Το παντζάρι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι έχει μόλις 43 θερμίδες στα 100γρ και ελάχιστη ζάχαρη!
Το Παντζάρι έχει λίγες Θερμίδες
Το παντζάρι έχει λίγες θερμίδες. Έχει μόλις 43 θερμίδες στα 100γρ. Μάλιστα, ένα μεγάλο παντζάρι έχει μόλις 35 θερμίδες.[1]
Μπορείτε να καταναλώνετε και τα φύλλα του παντζαριού. Όχι, μόνο είναι βρώσιμα, αλλά έχουν και τεράστια διατροφική αξία. Για παράδειγμα, έχουν περίπου 2,5 mg σιδήρου στα 100γρ. Ποσότητα 3 φορές μεγαλύτερη από το σίδηρο που βρίσκεται στη ρίζα του παντζαριού!
Μάλιστα, τα φύλλα του παντζαριού έχουν ακόμα λιγότερες θερμίδες. Έχουν μόλις 22 θερμίδες στα 100γρ.
Πόσες Θερμίδες έχει το Παντζάρι τουρσί;
Αποφύγετε την κατανάλωση παντζαριού σε κονσέρβα ή τουρσί. Συνήθως έχουν αρκετές θερμίδες παραπάνω. Έχουν μέχρι και 65 θερμίδες ανά 100γρ.
Όμως, το σημαντικότερο είναι, ότι η υπερβολή κατανάλωση προϊόντων τουρσί μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία μας. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, υπέρταση, ακόμα και σε μερικά είδη καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.[2,3]
Πόσες Θερμίδες έχει ο Χυμός από Παντζάρι;
Ακόμα, και ο χυμός παντζαριού έχει λίγες θερμίδες. Έχει μόνο 25 θερμίδες στα 100γρ. Ένα μέτριο ποτήρι με χυμό παντζάρι έχει μόνο 65 θερμίδες.
Θα Αδυνατίσω αν τρώω Παντζάρι;
Χάνουμε κιλά όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε. Οπότε, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι έχουν λίγες θερμίδες. Έτσι, και το παντζάρι.
Μάλιστα, το παντζάρι είναι πλούσιο σε εδώδιμες ίνες. Έχει 2,8 γρ ινών στα 100γρ!
Οι εδώδιμες ίνες βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι μας χορταίνουν. Διογκώνονται στο στομάχι και καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης των τροφών. Οπότε και νιώθουμε κορεσμό για περισσότερη ώρα.
Είναι πολύ βασικό να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε ίνες. Εκτός του ότι βοηθάει στην απώλεια των παραπανίσιων κιλών, έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Λαμβάνουμε εδώδιμες ίνες μόνο από τροφές φυτικής προέλευσης.
Το παντζάρι έχει τη λανθασμένη φήμη ότι παχαίνει, διότι έχει πολλή ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, περιέχει μικρή ποσότητα ζάχαρης. Ένα παντζάρι έχει λιγότερο από 8 γρ ζάχαρης. Ακόμα και ένα ποτήρι χυμού παντζαριού περιέχει περίπου 12 γρ ζάχαρης.
Ακόμα και άνθρωποι με διαβήτη και όσοι ακολουθούν μια κετογονική δίαιτα (ελάχιστους υδατάνθρακες) μπορούν να τρώνε παντζάρι!
Επίσης, το παντζάρι βοηθάει στο αδυνάτισμα, αλλά και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, διότι έχει ουσίες που ρυθμίζουν το ζάχαρο του αίματος και την έκκριση ινσουλίνης.
Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένο ζάχαρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακή νόσο.[4]
Το παντζάρι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, προστατεύει την καρδιά, το συκώτι, και τα νεφρά, μειώνει τη χοληστερίνη και την υψηλή πίεση, ενώ μειώνει και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου!
Οφέλη για την Υγεία μας
Το νιτρικό άλας μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο στο σώμα μας. Αυτή η ουσία βοηθάει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, προστατεύει την καρδιά και βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων. Ακόμα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.[5,6]
Άλλωστε, τα παντζάρια έχουν ένα μέτριο Γλυκαιμικό Δείκτη. Είναι μόλις 64. Αυτό σημαίνει, ότι δεν αυξάνουν απότομα το ζάχαρο του αίματος.
Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Διαβητολογικό Σύλλογο, οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώνουν μια μερίδα (μισό φλιτζάνι) παντζάρια την ημέρα. Όπως και πολλά άλλα μη αμυλούχα λαχανικά.[7]
Το νιτρικό άλας βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο σκόρδο, στο μαϊντανό, στο λάχανο, στο σπανάκι, στο μαρούλι, στη ρόκα και στο σέλινο. Από το νιτρικό άλας των τροφών, το σώμα μας συνθέτει νιτρικό οξείδιο.
Η κατανάλωση τροφών με αργινίνη, επίσης, βοηθάει στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου.
Ακόμα, το παντζάρι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή του DNA και να μειώσουν την επικίνδυνη LDL-χοληστερίνη.[8,9]
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του παντζαριού έχουν και ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες! Εμποδίζουν την αγγειογένεση, ενώ βοηθούν στην καταστροφή των προβληματικών κυττάρων.
Επιπρόσθετα, τα αντιοξειδωτικά του παντζαριού φαίνεται ότι προστατεύουν το συκώτι, τα νεφρά, καθώς και τις γνωστικές λειτουργίες!
Ακόμα μια σημαντική ιδιότητα του παντζαριού είναι ότι προστατεύει την καρδιά! Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε νιτρικό άλας, το οποίο μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο. Το νιτρικό οξείδιο:
- βοηθάει στην ενδοθηλιακή λειτουργία,
- μειώνει την αρτηριακή ακαμψία,
- βοηθάει στη χαλάρωση των μαλακών ιστών,
- μειώνει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση
Επίσης, το νιτρικό άλας του παντζαριού ίσως βοηθάει τους αθλητές, καθώς ενισχύει τη ροή του αίματος. Έτσι, επιτυγχάνεται καλύτερη αιμάτωση των μυών. Οπότε, βελτιώνονται οι αθλητικές επιδόσεις και επιταχύνεται η μυική αποκατάσταση μετά την άσκηση.
Τέλος, το παντζάρι έχει την ιδιότητα να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.