Τροφές πλούσιες σε χαλκό

Στη σύγχρονη διατροφή οι κύριες πηγές χαλκού είναι το ψωμί, η πατάτα και η ντομάτα. Όμως υπάρχουν πολλές ακόμα τροφές, που είναι εξαιρετικά πλούσιες σε αυτό το σημαντικό ιχνοστοιχείο.

Οφέλη χαλκού για την υγεία

Ο χαλκός είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο. Πρέπει δηλαδή, να το λαμβάνουμε από τις τροφές, ώστε να έχουμε καλή υγεία.

Μερικά από τα οφέλη του χαλκού για την υγεία μας είναι ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό, δυναμώνει τα κόκαλα, ρυθμίζει την πίεση του αίματος, παίζει ρόλο στη λειτουργία πολλών ενζύμων, βοηθάει στο αδυνάτισμα, αλλά και στη σύνθεση ορμονών.

Επίσης, εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπών, της γλυκόζης και της χοληστερίνης!

Περισσότερα για τις ιδιότητες και τα οφέλη του χαλκού στον οργανισμό μας σε αυτό το άρθρο μας.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση χαλκού για τους ενήλικες είναι μόλις 0,9 mg.

Μόνο οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις χαλκού την ημέρα.

Οι έφηβοι και τα παιδιά έχουν ακόμα μικρότερες ανάγκες.

Μπορούμε εύκολα να λάβουμε ακόμα και αρκετά μεγαλύτερες δόσεις χαλκού, σε σχέση με την ημερήσια συνιστώμενη δόση, από μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Στη σύγχρονη διατροφή υπολογίζεται, ότι λαμβάνουμε 1,1-1,4 mg χαλκού καθημερινά.

Τροφές πλούσιες σε χαλκό

Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε χαλκό.

Καταρχάς, η πλουσιότερη τροφή σε χαλκό είναι το μοσχαρίσιο συκώτι. Έχει 14,6 mg χαλκού στα 100 γρ. Όμως θα πρέπει να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση συκωτιού, διότι περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης Α, που μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες.

Ακολουθεί η σπιρουλίνα. Αυτή η πράσινη σκόνη είναι ουσιαστικά ένα μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό. Αποτελεί ένα πραγματικό superfood. Μόλις 1 κουταλιά σπιρουλίνα μας παρέχει περίπου το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης χαλκού!

Η μαύρη σοκολάτα (70-85%) είναι επίσης εξαιρετική πηγή χαλκού. Έχει 1,77 mg χαλκού στα 100γρ.

Επιπλέον, από τις πλουσιότερες τροφές σε χαλκό είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι. Το σουσάμι έχει 4,1 mg χαλκού στα 100γρ, ενώ το κάσιους έχει 2,2 mg. Ακολουθούν οι ηλιόσποροι με 1,8 mg, τα καρύδια Βραζιλίας με 1,74 mg, τα καρύδια με 1,6 mg, οι κολοκυθόσποροι με 1,3 mg, τα φιστίκια Αιγίνης με 1,3 mg, τα αμύγδαλα με 1 mg και πολλά ακόμα.[1]

Ακόμα και το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε χαλκό με 0,58 mg ανά 100γρ.

Βέβαια, οι πατάτες με 0,42 mg και το ψωμί με 0.15-0,23 mg ανά 100γρ αποτελούν τις κύριες πηγές χαλκού στη σύγχρονη διατροφή.

Τα μανιτάρια και τα όσπρια είναι επίσης εξαιρετικά πλούσιες τροφές σε χαλκό.

Τέλος, τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλουν στην ημερήσια λήψη χαλκού, αλλά έχουν μέτριες ποσότητες χαλκού.

Προηγούμενο

Χαλκός: ιδιότητες, δοσολογία & οφέλη για την υγεία!

Οι πλουσιότερες τροφές σε χρώμιο.

Επόμενο