Πόσες θερμίδες έχει το παντζάρι; Βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Το παντζάρι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι έχει μόλις 43 θερμίδες στα 100γρ και ελάχιστη ζάχαρη!

Το παντζάρι έχει λίγες θερμίδες

Το παντζάρι έχει λίγες θερμίδες. Έχει μόλις 43 θερμίδες στα 100γρ. Μάλιστα, ένα μεγάλο παντζάρι έχει μόλις 35 θερμίδες.[1]

Μπορείτε να καταναλώνετε και τα φύλλα του παντζαριού. Όχι, μόνο είναι βρώσιμα, αλλά έχουν και τεράστια διατροφική αξία. Για παράδειγμα, έχουν περίπου 2,5 mg σιδήρου στα 100γρ. Ποσότητα 3 φορές μεγαλύτερη από το σίδηρο που βρίσκεται στη ρίζα του παντζαριού!

Μάλιστα, τα φύλλα του παντζαριού έχουν ακόμα λιγότερες θερμίδες. Έχουν μόλις 22 θερμίδες στα 100γρ.

Πόσες θερμίδες έχει το παντζάρι τουρσί;

Αποφύγετε την κατανάλωση παντζαριού σε κονσέρβα ή τουρσί. Συνήθως έχουν αρκετές θερμίδες παραπάνω. Έχουν μέχρι και 65 θερμίδες ανά 100γρ.

Όμως, το σημαντικότερο είναι, ότι η υπερβολή κατανάλωση προϊόντων τουρσί μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία μας. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, υπέρταση, ακόμα και σε μερικά είδη καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.[2,3]

Πόσες θερμίδες έχει ο χυμός από παντζάρι;

Ακόμα, και ο χυμός παντζαριού έχει λίγες θερμίδες. Έχει μόνο 25 θερμίδες στα 100γρ. Ένα μέτριο ποτήρι με χυμό παντζάρι έχει μόνο 65 θερμίδες.

Θα αδυνατίσω αν τρώω παντζάρι;

Χάνουμε κιλά όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε. Οπότε, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι έχουν λίγες θερμίδες. Έτσι, και το παντζάρι.

Μάλιστα, το παντζάρι είναι πλούσιο σε εδώδιμες ίνες. Έχει 2,8 γρ ινών στα 100γρ!

Οι εδώδιμες ίνες βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι μας χορταίνουν. Διογκώνονται στο στομάχι και καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης των τροφών. Οπότε και νιώθουμε κορεσμό για περισσότερη ώρα.

Είναι πολύ βασικό να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε ίνες. Εκτός του ότι βοηθάει στην απώλεια των παραπανίσιων κιλών, έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Λαμβάνουμε εδώδιμες ίνες μόνο από τροφές φυτικής προέλευσης.

Το παντζάρι έχει τη λανθασμένη φήμη ότι παχαίνει, διότι έχει πολλή ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, περιέχει μικρή ποσότητα ζάχαρης. Ένα παντζάρι έχει λιγότερο από 8 γρ ζάχαρης. Ακόμα και ένα ποτήρι χυμού παντζαριού περιέχει περίπου 12 γρ ζάχαρης.

Ακόμα και άνθρωποι με διαβήτη και όσοι ακολουθούν μια κετογονική δίαιτα (ελάχιστους υδατάνθρακες) μπορούν να τρώνε παντζάρι!

Επίσης, το παντζάρι βοηθάει στο αδυνάτισμα, αλλά και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, διότι έχει ουσίες που ρυθμίζουν το ζάχαρο του αίματος και την έκκριση ινσουλίνης.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένο ζάχαρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακή νόσο.[4]

Το παντζάρι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, προστατεύει την καρδιά, το συκώτι, και τα νεφρά, μειώνει τη χοληστερίνη και την υψηλή πίεση, ενώ μειώνει και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου!

Προηγούμενο

Όσπρια: οι φυτικές τροφές με τον περισσότερο σίδηρο!

Παντζάρι: Οφέλη, ιδιότητες & διατροφική αξία.

Επόμενο