Το μάνγκο βοηθάει στη δυσκοιλιότητα!

Το μάνγκο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα, διότι ενυδατώνει, έχει εδώδιμες ίνες, αλλά και πολύτιμες πολυφαινολικές ουσίες!

Οι εδώδιμες ίνες του μάνγκο βοηθούν στη δυσκοιλιότητα

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας. Για παράδειγμα, αρρώστιες, φαρμακευτική αγωγή, άγχος και κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.[1]

Βέβαια, από τις βασικότερες αιτίες δυσκοιλιότητας είναι η έλλειψη εδώδιμων ινών από τη διατροφή μας. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση εδώδιμων ινών είναι 28γρ για τους περισσότερους από εμάς. Δυστυχώς, ελάχιστοι λαμβάνουμε επαρκείς δόσεις ινών την ημέρα.

Εδώδιμες ίνες περιέχουν οι φυτικές τροφές, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα σιτηρά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.

Το μάνγκο μπορεί να συνεισφέρει στη λήψη εδώδιμων ινών. 100γρ μάνγκο θα μας δώσουν 1,6γρ ινών, ενώ ένα ολόκληρο μάνγκο έχει περίπου 5,4γρ!

Ακόμα ένα φρούτο που βοηθάει στη δυσκοιλιότητα είναι το αβοκάντο, διότι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ίνες.

Άλλωστε η κατανάλωση τροφών με ίνες βοηθάει και στην αντιμετώπιση της παιδικής δυσκοιλιότητας!

Το μάνγκο ενυδατώνει

Όσοι ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα, καλό είναι να προσέχουν ιδιαίτερα να πίνουν πολύ νερό. Το νερό επηρεάζει τη σύσταση, το βάρος, τον όγκο και την εύκολη διέλευση των κοπράνων.[2,3] Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η ήπια σωματική άσκηση, αλλά και επαρκής λήψη εδώδιμων ινών.

Έτσι και το μάνγκο μπορεί να ενυδατώσει αποτελεσματικά το σώμα μας και άρα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε νερό. Περίπου το 84% είναι νερό.

Τα φρούτα, ενυδατώνουν καλύτερα απ’ότι το νερό. Καταρχάς περιέχουν ανώτερης ποιότητας νερό, καθώς αποτελούν φυσικά φίλτρα νερού! Επιπλέον, τα φρούτα είναι εξαιρετική πηγή ηλεκτρολυτών. Ειδικά όταν ιδρώνουμε πολύ, θα πρέπει να φροντίζουμε να αναπληρώνουμε και τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

Εκτός από το μάνγκο, πολλά ακόμα φρούτα βοηθούν στη δυσκοιλιότητα. Για παράδειγμα, τα πορτοκάλια!

Το μάνγκο έχει ουσίες που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα

Επίσης, το μάνγκο βοηθάει στη δυσκοιλιότητα διότι αυξάνει τη γαστρίνη. Η γαστρίνη είναι μια ορμόνη που διεγείρει την έκκριση του γαστρικού οξέος και βελτιώνει την εντερική υγεία.[4]

Επίσης, το μάνγκο μειώνει τη συγκέντρωση ενδοτοξίνων στα κόπρανα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Τέλος, το μάνγκο είναι εξαιρετική πηγή της ουσίας mangiferin. Αυτή είναι μια πολυφαινολική ουσία που βοηθάει στη δυσπεψία και στη δυσκοιλιότητα.[5]

Προηγούμενο

Πόση πρωτεΐνη χρειάζονται οι αθλητές αντοχής;

Εδώδιμες ίνες: ποτέ πριν την προπόνηση ή τον αγώνα!

Επόμενο