τα φασόλια και η βρώμη.

Πολλά μέταλλα είναι απαραίτητα για την επιμετάλλωση των δοντιών

Άλλα μέταλλα που προστατεύουν τα δόντια μας είναι ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το φθόριο.

Αυτά βελτιώνουν τη στοματική υγιεινή, βοηθούν στη διαδικασία της επιμετάλλωσης του σμάλτου και προστατεύουν από τις οδοντικές κοιλότητες.

Τροφές με ίνες προστατεύουν τα δόντια μας

Τέλος, όλες οι τροφές με ίνες προστατεύουν τα δόντια μας. Οι τροφές με ίνες απαιτούν περισσότερο μάσημα, ώστε να διασπαστούν. Οπότε, παράγεται περισσότερο σάλιο, το οποίο μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στο σμάλτο.

Επιπλέον, το σάλιο απομακρύνει τα κατάλοιπα των τροφών, καθώς και εξουδετερώνει, ένα μέρος, από τα επικίνδυνα για το σμάλτο οξέα!

Προηγούμενο

Τροφές φυσικά πλούσιες σε φθόριο για γερά δόντια & κόκαλα!

Τροφές πλούσιες σε μαγγάνιο!

Επόμενο