Το μέλι έχει μοναδικά οφέλη & ιδιότητες για την υγεία μας!

Το μέλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής & αντιφλεγμονώδους δράσης του, προστατεύει από αρρώστιες και ενισχύει το ανοσοποιητικό!

Διατροφική αξία μελιού

Σχεδόν όλες οι θερμίδες του μελιού προέρχονται από σάκχαρα. Το μέλι δεν έχει λιπαρά, ενώ έχει αμελητέα ποσότητα πρωτεΐνης. Μια κουταλιά μέλι έχει περίπου 64 θερμίδες.

Επίσης, το μέλι δεν έχει βιταμίνες. Μόνο το θυμαρίσιο μέλι έχει κάποια αξιόλογη ποσότητα βιταμίνης C.

Επίσης, το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες από 31 μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων και όλως των βασικών. Για παράδειγμα, έχει φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Οφέλη & ιδιότητες για την υγεία μας

Το μέλι είναι ωφέλιμο για την υγεία μας, όχι για τις πολλές βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, αλλά διότι έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση! Είναι πλούσιο σε πολυφαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά.[1]

Αυτές οι ουσίες προσφέρουν τόσο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύουν ακόμα και από σοβαρές χρόνιες αρρώστιες, όπως καρδιακή νόσο, διαβήτη, αρθρίτιδα, διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ακόμα και καρκίνο![2,3,4]

Ακόμα, τα αντιοξειδωτικά στο μέλι εμποδίζουν τις μεταλλάξεις του DNA, μειώνουν την επικίνδυνη LDL-χοληστερίνη, και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και θρομβώσεων!

Επιπλέον, το μέλι έχει την ιδιότητα να ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση του σώματος. Για παράδειγμα, ενώ το μέλι δεν έχει βιταμίνη Α ή βιταμίνη C, μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση της β-καροτίνης και της βιταμίνης C, κατά 3% και 47%, αντίστοιχα![5]

Ακόμα, το μέλι ίσως μπορεί να ανακουφίσει ανθρώπους που έχουν γαστρεντερικά θέματα. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μικροχλωρίδα του εντέρου, διότι δρα ως προβιοτικό. Η υγιής μικροχλωρίδα του εντέρου είναι βασική για ισχυρό ανοσοποιητικό και καλό μεταβολισμό!

Έτσι, μια μικρή ποσότητα μελιού την ημέρα, ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας.

Πόσο μέλι να τρώω την ημέρα;

Το μέλι αποτελείται σχεδόν από 100% σάκχαρα. Οπότε καλό είναι να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες. Μια κουταλιά την ημέρα είναι αρκετή για να μας προσφέρει τις μοναδικές του ιδιότητες. Μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα!

Οι ποικιλίες ελάτης και πεύκου είναι οι πλουσιότερες σε αντιοξειδωτικά!

Προηγούμενο

Πόση ζάχαρη έχει η σοκολάτα;

Διατροφή πλούσια σε ηλεκτρολύτες για σωστή ενυδάτωση!

Επόμενο