Παντζάρι & διαβήτης. Πόση ζάχαρη έχει τελικά;

Όσοι έχουν διαβήτη μπορούν να τρώνε παντζάρι, καθώς έχει λίγη ζάχαρη, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και εδώδιμες ίνες, τα οποία ρυθμίζουν το ζάχαρο του αίματος!

Το παντζάρι έχει λίγη ζάχαρη

Υπάρχει η αντίληψη ότι το παντζάρι έχει πολλή ζάχαρη. Αυτό δεν ισχύει.

Το ωμό παντζάρι έχει μόλις 6,8 γρ ζάχαρης στα 100γρ. Το μαγειρεμένο παντζάρι έχει περίπου 8 γρ ζάχαρης στα 100γρ.

Τέλος, τα φύλλα του παντζαριού έχουν αμελητέες ποσότητες ζάχαρης. Μπορείτε να τα τρώτε συχνά, καθώς έχουν τεράστια διατροφική αξία. Για παράδειγμα, έχουν 3 φορές περισσότερο σίδηρο, σε σχέση με τη ρίζα του παντζαριού, ενώ είναι και από τις πλουσιότερες φυτικές τροφές σε ασβέστιο!

Όσοι έχουν διαβήτη μπορούν να τρώνε παντζάρι

Το παντζάρι δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος, διότι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε εδώδιμες ίνες. Έχει 2,8 γρ εδώδιμων ινών στα 100γρ. Ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Μια διατροφή πλούσια σε εδώδιμες ίνες έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ένα από αυτά είναι ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2!

Άλλωστε, τα παντζάρια έχουν ένα μέτριο Γλυκαιμικό Δείκτη. Είναι μόλις 64. Αυτό σημαίνει, ότι δεν αυξάνουν απότομα το ζάχαρο του αίματος.

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Διαβητολογικό Σύλλογο, οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώνουν μια μερίδα (μισό φλιτζάνι) παντζάρια την ημέρα. Όπως και πολλά άλλα μη αμυλούχα λαχανικά.[1]

Μάλιστα, τα παντζάρια περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, καθώς και στην έκκριση της ινσουλίνης.

Τέλος, το παντζάρι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Μερικά μόνο από αυτά είναι, ότι προστατεύει την καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά. Ακόμα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, προτού αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Προηγούμενο

Παντζάρι: Οφέλη, ιδιότητες & διατροφική αξία.

Πόσες θερμίδες έχει το κρεμμύδι;

Επόμενο