Βοηθάει η πρωτεΐνη κάνναβης στη μυική υπερτροφία;

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε για μυική υπερτροφία;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση πρωτεΐνης, για ανθρώπους που δε γυμνάζονται είναι 0,8γρ ανά κιλό σωματικού βάρους. Έτσι, ένας άνθρωπος που ζυγίζει 70 κιλά και δε γυμνάζεται χρειάζεται μόλις 56γρ πρωτεΐνης την ημέρα. Μεγαλύτερη δοσολογία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παχυσαρκία!

Βέβαια, οι αθλητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη. Μέχρι και 2γρ πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους θεωρούνται ασφαλή για την υγεία μας. Αναλυτικά, η δοσολογία πρωτεΐνης εξαρτάται από το επίπεδο δραστηριότητας μας:

Επίπεδο
δραστηριότητας
Δοσολογία
πρωτεΐνης
(γρ/κιλό)
καμία0,8
ελάχιστη1
μέτρια1,3
έντονη1,6
Δοσολογία πρωτεΐνης.[1]

Διατροφική αξία πρωτεΐνης κάνναβης

Σίγουρα, η πιο αναγνωρισμένη πρωτεΐνη ανάμεσα στους αθλητές είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή αλλιώς whey. Η σκόνη κάνναβης περιέχει λιγότερη ποσότητα πρωτεΐνης, σε σύγκριση με την κλασική πρωτεΐνη ορού γάλακτος, αλλά έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία.

σκόνη κάνναβης
32γρ (3 κουταλάκια)
whey πρωτεΐνη
32γρ ή 1 scoop
θερμίδες85130
πρωτεΐνη (γρ)11,724
λίπος (γρ)4,32,5
ίνες (γρ)4,50
σάκχαρα (γρ)12
σίδηρος (mg)4,80,4
μαγνήσιο (mg)1490
κάλιο (mg)256114
ψευδάργυρος (mg)2,40
Διατροφική αξία σκόνης κάνναβης & whey πρωτεΐνης.[2,3]

Αν θες να πάρεις την ίδια δοσολογία πρωτεΐνης από σκόνη κάνναβης, με τη whey πρωτεΐνη, θα πρέπει να καταναλώσεις τουλάχιστον 5-6 κουταλάκια σκόνης κάνναβης. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης, ανά δοσολογία.

Όμως, μην απορρίπτεις την πρωτεΐνη κάνναβης αν θες να κτίσεις μύες. Η σκόνη κάνναβης είναι άριστη πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και αντιοξειδωτικών. Οπότε, η πρωτεΐνη κάνναβης χτίζει μύες αλλά και βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση των μυών, έπειτα από εξαντλητικές προπονήσεις.

Επιπλέον, η σκόνη κάνναβης είναι άριστη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ελάχιστες τροφές περιέχουν επαρκείς ποσότητες ωμέγα-3. Εκτός των πολλών άλλων ιδιοτήτων τους, τα ωμέγα-3 βοηθούν και στη μυική υπερτροφία.[4]

Η σκόνη κάνναβης είναι πλήρης πρωτεΐνη

Το σώμα μας συνθέτει πρωτεΐνη από τα αμινοξέα. Υπάρχουν 9 βασικά αμινοξέα, που πρέπει οπωσδήποτε να τα πάρουμε από τις τροφές, αφού το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει. Ακόμα και ένα από αυτά να λείπει, το σώμα μας δε θα μπορεί να κτίσει μύες.

Όσες τροφές παρέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, λέγεται ότι έχουν πλήρη πρωτεΐνη. Όλες οι ζωικές τροφές έχουν πλήρη πρωτεΐνη.

Αντίθετα, μόνο λίγες φυτικές τροφές έχουν πλήρη πρωτεΐνη. Η κινόα, οι κολοκυθόσποροι, το φαγόπυρο και οι σπόροι chia είναι μερικές ακόμα πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Έτσι, πρέπει να τρώμε μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικές τροφές, για να λαμβάνουμε και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα.

