Τροφές πλούσιες σε συγκεκριμένα μέταλλα και βιταμίνες προστατεύουν τα δόντια, καθώς βοηθούν στην ανάπλαση τους. Θα πρέπει να αποφεύγετε την άσκοπη χρήση του στοματικού διαλύματος. Μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για την υγεία μας.
Τροφές που κάνουν κακό στα δόντια
Ως γνωστόν, οι τροφές που κάνουν κακό στα δόντια είναι όσες έχουν ζάχαρη, αλλά και είναι πλούσιες σε άμυλο.
Στο στόμα μας έχουμε βακτήρια που μεταβολίζουν τη ζάχαρη και παράγουν οξέα. Αυτά τα οξέα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Οπότε και θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, έπειτα από γεύματα πλούσια σε ζάχαρη.
Διαφορετικά, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό ή να τρώμε τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Έτσι, απομακρύνουμε, μέρος των υπολειμμάτων των τροφών.
Καλό είναι να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα με σύνεση και έπειτα από παρότρυνση του οδοντίατρου μας, καθώς αλόγιστη χρήση μπορεί να έχει παρενέργειες.
Ασβέστιο
Τα δόντια μας αποτελούνται κυρίως από ασβέστιο. Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο είναι απαραίτητη για υγιή και δυνατά δόντια.
Όμως, το γάλα και τα λοιπά γαλακτοκομικά δεν είναι οι μόνες πηγές ασβεστίου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές χορτοφαγικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.
Όσοι αποφεύγουν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, οι vegan, ή όσοι νηστεύουν μπορούν να λάβουν εύκολα επαρκείς δόσεις ασβεστίου!
Βιταμίνη D
Μια βασική βιταμίνη για την υγεία μας είναι η βιταμίνη D. Παίζει βασικό ρόλο σε πολλές διεργασίες στο σώμα μας. Μια από αυτές είναι να βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου![1]
Έτσι, η βιταμίνη D βοηθάει στην επιμετάλλωση του σμάλτου των δοντιών, αλλά και στην καλύτερη οστική πυκνότητα.
Δεν υπάρχουν κοινές τροφές ικανές να μας δώσουν τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε καθημερινά. Η έκθεση στον ήλιο και τα συμπληρώματα διατροφής είναι οι κύριοι τρόποι να λάβουμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση.
Βιταμίνη C
Επιπλέον, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές με βιταμίνη C, για να έχουμε δυνατά δόντια και υγιή ούλα.
Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη σύνθεση του κολλαγόνου από το σώμα μας.
Η οδοντίνη, το εσωτερικό μαλακό μέρος των δοντιών, αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο. Επίσης, το κολλαγόνο παίζει βασικό ρόλο στη σύνδεση δοντιών και ούλων.[2]
Υπάρχουν πολλές τροφές με βιταμίνη C, όπως είναι το πορτοκάλι, το μπρόκολο, το σπανάκι, η πιπεριά, ο ανανάς, το ακτινίδιο κλπ.
Επειδή οι χυμοί φρούτων έχουν οξέα, που επηρεάζουν το σμάλτο των δοντιών, καλό είναι να χρησιμοποιείτε καλαμάκι για να πιείτε το χυμό σας. Έτσι, ο χυμός δε θα έρθει σε επαφή με τα δόντια σας.
Φώσφορος
Ο φώσφορος είναι ακόμα ένα στοιχείο που βοηθάει στην επιμετάλλωση του σμάλτου.
Οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι οι πλουσιότερες τροφές σε φώσφορο. Τα όσπρια και τα σιτηρά ολικής άλεσης είναι επίσης, εξαιρετικές τροφές σε φώσφορο.[3]
Επίσης, οι ξηροί καρποί και σπόροι προστατεύουν τα δόντια μας, διότι αυξάνουν την παραγωγή σάλιου. Ακόμα, αποτελούν εξαιρετικό σνακ, αφού δεν έχουν ζάχαρη ή υδατάνθρακες. Αποτελούνται κυρίως από εδώδιμες ίνες, πρωτεΐνη και λίπη.
