Ρύζι μετά τη γυμναστική για αδυνάτισμα & αύξηση μυών

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάμε ρύζι για αδυνάτισμα είναι μετά τη γυμναστική. Μόνο τότε δεν παχαίνει. Αντίθετα, βοηθάει τους αθλητές στην αύξηση της μυικής μάζας και στη γρηγορότερη αποκατάσταση.

Ρύζι μετά τη γυμναστική για αδυνάτισμα!

Το ρύζι μπορεί να μας παχύνει όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες ή όταν το μαγειρεύουμε με λιπαρές τροφές. Γενικά όμως, μια μερίδα ρυζιού δεν παχαίνει διότι έχει μόνο 200 θερμίδες.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάμε ρύζι, χωρίς να παχύνουμε, είναι μετά την προπόνηση.

Το ρύζι έχει πολλούς υδατάνθρακες. Για το λόγο αυτό, το ρύζι έχει υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Υπάρχουν ποικιλίες λευκού ρυζιού με γλυκαιμικό δείκτη μεγαλύτερο από 90! Αυτό σημαίνει ότι το ρύζι αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος και να έχουμε καλή υγεία θα πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση τέτοιων τροφών.

Εκτός από το ρύζι, τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που μας παχαίνουν, αν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες, είναι το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, τα μακαρόνια, οι πατάτες χωρίς τη φλούδα κλπ.

Η μοναδική στιγμή της ημέρας, όπου η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ωφέλιμη είναι αμέσως μετά από έντονη άσκηση.

Τότε, τα επίπεδα γλυκογόνου των μυών είναι μειωμένα. Το γλυκογόνο είναι η αποθήκη άμεσης ενέργειας των μυών.

Μετά από επίπονη προπόνηση, τα επίπεδα του γλυκογόνου πρέπει να αναπληρωθούν. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί η μυική αποκατάσταση και υπερτροφία.

Πρακτικά, όταν τρώμε ρύζι μετά την προπόνηση δεν παχαίνουμε. Αντίθετα, γεμίζουμε την αποθήκες ενέργειας των μυών. Οι αθλητές χτίζουν μυς και επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις, καθώς μπορούν να αθλούνται πιο συχνά. Έχουν περισσότερη ενέργεια.

Πότε να φάω ρύζι μετά την προπόνηση;

Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Μετά την έντονη άσκηση, οι αθλητές έχουν αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει, ότι πολύ εύκολα αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες του ρυζιού, ως μυικό γλυκογόνο.

Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ ισχυρό την πρώτη ώρα μετά την έντονη προπόνηση. Μειώνεται σταδιακά τις επόμενες ώρες. Οπότε, καλό είναι να καταναλώνουμε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όσο νωρίτερα γίνεται μετά την προπόνηση.

Το λευκό ρύζι είναι μια τέτοια τροφή. Η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και τα μακαρόνια ανήκουν επίσης στις τροφές που οι αθλητές που εξαντλούν τα αποθέματα γλυκογόνου μπορούν να καταναλώνουν χωρίς να παχαίνουν.

Λευκό ή καστανό ρύζι μετά την προπόνηση για αδυνάτισμα;

Το λευκό ρύζι μπορεί να μην παχαίνει, όταν καταναλώνεται μετά από έντονη άσκηση. Όμως για τους περισσότερους απλούς αθλητές δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε καστανό ή άγριο ρύζι, καθώς έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Αυτός ο κανόνας ισχύει σε όλες τις τροφές. Προτιμήστε να καταναλώνετε σιτηρά ολικής άλεσης, ή φρούτα αντί για ζάχαρη.

Η φλούδα και το πίτουρο είναι τα πλουσιότερα μέρη των τροφών σε εδώδιμες ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Έτσι και το καστανό ρύζι είναι πλουσιότερο σε εδώδιμες ίνες, σίδηρο, σελήνιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και αντιοξειδωτικά σε σχέση με το λευκό ρύζι.[1]

Για τους ίδιους λόγους, το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινές τροφές σε σχέση με τα αντίστοιχα ραφιναρισμένα προϊόντα.

Πόσο ρύζι μπορώ να φάω μετά την άσκηση για αδυνάτισμα;

Αν θέλετε να χάσετε κιλά, καλό είναι να περιορίζετε την ποσότητα ρυζιού που καταναλώνετε.

Ως γενικό κανόνα, μπορούμε να καταναλώνουμε μέχρι μια κούπα βρασμένου ρυζιού μετά την προπόνηση, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε.

Βέβαια, οι αθλητές που κάνουν καθημερινά επίπονες προπονήσεις μπορούν να καταναλώσουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες χωρίς να παχύνουν. Το ρύζι θα τους αναπληρώσει άμεσα τη χαμένη ενέργεια.

Πώς να φάω το ρύζι μετά τη γυμναστική για αδυνάτισμα;

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να φροντίζουμε να τρώμε ένα γεύμα με λίγες θερμίδες, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε.

Οπότε, αποφύγετε να μαγειρεύετε ρύζι με παχυντικές τροφές, όπως είναι το βούτυρο, τα φυτικά έλαια, ή άλλες λιπαρές τροφές.

Μπορείτε να προσθέτετε μυρωδικά, λαχανικά και μπαχαρικά στις συνταγές σας. Αυτές οι τροφές, όχι μόνο έχουν ελάχιστες θερμίδες, αλλά είναι και από τις πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί η έντονη άσκηση. Έτσι, βοηθούν τους αθλητές στη γρηγορότερη αποκατάσταση και ξεκούραση.

Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια στις συνταγές σας. Είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές για αδυνάτισμα!

Προηγούμενο

Το γιαούρτι είναι το καλύτερο βραδινό για αδυνάτισμα

Πότε η ομελέτα βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Επόμενο