Η σκόνη κάνναβης είναι μια φυτική τροφή που είναι πλήρης πρωτεΐνη, αφού περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα.[5]

Η πρωτεΐνη κάνναβης περιέχει BCAAs

Τα BCAA είναι 3 βασικά αμινοξέα. Είναι η λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη. Η πρωτεΐνη κάνναβης περιέχει και τα 3 αυτά βασικά αμινοξέα, που βοηθούν ιδιαίτερα στη μυική υπερτροφία.

Ιδιότητες πρωτεΐνης κάνναβης

Η σκόνη κάνναβης είναι άριστη φυτική πηγή σιδήρου. 3 κουταλάκια έχουν περίπου 4,8 mg σιδήρου. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για το μεταβολισμό των μυών. Επίσης, προστατεύει τον συνδετικό ιστό. Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι συχνή, οπότε οι τροφές με σίδηρο είναι απαραίτητες στην καθημερινή μας διατροφή.

Επίσης, η σκόνη κάνναβης είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με έρευνες, η λήψη τουλάχιστον 28γρ φυτικών ινών ανά 2000 θερμίδες μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής πάθησης, υπέρτασης, εγκεφαλικού, διαβήτη και παχυσαρκίας.[6] 3 κουταλάκια σκόνης κάνναβης έχουν 4,5γρ φυτικών ινών! Η σκόνη κάνναβης είναι εξαιρετικά πλούσια σε ίνες.

Ακόμα μια σημαντική ιδιότητα της πρωτεΐνης κάνναβης είναι ότι είναι άριστη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα σε όσους γυμνάζονται, αφού προστατεύουν από φλεγμονές και βοηθούν στη μυική υπερτροφία![7]

Οι αθλητές ταλαιπωριούνται συχνά με φλεγμονές και πόνους στις αρθρώσεις. Γι’αυτό οι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουν συχνά ανανά, αφού είναι η μοναδική τροφή που περιέχει βρωμελαΐνη. Η βρωμελαΐνη καταπολεμά τις φλεγμονές των αρθρώσεων.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη κάνναβης δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά, όπως αρκετές πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Καλό είναι να μην καταναλώνουμε πάνω από 13γρ κορεσμένων λιπών την ημέρα, ώστε να μειώσουμε το κίνδυνο αυξημένης χοληστερίνης, καρδιακού επεισοδίου ή και εγκεφαλικού.[8] Γενικά, οι ζωικές τροφές έχουν τεράστιες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών σε σχέση με τις φυτικές.

Τέλος, η σκόνη κάνναβης είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης για τους φυτοφάγους αθλητές και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης, η σκόνη πρωτεΐνης θεωρείται ότι δεν είναι αλλεργιογόνος τροφή.

Έχει παρενέργειες η πρωτεΐνη κάνναβης;

Οι σπόροι κάνναβης του εμπορίου δεν περιέχουν THC, την ουσία που ευθύνεται για την ψυχοτρόπο δράση της μαριχουάνας. Ακόμα και συχνή κατανάλωση πρωτεΐνης κάνναβης δε θα συγκεντρώσει ανιχνεύσιμες ναρκωτικές ουσίες στο αίμα σου.[9]

Ποια είναι η προτεινόμενη δοσολογία;

Μπορείς να πάρεις 3 κουταλιές πρωτεΐνης κάνναβης μετά τη γυμναστική. Θα σου δώσουν περίπου 12γρ πρωτεΐνης, αλλά και ωμέγα-3, σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, που θα βοηθήσουν στη γρήγορη αποκατάσταση των μυών!

Επίσης, μπορείς να πάρεις πρωτεΐνη κάνναβης πριν τον ύπνο. Η πρωτεΐνη κάνναβης απορροφάται πιο αργά σε σχέση με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, οπότε και παρέχει στους μυς σου μια σταθερή δόση πρωτεΐνης για ώρες.

Προηγούμενο

Οι ιδιότητες του πορτοκαλιού για νεανικό πρόσωπο & δέρμα.

Σπόροι chia: πρωτεΐνη & ωμέγα-3 για αδυνάτισμα και υγεία!

Επόμενο