Παντζάρι: Οφέλη, ιδιότητες & διατροφική αξία.

Το παντζάρι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά και νιτρικό άλας!

Διατροφική αξία παντζαριού

Καταρχάς το παντζάρι έχει ελάχιστες θερμίδες. Οπότε είναι εξαιρετική τροφή για αδυνάτισμα.

Επιπλέον, ακόμα και άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να καταναλώσουν παντζάρι, διότι έχει λίγη ζάχαρη.

Το βασικότερο είναι, ότι το παντζάρι είναι πλούσιο σε εδώδιμες ίνες. Μια διατροφή πλούσια σε εδώδιμες ίνες έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Μόλις ένα παντζάρι μπορεί να καλύψει το 8% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης εδώδιμων ινών.

100γρ παντζαριού έχουν μόλις 43 θερμίδες, 1,6 γρ πρωτεΐνη, ενώ είναι φτωχό σε λιπαρά.

Ακόμα, 100γρ παντζαριού έχουν 9,6 γρ υδατάνθρακες, εκ των οποίων τα 6,8 γρ είναι ζάχαρη και τα 2,8 γρ είναι εδώδιμες ίνες.[1]

Το παντζάρι περιέχει μικρές ποσότητες από πολλά μέταλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Βέβαια, οι θεραπευτικές ιδιότητες και τα οφέλη του παντζαριού οφείλονται κυρίως στις πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

Επιπρόσθετα, το παντζάρι είναι μια από τις πλουσιότερες τροφές σε νιτρικό άλας.

Τι οφέλη έχει το παντζάρι για την υγεία μας;

Το νιτρικό άλας μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο στο σώμα μας. Αυτή η ουσία βοηθάει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, προστατεύει την καρδιά και βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων. Ακόμα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.[2,3]

Το νιτρικό άλας βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο σκόρδο, στο μαϊντανό, στο λάχανο, στο σπανάκι, στο μαρούλι, στη ρόκα και στο σέλινο. Από το νιτρικό άλας των τροφών, το σώμα μας συνθέτει νιτρικό οξείδιο.

Η κατανάλωση τροφών με αργινίνη, επίσης, βοηθάει στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου.

Ακόμα, το παντζάρι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή του DNA και να μειώσουν την επικίνδυνη LDL-χοληστερίνη.[4,5]

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του παντζαριού έχουν και ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες! Εμποδίζουν την αγγειογένεση, ενώ βοηθούν στην καταστροφή των προβληματικών κυττάρων.

Επιπρόσθετα, τα αντιοξειδωτικά του παντζαριού φαίνεται ότι προστατεύουν το συκώτι, τα νεφρά, καθώς και τις γνωστικές λειτουργίες!

Ακόμα μια σημαντική ιδιότητα του παντζαριού είναι ότι προστατεύει την καρδιά! Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε νιτρικό άλας, το οποίο μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο. Το νιτρικό οξείδιο:

  • βοηθάει στην ενδοθηλιακή λειτουργία,
  • μειώνει την αρτηριακή ακαμψία,
  • βοηθάει στη χαλάρωση των μαλακών ιστών,
  • μειώνει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση

Επίσης, το νιτρικό άλας του παντζαριού ίσως βοηθάει τους αθλητές, καθώς ενισχύει τη ροή του αίματος. Έτσι, επιτυγχάνεται καλύτερη αιμάτωση των μυών. Οπότε, βελτιώνονται οι αθλητικές επιδόσεις και επιταχύνεται η μυική αποκατάσταση μετά την άσκηση.

Τέλος, το παντζάρι έχει την ιδιότητα να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Προηγούμενο

Πόσες θερμίδες έχει το παντζάρι; Βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Παντζάρι & διαβήτης. Πόση ζάχαρη έχει τελικά;

Επόμενο