Βιταμίνη Κ
Ακόμα μια απαραίτητη βιταμίνη για υγιή δόντια και ούλα είναι η βιταμίνη Κ.
Η βιταμίνη Κ παίζει βασικό ρόλο στην ανάπλαση των δοντιών, καθώς βοηθάει στην εναπόθεση του ασβεστίου και φωσφόρου στο σμάλτο.
Επιπλέον, βοηθάει στο να μη ματώνουν τα ούλα.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ. Ο μαϊντανός και το σπανάκι αποτελούν δυο από τις πλουσιότερες κοινές τροφές σε βιταμίνη Κ.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο βρίσκεται επίσης, στο σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον, βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου.[4,5]
Όμως, το υπερβολικό ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου. Έτσι, δε θα πρέπει να καταναλώνουμε πολλά γαλακτοκομικά.
Αντίθετα, η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του μαγνησίου.
Κοινές τροφές με μαγνήσιο είναι οι κολοκυθόσποροι, το σουσάμι, το αμύγδαλο, τα φασόλια και η βρώμη.
Πολλά μέταλλα είναι απαραίτητα για την επιμετάλλωση των δοντιών
Άλλα μέταλλα που προστατεύουν τα δόντια μας είναι ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το φθόριο. Αυτά βελτιώνουν τη στοματική υγιεινή, βοηθούν στη διαδικασία της επιμετάλλωσης του σμάλτου και προστατεύουν από τις οδοντικές κοιλότητες.
Εδώδιμες Ίνες
Τέλος, όλες οι τροφές με ίνες προστατεύουν τα δόντια μας. Οι τροφές με ίνες απαιτούν περισσότερο μάσημα, ώστε να διασπαστούν. Οπότε, παράγεται περισσότερο σάλιο, το οποίο μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στο σμάλτο.
Επιπλέον, το σάλιο απομακρύνει τα κατάλοιπα των τροφών, καθώς και εξουδετερώνει, ένα μέρος, από τα επικίνδυνα για το σμάλτο οξέα!
Στοματικό διάλυμα: οφέλη & παρενέργειες!
Η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος, δυο φορές την ημέρα, ίσως έχει παρενέργειες, όπως η αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης υπέρτασης, διαβήτη, ακόμα και μερικών ειδών καρκίνου!
Οφέλη στοματικού διαλύματος
Τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα βοηθούν στη μείωση της πλάκας, της ουλίτιδας, της κακής αναπνοής και της τερηδόνας.[6]
Καθώς δρουν σε περιοχές, όπου δε φτάνει η οδοντόβουρτσα ή το νήμα, βελτιώνουν στη στοματική υγιεινή!
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα αμέσως, αφού, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας. Το στοματικό διάλυμα θα αποβάλει το φθόριο της οδοντόκρεμας που έχει εναπομείνει στα δόντια σας.[7]
Για τον ίδιο λόγο, δε θα πρέπει να ξεπλένετε τα δόντια σας με νερό, μετά το βούρτσισμα. Καλό είναι να αφήνετε όσο περισσότερο φθόριο στα δόντια σας γίνεται. Το φθόριο βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων και ενισχύει το σμάλτο των δοντιών, προωθώντας τη διαδικασία της επιμετάλλωσης.
Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα διαφορετική ώρα, από όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.
Υπάρχουν 2 βασικά είδη στοματικού διαλύματος.
- Υπάρχουν τα απλά στοματικά διαλύματα, που απλά προσφέρουν δροσερή αναπνοή και φρεσκάδα στο στόμα. Τα οποία όμως, έχουν σύντομη δράση, καθώς δεν περιέχουν συστατικά που σκοτώνουν βακτήρια.
- Υπάρχουν και τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα, που σκοτώνουν τα βακτήρια στο στόμα, τα οποία προκαλούν κακή αναπνοή, ουλίτιδα, πλάκα και τερηδόνα.
