Ποιο μέλι είναι πιο υγιεινό;

Το μέλι ελάτης και πεύκου είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά. Ακολουθούν το θυμαρίσιο μέλι, το μέλι άνθεων και εσπεριδοειδών.

Διατροφική αξία

Το μέλι αποτελείται σχεδόν από 100% σάκχαρα. Μάλιστα, μια κουταλιά μέλι έχει περίπου 64 θερμίδες.

Βέβαια, το μέλι έχει περίπου 200 συστατικά, που το καθιστούν μια εξαιρετική τροφή για την υγεία μας.

Περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, αμινοξέα και ένζυμα, ενώ έχει αμελητέες ποσότητες πρωτεΐνης, εδώδιμων ινών, βιταμίνης C και μετάλλων.

Όμως, το μέλι έχει πολλά οφέλη και θεραπευτικές ιδιότητες για την υγεία μας. Αυτά τα οφέλη οφείλονται στα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Μάλιστα, το μέλι φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύει από μερικά είδη καρκίνου, όπως ο καρκίνος του εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Επίσης, κάνει καλό στην καρδιά!

Ποια ποικιλία μελιού είναι η καλύτερη;

Όμως, οι συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία του μελιού. Η γεωγραφική περιοχή, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και κυρίως η τοπική βλάστηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στα είδη και στην ποσότητα των αντιοξειδωτικών του μελιού.

Για παράδειγμα, το μέλι από κωνοφόρα (έλατο, πεύκο) είναι πλούσιο σε πρωτοκατεχουικό και καφεϊκό οξύ. Οι συγκεντρώσεις τους σε αυτές τις φαινολικές ενώσεις είναι περίπου 6640 μg και 397 μg ανά κιλό, αντίστοιχα.

Άλλες ποικιλίες μελιού έχουν πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις σε αυτά τα αντιοξειδωτικά. Το θυμαρίσιο μέλι έχει μόλις 437 μg ανά κιλό, ενώ το μέλι εσπεριδοειδών έχει 116 μg ανά κιλό.[1]

Όμως, το θυμαρίσιο μέλι έχει τεράστιες συγκεντρώσεις από ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό: το υδροξυβενζοϊκό οξύ. Έχει περίπου 1252 μg ανά κιλό.

Όλες οι ποικιλίες μελιού είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μάλιστα, το πρωτοκατεχουϊκό οξύ, το π-υδροξυβενζοϊκό οξύ, το βανιλικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και το π-κουμαρικό οξύ βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλες τις Ελληνικές ποικιλίες μελιού.

Γενικά, το μέλι από κωνοφόρα (πεύκο, έλατο) έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, που φτάνει μέχρι και 52 mg ανά κιλό. Ακολουθούν το θυμαρίσιο μέλι (με 25 mg ανά κιλό), το μέλι άνθεων (17 mg ανά κιλό) και το μέλι εσπεριδοειδών (14 mg ανά κιλό).

Πόσο μέλι να τρώω την ημέρα;

Σχεδόν όλες οι θερμίδες του μελιού προέρχονται από τα σάκχαρα. Οπότε θα πρέπει να τρώμε μέλι με μέτρο. Μια κουταλιά μέλι την ημέρα είναι ιδανική για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους. Μεγάλες ποσότητες μπορούν να μας παχύνουν.

Ακόμα και άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να τρώνε μικρές ποσότητες μελιού! Μάλιστα, το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Βέβαια, τα περισσότερα οφέλη για την υγεία μας παρατηρούνται σε μεγαλύτερες δόσεις μελιού (50γρ ή 2-3 κουταλιές). Καλό όμως, είναι να μην καταναλώνουμε τόσο μεγάλες ποσότητες. Είναι προτιμότερο να λάβουμε τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες από άλλες τροφές.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι εξαιρετικά πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Οπότε, θα λαμβάνουμε τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών και θα θωρακίσουμε την υγεία μας, αν ακολουθούμε μια κυρίως χορτοφαγική διατροφή.

Προηγούμενο

Μπορούν οι άνθρωποι με διαβήτη να τρώνε μέλι;

Γιατί πρέπει να προσθέτω χυμό λεμονιού στο φαγητό;

Επόμενο