Οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο.

Οι πατάτες είναι εξαιρετικά πλούσιες σε κάλιο. Μια μερίδα ψητές πατάτες θα μας δώσει μέχρι και το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Ιδιότητες καλίου για την υγεία μας

Το κάλιο είναι απαραίτητο για την υγεία μας. Βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος.

Το σώμα μας δεν μπορεί να το παράξει. Πρέπει να το λάβουμε από τη διατροφή μας.

Επαρκείς δόσεις καλίου μπορούν να μειώσουν την υψηλή πίεση, καθώς και να ελαττώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.[1,2]

Επιπλέον, το κάλιο ενισχύει τα κόκαλα και προστατεύει από την οστεοπόρωση, διότι εμπλέκεται στο μεταβολισμό του ασβεστίου.

Ακόμα, το κάλιο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οπότε όσοι έχουν διαβήτη και όσοι θέλουν να αδυνατίσουν θα επωφεληθούν από την κατανάλωση τροφών με κάλιο.

Οι αθλητές και όσοι ιδρώνουν πολύ το καλοκαίρι θα πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν τουλάχιστον την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Το κάλιο είναι βασικό για την κίνηση των μυών και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Χάνουμε μεγάλες ποσότητες καλίου με την έντονη άσκηση και εφίδρωση. Έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες.

Οι πατάτες, όχι μόνο είναι άριστη πηγή καλίου, αλλά αποτελούν και ποιοτική πηγή υδατανθράκων, που βοηθούν στην αναπλήρωση του γλυκογόνου των μυών. Οπότε και βοηθούν τους αθλητές στη γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

Πόσο κάλιο χρειαζόμαστε την ημέρα;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση καλίου για τις γυναίκες είναι 2600 mg, ενώ για τους άνδρες είναι 3400 mg.

Τα παιδιά χρειάζονται μικρότερες δόσεις.

Αντίθετα, μπορούμε να λαμβάνουμε μεγάλες δόσεις καλίου με ασφάλεια. Μεγάλες δοσολογίες δεν προκαλούν τοξικότητα ή παρενέργειες. Είτε αν προέρχονται από τις τροφές, είτε από συμπληρώματα διατροφής.

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο

Οι πατάτες είναι εξαιρετική πηγή καλίου. 100γρ πατάτας έχουν περίπου 535 mg καλίου. Πρακτικά, μια μετρίου μεγέθους πατάτα έχει 926 mg καλίου ή το 27% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης![3]

Μια μερίδα πατάτες θα μας δώσει περισσότερο από το 50% του καλίου που χρειαζόμαστε την ημέρα!

Γιατί πρέπει να προτιμάμε βιολογικές πατάτες;

Μεγάλες ποσότητες καλίου βρίσκονται στη φλούδα της πατάτας. Περίπου το 37% του καλίου της πατάτας βρίσκεται στη φλούδα. Επίσης, η φλούδα της πατάτας είναι πλούσια και σε άλλα μέταλλα, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σίδηρο!

Όμως, οι πατάτες είναι από τις τροφές που δέχονται πολλά φυτοφάρμακα, καθώς είναι ευαίσθητες σε ασθένειες και καλλιεργούνται εντατικά. Στη φλούδα των φρούτων και λαχανικών αποθηκεύεται το μεγαλύτερο μέρος των φυτοφαρμάκων.

Μάλιστα, οι πατάτες αποτελούν μια από τις τροφές με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων στη φλούδα τους.[4]

Οπότε, καλύτερα να προτιμάτε βιολογικές πατάτες και να τις τρώτε με τη φλούδα. Μόνο έτσι εκμεταλλεύεστε πλήρως τα θρεπτικά συστατικά της πατάτας.

Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψουμε τις πατάτες

Κατά το μαγείρεμα ένα μεγάλο μέρος του καλίου, αλλά και των άλλων θρεπτικών συστατικών της πατάτας χάνεται.

Το βράσιμο είναι ο χειρότερος τρόπος μαγειρέματος της πατάτας. Χάνεται περίπου το 50% του καλίου. Μάλιστα, αν έχουμε κόψει σε κομμάτια τις πατάτες πριν τις βράσουμε, θα χαθεί το 75% του καλίου!

Αντίθετα, χάνεται ένα μικρό ποσοστό καλίου αν μαγειρεύουμε τις πατάτες στον ατμό. Επιπλέον, για να προφυλάξουμε τις θρεπτικές ουσίες τις πατάτας, καλό είναι να μην την κόβουμε σε κομμάτια.

Ακόμα, το περισσότερο κάλιο της πατάτας διατηρείται όταν τις ψήνουμε.

Τέλος, οι πατάτες δεν παχαίνουν αν τρώμε τη συνιστώμενη μερίδα και αποφεύγουμε τις τηγανισμένες πατάτες, που έχουν πολλές θερμίδες.

Άλλες τροφές με κάλιο

Μπορούμε εύκολα να ακολουθήσουμε μια διατροφή πλούσια σε κάλιο. Υπάρχουν πολλές τροφές με κάλιο. Οι ξηροί καρποί και σπόροι, τα όσπρια, αλλά και πολλά λαχανικά και φρούτα είναι άριστες διατροφικές πηγές καλίου.

Προηγούμενο

Έχουν έλλειψη ασβεστίου οι vegan & όσοι νηστεύουν;

Έχει η σοκολάτα καφεΐνη;

Επόμενο