Μορίνγκα: Το μόνο πραγματικό superfood!

Η σκόνη μορίνγκα είναι ένα θαύμα της φύσης. Η διατροφική της αξία είναι μοναδική, αφού περιέχει τεράστιες δόσεις βιταμίνης Α, Ε, καρετονοειδών, χλωροφύλλης, ασβεστίου, ψευδαργύρου, αλλά και σιδήρου! Έτσι, μερικές από τις ιδιότητες αυτού του superfood είναι να αδυνατίζει, να κτίζει μυς, να προστατεύει την όραση μας και να διατηρεί γερά μαλλιά, δέρμα και νύχια!

Η σκόνη μορίνγκα κτίζει μυς

Καταρχάς, η μορίνγκα είναι εξαιρετική τροφή για όσους γυμνάζονται. Αποτελεί μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη. Το 30% της σκόνης μορίνγκα είναι πρωτεΐνη.[1]

Επιπλέον, περιέχει άριστης ποιότητας φυτική πρωτεΐνη, αφού περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Λίγες μόνο τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Αυτές οι τροφές λέγεται ότι έχουν πλήρη πρωτεΐνη.

Συνολικά, η σκόνη μορίνγκα περιέχει 19 αμινοξέα. Το πρωτεϊνικό προφίλ της συγκρίνεται με αυτό των τροφών ζωικής προέλευσης.

Για να κτίσουμε μυς χρειάζεται να λαμβάνουμε και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα από το φαγητό. Το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει.

Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνουμε και τα BCAA αμινοξέα, λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη. Αυτά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη μυική υπερτροφία. Η μορίνγκα είναι άριστη φυτική πηγή των BCAA αμινοξέων. Αποτελείται περίπου από 2% λευκίνη, 1,2% ισολευκίνη και 1,4% βαλίνη.

Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για τους αθλητές

Η σκόνη μορίνγκα βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και μειώνει το χρόνο αποκατάστασης μετά τις προπονήσεις. Είναι άριστη πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, αντιοξειδωτικών, σιδήρου και ασβεστίου.

Η κατανάλωση τροφών με αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητη στους αθλητές, που θέλουν να επιταχύνουν το χρόνο αποκατάστασης, αφού εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Οι απαιτητικές προπονήσεις αυξάνουν τον αριθμό των ελευθέρων ριζών στο σώμα μας. Αυτές πρέπει να εξουδετερωθούν γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα νιώθουμε κουρασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι βιταμίνες C και Ε έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η σκόνη μορίνγκα είναι πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες. 100γρ σκόνης μορίνγκα περιέχουν μέχρι και 155 mg βιταμίνης Ε και 870 mg βιταμίνης C.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη Ε είναι 15 mg, ενώ για τη βιταμίνη C είναι 90 mg.

Επιπλέον, η σκόνη μορίνγκα είναι άριστη φυτική πηγή ασβεστίου. Οι αθλητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο. Ειδικά οι αθλήτριες.Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της ενέργειας και στη μυική συστολή.[2]

Μορίνγκα: η superfood τροφή που αδυνατίζει

Η σκόνη μορίνγκα είναι από τις πιο πλούσιες διατροφικά τροφές, που μπορείς να καταναλώσεις! Μια μικρή καθημερινή δόση των 2 κουταλιών του γλυκού παρέχει 1γρ πρωτεΐνη, 1γρ φυτικές ίνες, 80 mg ασβέστιο και 200 IU βιταμίνη Α. Σε μόλις 15 θερμίδες!

Η σκόνη μορίνγκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε ίνες και πρωτεΐνη μας κρατάνε χορτάτους για ώρα. Άρα, καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, συνολικά την ημέρα!

Προσθέστε σκόνη μορίνγκα στους χυμούς και στα smoothies σας, για να αυξήσετε τη διατροφική τους αξία! Επιπλέον, να πίνετε νερό, χυμούς ή smoothies. Η σωστή ενυδάτωση βοηθάει τον οργανισμό να κάψει λίπος.

Επίσης, η μορίνγκα είναι άριστη πηγή φυτικών ινών! Η συνιστώμενη δόση φυτικών ινών είναι περίπου 28γρ, για μια διατροφή των 2.000 θερμίδων. Πολλοί από εμάς καταναλώνουν λιγότερες ίνες όμως. Έλλειψη ινών έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας!

Η σκόνη μορίνγκα διατηρεί λαμπερά & δυνατά μαλλιά

Για να αντιμετωπίσουμε την πρόωρη τριχόπτωση και να έχουμε πάντα γερά και λαμπερά μαλλιά πρέπει να καταναλώνουμε τροφές με βιταμίνες Α, Β, C, D, E, ψευδάργυρο και σίδηρο!

Η σκόνη μορίνγκα είναι η superfood τροφή, που προστατεύει τα μαλλιά μας από την τριχόπτωση, αφού είναι άριστη πηγή στα απαραίτητα αυτά θρεπτικά συστατικά.

