Τόνος για αδυνάτισμα: πολλή πρωτεΐνη, λίγες θερμίδες

Ο τόνος σε κονσέρβα με νερό είναι ιδανική τροφή για αδυνάτισμα. Χορταίνει με λίγες θερμίδες, αφού είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη. Στα 100γρ έχει 19 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 85 θερμίδες.

Τόνος σε κονσέρβα με νερό έχει λίγες θερμίδες

Καταρχάς, αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να τρώτε μόνο τόνο σε κονσέρβα σε νερό. Έχει τις μισές σχεδόν θερμίδες σε σχέση με τον τόνο σε κονσέρβα με ηλιέλαιο ή οποιαδήποτε άλλο λάδι.

Όλα τα έλαια είναι ιδιαίτερα παχυντικές τροφές. Αποτελούνται σχεδόν 100% από λίπος. Μια κουταλιά από οποιαδήποτε φυτικό λάδι έχει 126 θερμίδες. Ακόμα και το υγιεινό ελαιόλαδο μας παχαίνει, αν καταναλώνουμε μεγάλος ποσότητες. Περιοριστείτε σε 1-2 κουταλιές ελαιολάδου την ημέρα, αν θέλετε να αδυνατίσετε.

Ο τόνος σε κονσέρβα με νερό έχει μόλις 85 θερμίδες στα 100γρ. Ο τόνος σε κονσέρβα με ηλιέλαιο έχει σχεδόν 200 θερμίδες στα 100γρ![1]

Μια κονσέρβα τόνου σε νερό έχει περίπου 170 θερμίδες, ενώ η ίδια κονσέρβα με λάδι έχει 400 θερμίδες!

Μπορώ να παχύνω τρώγοντας τόνο;

Ο τόνος δεν παχαίνει διότι έχει λίγες θερμίδες. Οι κονσέρβες με τόνο σε λάδι παχαίνουν, όμως, καθώς έχουν πολλές θερμίδες.

Πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε την ημέρα, ώστε να χάσουμε βάρος. Αν καταναλώνουμε περισσότερες απ’όσες καίμε, παχαίνουμε.

Η πρωτεΐνη του τόνου βοηθάει στο αδυνάτισμα

Ένας από τους βασικότερους λόγους που ο τόνος είναι ωφέλιμος στο αδυνάτισμα είναι διότι έχει πολλή πρωτεΐνη.

Ο τόνος έχει περίπου 19 γραμμάρια πρωτεΐνη στα 100γρ. Μια μεγάλη κονσέρβα τόνου έχει ακόμα και 38 γραμμάρια πρωτεΐνης![2]

Η πρωτεΐνη βοηθάει στο αδυνάτισμα με πολλούς τρόπους. Καταρχάς, η πρωτεΐνη μας χορταίνει για ώρες. Ειδικά αν τη συνδυάζουμε με τροφές με πολλές ίνες, όπως είναι τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Επιπλέον, οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνη βοηθούν στην απώλεια βάρους, διότι καίμε πολλές θερμίδες κατά την πέψη. Υπολογίζεται, ότι καίμε το 30% της πρωτεΐνης κατά την πέψη της. Αυτό είναι τεράστιο σε σχέση με τους υδατάνθρακες (10-20%) ή τα λίπη (0-3%).

Τέλος, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη σε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, καθώς προστατεύει την πολύτιμη μυική μάζα. Οι μυς χρειάζονται τεράστια ποσά ενέργειας για τη διατήρηση τους. Μάλιστα, αυξημένη μυική μάζα σημαίνει καλύτερος μεταβολισμός!

Τα σάντουιτς με κοτόπουλο ή γαλοπούλα είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη και βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Πώς να φάω τόνο για να χάσω κιλά;

Καλό να τρώτε σαλάτα με τόνο ή σάντουιτς τόνου με ψωμί ολικής άλεσης. Αυτά τα δυο γεύματα είναι ιδανικά για αδυνάτισμα, καθώς μας χορταίνουν για ώρες. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και εδώδιμων ινών προκαλεί κορεσμό.

Είναι υγιεινός ο τόνος ή έχει παρενέργειες;

Ο τόνος είναι υγιεινή τροφή για αδυνάτισμα. Όμως, ίσως είναι καλύτερα να αποφεύγουμε την πολύ συχνή κατανάλωση του.

Ο τόνος είναι ένα τεράστιο ψάρι. Οπότε και συσσωρεύει βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο. Υψηλές συγκεντρώσεις σε αυτά τα μέταλλα μπορούν να είναι τοξικές και να προκαλέσουν παρενέργειες.[3]

Άρα, καλό θα είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση μεγάλων ψαριών, όπως είναι ο τόνος, στη 1-2 φορές την εβδομάδα Προτιμήστε να καταναλώνετε μικρότερα ψάρια, όπως σαρδέλα και γαύρο.

Επιπλέον, μπορείτε να λαμβάνεται τα απαραίτητα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα από το μουρουνόλαδο, συγκεκριμένες φυτικές τροφές, ή άλλα συμπληρώματα διατροφής.

Προηγούμενο

Η μαγιονέζα βοηθάει στο αδυνάτισμα, παρά τις θερμίδες

Υγιεινό σάντουιτς για αδυνάτισμα

Επόμενο