Στοματικό διάλυμα & παρενέργειες από συχνή χρήση
Όμως, τα θεραπευτικά στοματικά διαλύματα σκοτώνουν και τα “καλά” βακτήρια, προκαλώντας παρενέργειες.
Στοματικό διάλυμα με αλκοόλ ίσως αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου!
Καταρχάς, υπάρχουν στοματικά διαλύματα με αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου στο κεφάλι και στο λαιμό.
Αν και ακόμα χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, ίσως τα αλκοολούχα στοματικά διαλύματα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο κεφάλι, στο λαιμό, αλλά και καρκίνο στόματος.
Οι πιθανότητες καρκίνου αυξάνονται κατά πολύ, όταν συνδυάζονται διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως είναι το αλκοόλ και το κάπνισμα.[8,9]
Οπότε, καλό είναι, οι καπνιστές να αποφεύγουν στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ.
Το στοματικό διάλυμα ίσως αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη & υπέρτασης!
Ακόμα, μια βασική παρενέργεια του στοματικού διαλύματος είναι ότι σκοτώνει και τα “καλά” βακτήρια. Όμως, μια από τις λειτουργίες των ωφέλιμων βακτηρίων είναι τα μετατρέπουν το νιτρικό άλας, που λαμβάνουμε από τις τροφές, σε νιτρικό οξείδιο.
Ειδικά, η χρήση στοματικού διαλύματος 2 φορές την ημέρα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα ωφέλιμα βακτήρια στο στόμα μας. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η ποσότητα νιτρικού οξειδίου που λαμβάνουμε.[10,11]
Το νιτρικό οξείδιο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Βοηθάει στο αδυνάτισμα, προστατεύει από υπέρταση, ρυθμίζει τα επίπεδα ζαχάρου και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Σύμφωνα με έρευνες, όταν χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα 2 φορές την ημέρα, αυξάνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μέχρι και 55%. Αντίθετα, αν χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα μόνο μια φορά την ημέρα, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο κίνδυνο.
Επίσης, χρήση στοματικού διαλύματος δυο φορές την ημέρα αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης υψηλής πίεσης.
Εξαιρετικά ωφέλιμες τροφές, πλούσιες σε νιτρικό άλας, είναι τα παντζάρια, το λάχανο, ο μαϊντανός και η ρόκα.
Πρέπει να τις καταναλώνουμε συχνά. Το νιτρικό οξύ έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Πάνω απ’όλα προστατεύει το ενδοθήλιο των αγγείων και την καρδιά. Επίσης, προστατεύει από παχυσαρκία και λοιπές μεταβολικές διαταραχές.
Οπότε, καλό είναι να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα περιοδικά και μόνο, όταν πραγματικά χρειάζεται. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας για τη σωστή χρήση του.
Είναι το στοματικό διάλυμα απαραίτητο για υγιή δόντια;
Σίγουρα, το βούρτσισμα των δοντιών δυο φορές την ημέρα, αλλά και η χρήση νήματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε υγιή τα δόντια μας και να έχουμε μια σωστή στοματική υγιεινή. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών με εδώδιμες ίνες, αλλά και η χρήση τσίχλας απομακρύνουν κάποια από τα υπολείμματα των τροφών.
Όμως, το στοματικό διάλυμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, έπειτα από εξαγωγές δοντιών, όπως είναι οι φρονιμίτες. Επίσης, υπάρχουν στοματικά διαλύματα με ήπια αναισθητική δράση. Μπορούν να σας ανακουφίσουν, μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.
Ακόμα, το στοματικό διάλυμα μπορεί να είναι ωφέλιμο σε όσους έχουν ξηροστομία. Σε αυτή την περίπτωση, δεν παράγεται αρκετό σάλιο. Το σάλιο μεταφέρει ουσίες στα δόντια που βοηθούν στην επιμετάλλωση τους.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρο σας, για την αναγκαιότητα της χρήσης στοματικού διαλύματος, για τη συχνότητα εφαρμογής, αλλά και για το ποιο είναι το καταλληλότερο διάλυμα για εσάς.