Ρόδι: μια από τις πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά!

Το ρόδι έχει πολλά οφέλη και θεραπευτικές ιδιότητες για την υγεία μας. Μειώνει τη χοληστερίνη και την υψηλή πίεση, προστατεύει την καρδιά και βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Το ρόδι ενυδατώνει καλύτερα από το νερό!

Το ρόδι αποτελείται κατά 78% από νερό. Οπότε και αποτελεί μια εξαιρετικά επιλογή ενυδάτωσης.

Όταν ιδρώνουμε, εκτός από νερό, χάνουμε και ηλεκτρολύτες, τους οποίους πρέπει επίσης, να αναπληρώσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες.

Καθώς οι ηλεκτρολύτες εμπλέκονται στη μυική σύσπαση και στη μετάδοση των νευρικών σημάτων, μια συχνή παρενέργεια, λόγω ανισορροπίας ηλεκτρολυτών, είναι η εμφάνιση κραμπών.

Ένα μεγάλο ρόδι θα μας δώσει 28 mg ασβεστίου, 34 mg μαγνησίου, 660 mg καλίου, καθώς και 220 γρ νερό![1]

Όλα τα φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε νερό, ενυδατώνουν αποτελεσματικά το σώμα μας. Αν δεν μπορείτε να πίνετε αρκετό νερό, μπορείτε να τρώτε για παράδειγμα, καρπούζι, ντομάτα, αγγούρι κλπ.

Μπορώ να φάω ρόδι αν έχω διαβήτη ή θέλω να αδυνατίσω;

Το ρόδι είναι πλούσιο σε σάκχαρα. Μάλιστα, ένα μεγάλο ρόδι (280 γρ) έχει σχεδόν 40 γρ σάκχαρα! Αυτό δε σημαίνει ότι μας κάνει κακό. Εκτός από πολλή ζάχαρη, ένα ρόδι περιέχει και 4,7 γρ πρωτεΐνης, καθώς και 11 γρ εδώδιμων ινών!

Έτσι, μόλις ένα ρόδι μπορεί να μας δώσει σχεδόν το 40% των ινών που χρειαζόμαστε την ημέρα! Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων εδώδιμων ινών έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα οφέλη του ροδιού για την υγεία μας δε σταματούν εδώ. Το ρόδι αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά!

Καταρχάς, το ρόδι είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Ένα ρόδι περιέχει μέχρι και 29 mg βιταμίνης C. Ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 30% των ημερήσιων αναγκών μας.

Ακόμα, περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως πουνικαλαγίνη, ελλαγικό, γαλλικό, ολεανολικό, ουρσολικό και ουαλικό οξύ, τα οποία έχουν ισχυρή αντιδιαβητική δράση!

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, όπως τανίνες και ανθοκυανίνες, οι οποίες μας προστατεύουν από αρρώστιες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο, αλλά και από μικροβιακές λοιμώξεις.[2]

Επίσης, χάρις στην αντιοξειδωτική δράση αυτών των ουσιών, το ρόδι μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερίνη! Έτσι, το ρόδι θεωρείται προστάτης της καρδιάς![3,4]

Μάλιστα, το ρόδι έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση, ακόμα και από το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι!

Ακόμα, ο χυμός ροδιού μπορεί να καταναλωθεί με μέτρο απ’όσους θέλουν να χάσουν κιλά ή όσους πάσχουν από διαβήτη. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Άλλωστε, ο χυμός ροδιού, αν και πλούσιος σε σάκχαρα, έχει μικρό Γλυκαιμικό Δείκτη (53). Τροφές με Γλυκαιμικό Δείκτη μικρότερο του 55 θεωρούνται κατάλληλες για ανθρώπους με διαβήτη, αλλά και όσους θέλουν να αδυνατίσουν!

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πιω χυμό ροδιού;

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πιείτε χυμό ρόδι είναι το πρωί. Τότε είναι που χρειαζόμαστε όλα τα αντιοξειδωτικά του. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στο ρόδι θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, μπορούμε να πιούμε χυμό ροδιού πριν ή μετά την προπόνηση. Τα σάκχαρα που περιέχει θα μας δώσουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ θα βοηθήσουν και στη γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την προπόνηση!

Προηγούμενο

Συνένζυμο Q10: Οφέλη & ιδιότητες για την υγεία μας.

Τροφές με πολλή χοληστερίνη!

Επόμενο