Άλλες τροφές που διατηρούν τα μαλλιά μας γερά και προλαμβάνουν την τριχόπτωση είναι τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια Βραζιλίας, αλλά και η ντομάτα και το λεμόνι!

Μορίνγκα: η superfood τροφή για νεανικό δέρμα

Ακόμα μια μοναδική ιδιότητα της σκόνης μορίνγκα είναι ότι βοηθάει το δέρμα μας να παραμείνει νεανικό και ελαστικό.

Καταρχάς, η μορίνγκα περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε, που προστατεύουν το δέρμα, από τη γήρανση και τις ρυτίδες. Οι βιταμίνες Α και Ε διατηρούν τη δομή του κολλαγόνου και βοηθούν το δέρμα μας να παραμείνει ελαστικό.

Επίσης, η σκόνη μορίνγκα είναι καλή πηγή και βιταμίνης C. 2 κουταλάκια του γλυκού περιέχουν περίπου 11 mg βιταμίνης C. H βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από τη φωτογήρανση!

Επίσης, η μορίνγκα περιέχει μεγάλες δόσεις σιδήρου και ασβεστίου. Ο σίδηρος βοηθάει στη σύνθεση του κολλαγόνου, ενώ το ασβέστιο στην ελαστικότητα του δέρματος.

Προστάτεψε την όραση σας με μορίνγκα

Οι τροφές που κάνουν καλό στην όραση περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, β-καροτίνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη!

Η σκόνη μορίνγκα είναι άριστη πηγή αυτών των ουσιών. Για παράδειγμα, 100γρ σκόνης μορίνγκα περιέχουν περίπου 28 mg β-καροτίνης, 36 mg λουτεΐνης και 5,5 mg ζεαξανθίνης!

Η σκόνη μορίνγκα δεν έχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οπότε, για να προστατεύσετε την όραση σας θα πρέπει να καταναλώνετε και τροφές με ωμέγα-3. Δυστυχώς, είναι ελάχιστες.

Η μορίνγκα είναι άριστη πηγή χλωροφύλλης

Η χλωροφύλλη έχει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας. Για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για το δέρμα και το πρόσωπο μας, αφού βοηθάει να μειωθούν οι ρυτίδες. Επίσης, αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος.[3,4]

Επιπλέον, η χλωροφύλλη μεταφέρει οξυγόνο στους μυς, βοηθάει στο αδυνάτισμα και έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες!

Η μορίνγκα είναι μια superfood τροφή που είναι πλούσια σε χλωροφύλλη! 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνης μορίνγκα περιέχουν περίπου 33 mg χλωροφύλλης.

Περισσότερα για τις ιδιότητες της χλωροφύλλης και τις τροφές με χλωροφύλλη εδώ.

Προστατεύει από κοινές διατροφικές ελλείψεις

Η μορίνγκα είναι άριστη πηγή ασβεστίου και σιδήρου! Έτσι είναι μια ιδανική τροφή, αφού η έλλειψη ασβεστίου και σιδήρου είναι ιδιαίτερα κοινή.

Η σκόνη μορίνγκα αποτελείται περίπου κατά 3,6% από ασβέστιο. Έτσι, 100γρ σκόνης μορίνγκα περιέχουν μέχρι και 2.700 mg ασβεστίου. Ανάλογα την ποικιλία, την ποιότητα και τον τρόπο επεξεργασίας της σκόνης μορίνγκα!

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση ασβεστίου είναι 1.000 mg. Οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και οι έφηβοι έχουν μόνο λίγο μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο.

Πρακτικά, μόλις 2 κουταλιές του γλυκού σκόνης μορίνγκα μας δίνουν μέχρι και το 8% της ημερήσιας απαιτούμενης δόσης σε ασβέστιο!

Είναι καλό να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, μαζί με τροφές, που περιέχουν βιταμίνη D και C, καθώς βελτιώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου!

Επίσης, η σκόνη μορίνγκα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σίδηρο. 100γρ σκόνης μορίνγκα περιέχουν 49 mg σιδήρου. Πρακτικά, 2 κουταλιές του γλυκού σκόνης μορίνγκα θα μας δώσουν μια μεγάλη δόση σιδήρου, μέχρι και 1,47 mg!

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση σιδήρου είναι 8 mg για τους άνδρες και 18 mg για τις γυναίκες. Έτσι, οι γυναίκες θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από τη λήψη σκόνης μορίνγκα, αφού έχουν μεγάλες ανάγκες σε σίδηρο.

Τέλος, καλό είναι να φροντίζουμε να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D και βιταμίνη Β12. Συχνά παρατηρείται έλλειψη σε αυτές τις βιταμίνες, αφού ελάχιστες τροφές τις περιέχουν.

Προηγούμενο

Καφές για ελαστικό δέρμα, χωρίς κυτταρίτιδα!

Τροφές με ψευδάργυρο για αυξημένη λίμπιντο & γονιμότητα!

Επόμενο