Παχαίνει το μέλι;

Το μέλι μας παχαίνει, ειδικά όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες, αλλά και όταν το τρώμε με λευκό ψωμί! Όμως, το μέλι είναι μια καλή επιλογή για γλυκαντικό, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Πόσες θερμίδες έχει το μέλι;

Το μέλι έχει αρκετές θερμίδες. Σχεδόν όσο η ζάχαρη. Οπότε, αν θέλετε να χάσετε κιλά, καλό είναι να περιορίζετε στο ελάχιστο το μέλι που τρώτε μέσα στην ημέρα. Μια κουταλιά μέλι έχει 64 θερμίδες. Όλες οι θερμίδες προέρχονται από σάκχαρα. Το μέλι αποτελείται κατά 82% από σάκχαρα, ενώ το υπόλοιπο είναι νερό.[1]

Επιπλέον, το μέλι δεν έχει καθόλου πρωτεΐνη ή λίπος. Επίσης, έχει αμελητέες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Όμως, η διατροφική αξία του είναι μεγάλη, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει!

Άρα, αν θέλουμε να αδυνατίζουμε δε θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο από 1-2 κουταλιές μέλι την ημέρα.

Το μέλι έχει ίδιο Γλυκαιμικό Δείκτη με τη ζάχαρη!

Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών δείχνει πόσο άμεσα επηρεάζει μια τροφή το σάκχαρο του αίματος. Ως γενικό κανόνα, θέλουμε να καταναλώνουμε τροφές με μικρό γλυκαιμικό δείκτη. Ιδιαίτερα όταν ακολουθούμε μια διατροφή αδυνατίσματος.

Οι τροφές με μεγάλο γλυκαιμικό δείκτη δε μας χορταίνουν. Οπότε και καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες. Άρα κάνουν μια δίαιτα αδυνατίσματος δυσκολότερη υπόθεση!

Ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού διαφέρει ανάλογα την ποικιλία. Τα περισσότερα μέλια έχουν γλυκαιμικό δείκτη κοντά στο 58.[2] Για σύγκριση, η απλή ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 60. Οπότε, καλό είναι να αποφεύγουμε και τα 2 αυτά γλυκαντικά, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

Παχαίνει το μέλι όσο η ζάχαρη;

Το μέλι έχει παρόμοιες θερμίδες με την απλή ζάχαρη. 100γρ μελιού έχουν 300 θερμίδες, ενώ 100γρ ζάχαρης έχουν 385 θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε τροφές με “κενές” θερμίδες, όπως είναι η ζάχαρη. Αυτές οι τροφές δε μας χορταίνουν. Επίσης, δεν έχουν ή έχουν αμελητέες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, το μέλι είναι ανώτερης ποιότητας τροφή σε σχέση με τη ζάχαρη. Βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς έχει δεκάδες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες!

Το μέλι βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι έχει αντιοξειδωτικά

Βέβαια, το μέλι είναι προτιμότερη γλυκαντική ουσία σε σχέση με τη ζάχαρη, διότι έχει αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινολικές ενώσεις, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά ένζυμα, όπως οξειδάση της γλυκόζης και καταλάση.[3]

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας, πριν γίνουν επικίνδυνες και οδηγήσουν στο οξειδωτικό στρες. Μια κατάσταση που ευθύνεται για πολλές αρρώστιες, αλλά και για παχυσαρκία!

Οπότε, το μέλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας!

Όμως, οι πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Η καθημερινή διατροφή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 μερίδες. Θα μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά πιο εύκολα και πάνω απ’όλα θα προστατεύσουν την επιδερμίδα μας. Η βιταμίνη C και τα άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχουν έχουν ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες.

Αντίθετα, μεγάλες δόσεις ζάχαρης αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας, οδηγώντας μας σε παχυσαρκία.[4]

Το μέλι αδυνατίζει σε σχέση με τη ζάχαρη αφού μας χορταίνει περισσότερο

Επιπλέον, το μέλι είναι προτιμότερη γλυκαντική ουσία, σε σχέση με την απλή ζάχαρη, διότι ρυθμίζει τις ορμόνες της πείνας.[5,6] Έτσι, τρώμε λιγότερες θερμίδες συνολικά την ημέρα. Άρα χάνουμε βάρος πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική ζάχαρη, όταν ακολουθούμε δίαιτα για αδυνάτισμα. Μας αυξάνει διαρκώς την πείνα!

Αντίθετα, αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τη ζάχαρη, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με τη στέβια. Η στέβια βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι δεν έχει καθόλου θερμίδες. Επίσης, είναι πιο γλυκιά από το μέλι ή την απλή ζάχαρη.

Το ψωμί με μέλι για πρωινό παχαίνει!

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγουμε το κλασικό πρωινό των Ελλήνων, που είναι το ψωμί με μέλι. Είναι ο χειρότερος συνδυασμός τροφών για αδυνάτισμα. Ειδικά αν το ψωμί προέρχεται από λευκό αλεύρι, καθώς έχει εξαιρετικά μεγάλο γλυκαιμικό φορτίο (περίπου 70). Δηλαδή το λευκό ψωμί επηρεάζει το ζάχαρο του αίματος περισσότερο από το μέλι!

Αν ακόμα προσθέσουμε βούτυρο, που είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θερμίδες, τότε το μόνο που θα έχουμε καταφέρει είναι να καταναλώσουμε πολλές θερμίδες και να πεινάμε μετά από λίγη μόνο ώρα.

Προτιμήστε να τρώμε ψωμί ολικής άλεσης με μέλι για πρωινό. Το ψωμί ολικής άλεσης δεν παχαίνει, αφού έχει εδώδιμες ίνες που μας χορταίνουν και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.

Προηγούμενο

Σελήνιο για λαμπερό δέρμα!

Πότε να πιω πορτοκαλάδα για γρηγορότερο αδυνάτισμα;

Επόμενο