Συνένζυμο Q10: Οφέλη & ιδιότητες για την υγεία μας.

Το συνένζυμο Q10 είναι απαραίτητο για καλή υγεία. Έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει την καρδιά. Σε ασθένειες παρατηρούνται συχνά χαμηλές συγκεντρώσεις!

Οφέλη για την υγεία & θεραπευτικές ιδιότητες!

Το συνένζυμο Q10 είναι μια ουσία που βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος. Η βασική του ιδιότητα είναι να βοηθάει τα κύτταρα να παράξουν ενέργεια.

Επιπλέον, το συνένζυμο Q10 έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, διότι έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, καθώς και ενισχύει τη σύνθεση και άλλων ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι η υπεροξειδική δισμουτάση!

Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, καθώς έχουν υψηλές μεταβολικές ανάγκες.

Μάλιστα, το συνένζυμο Q10 κάνει καλό στη λειτουργία της καρδιάς, διότι προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών τιμών του νιτρικού οξέως και βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου!

Το σκόρδο, η μαύρη σοκολάτα και οι τροφές με αργινίνη κάνουν καλό στην καρδιά και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, διότι επίσης, βοηθούν στην παραγωγή του νιτρικού οξέως!

Άλλες ιδιότητες του συνενζύμου Q10 είναι η κυτταρική επικοινωνία, η γονιδιακή έκφραση και ο σημαντικός του ρόλος στη λειτουργία των νευρώνων.

Επιπλέον, σε αρκετές ασθένειες, όπως η γρίπη, ο διαβήτης και ο καρκίνος, παρατηρούνται μικρές συγκεντρώσεις συνενζύμου Q10 στον οργανισμό![1,2,3]

Επιπρόσθετα, η χορήγηση μεγάλων δόσεων συνενζύμου Q10 ίσως μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιοαγγειακή νόσο στους ηλικιωμένους. Ειδικά στους ηλικιωμένους που πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη.

Ακόμα, η λήψη συμπληρωμάτων με Q10 θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών και πονοκεφάλων!

Τέλος, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με Q10 φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύσει ή να ανακουφίσει από τις παρενέργειες των στατινών. Οι στατίνες είναι φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερίνης και τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Όμως, οι στατίνες προκαλούν παρενέργειες, όπως κράμπες και μυϊκούς πόνους, καθώς μειώνουν τις συγκεντρώσεις Q10 στους μύες. Φαίνεται ότι εμποδίζουν τη φυσική σύνθεση του συνενζύμου Q10 από το σώμα μας. Έτσι, η λήψη συνενζύμου Q10 από συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή.

Βέβαια, πάντα πρέπει να ενημερωνόμαστε από τον γιατρό μας προτού λάβουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή αλλάξουμε τη διατροφή μας. Ειδικά αν ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη συνενζύμου Q10;

Οι υγιείς και νέοι άνθρωποι παράγουν επαρκείς ποσότητες συνενζύμου Q10. Όμως, όσο γερνάμε, παράγουμε όλο και μικρότερες ποσότητες.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί, ότι σε ορισμένες ασθένειες, οι συγκεντρώσεις του συνενζύμου Q10 στο σώμα μας φθίνουν!

Οπότε θα πρέπει να λαμβάνουμε επιπλέον ποσότητες συνενζύμου Q10, είτε από τη διατροφή μας, είτε από συμπληρώματα διατροφής.

Τροφές πλούσιες στο συνένζυμο Q10 είναι το κρέας, τα λιπαρά ψάρια, τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα λαχανικά κλπ.

Επιπλέον, μπορούμε να λάβουμε μεγάλες δόσεις από τα συμπληρώματα διατροφής.

Προηγούμενο

Τροφές πλούσιες στο συνένζυμο Q10.

Ρόδι: μια από τις πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά!

Επόμενο