Τα βερίκοκα βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Τα βερίκοκα βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι έχουν λίγες θερμίδες και μας χορταίνουν για ώρα. Επίσης, έχουν βιταμίνες Α, C & Ε, καθώς και καροτενοειδή που καίνε λίπος!

Πόσες θερμίδες έχουν τα βερίκοκα;

Πάνω απ’όλα, τα βερίκοκα βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι έχουν ελάχιστες θερμίδες. 100γρ έχουν μόνο 48 θερμίδες. Ένα βερίκοκο έχει μόλις 17 θερμίδες.[1]

Ο πιο βασικός κανόνας στο αδυνάτισμα είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε την ημέρα. Οπότε, θα πρέπει να καταναλώνουμε χορταστικές τροφές, με λίγες θερμίδες, ώστε να αδυνατίσουμε χωρίς κόπο.

Τα βερίκοκα μειώνουν την όρεξη!

Επιπλέον, τα βερίκοκα μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά χωρίς κόπο, διότι μας χορταίνουν.

Καταρχάς, αποτελούν καλή πηγή εδώδιμων ινών. 100γρ βερίκοκου έχουν 2γρ ινών. Οι εδώδιμες ίνες διογκώνονται στο στομάχι και καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Έτσι, νιώθουμε κορεσμό.

Σε μια δίαιτα των 2000 θερμίδων, καλό είναι να καταναλώνουμε περίπου 28γρ ινών. Μικρότερες δόσεις αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας![2]

Επίσης, τα βερίκοκα μειώνουν την όρεξη, διότι αποτελούνται κυρίως από νερό, το οποίο επίσης, καταλαμβάνει όγκο στο στομάχι. Οπότε και μειώνει την όρεξη μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι τροφές που πρέπει να τρώμε καθημερινά, ώστε να λάβουμε εύκολα, την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα εδώδιμων ινών.

Παχαίνει η ζάχαρη που έχουν τα φρούτα;

Δεν πρέπει να αποφεύγετε τα φρούτα, λόγω της ζάχαρης που περιέχουν. Αν και η υπερβολική έξτρα ζάχαρη μπορεί να μας παχύνει, τα φρούτα δεν παχαίνουν.

Για παράδειγμα, τα βερίκοκα έχουν μόνο 9,2γρ ζάχαρης στα 100γρ. Όμως, έχουν και νερό, εδώδιμες ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτρέπουν την απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος. Αυτό φαίνεται και από το εξαιρετικά χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο που έχουν τα βερίκοκα. Είναι μόλις 6![3]

Ακόμα και τα αποξηραμένα βερίκοκα, που είναι πλούσια σε σάκχαρα, έχουν Γλυκαιμικό Φορτίο μόλις 11.

Αν θέλετε να χάσετε κιλά, καλό είναι να προτιμάτε να καταναλώνετε πολλές τροφές με χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο. Είναι ιδανικές για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.[4]

Η βιταμίνη Α καίει λίπος

Ακόμα, τα βερίκοκα είναι καλή πηγή βιταμίνης Α. 100γρ έχουν 1930 IU βιταμίνης Α!

Η βιταμίνη Α βοηθάει στην καύση του σωματικού λίπους και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.[5]

Η βιταμίνη C βοηθάει στο αδυνάτισμα

Επιπλέον, τα βερίκοκα αποτελούν αρκετά καλή πηγή βιταμίνης C. 100γρ έχουν 10 mg βιταμίνης C, όσο το 11% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

Επαρκείς δόσεις βιταμίνης C είναι απαραίτητες για την απώλεια των παραπανίσιων κιλών, αφού η βιταμίνη C βοηθάει το σώμα να κάψει λίπος.

Άλλα κοινά φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, που βοηθούν στο αδυνάτισμα, είναι τα πορτοκάλια, το ακτινίδιο, ο ανανάς και τα σταφύλια.

Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν την παχυσαρκία

Επίσης, τα βερίκοκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με συγκεντρώσεις 0,52 mmol ανά 100γρ.

Για παράδειγμα, τα 100γρ βερίκοκα έχουν 1090 μg β-καροτένιο, 104 μg β-κρυπτοξανθίνη και 89 μg λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που αποτελούν ισχυρότατα καροτενοειδή.

Ειδικά οι παχύσαρκοι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν πολλές τροφές με αντιοξειδωτικά, διότι έχουν μικρότερες συγκεντρώσεις στο αίμα τους.[6]

Άλλωστε, τα αντιοξειδωτικά μας προστατεύουν από μια επικίνδυνη κατάσταση του σώματος, γνωστή και ως οξειδωτικό στρες, κατά την οποία αυξάνονται υπερβολικά οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Το χρόνιο οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Κοινές τροφές με καροτενοειδή και λοιπά αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στο αδυνάτισμα, είναι το σπανάκι, το καρότο, και οι πιπεριές.

Βιταμίνη Ε & παχυσαρκία

Επιπλέον, τα βερίκοκα βοηθούν να χάσουμε κιλά, διότι είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε. 100γρ βερίκοκα έχουν 0,9 μg βιταμίνης Ε. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί στο 6% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Η βιταμίνη Ε βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Οι καλύτερες τροφές με βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

Το βόριο (boron) στα βερίκοκα βοηθάει στο αδυνάτισμα

Ακόμα, τα βερίκοκα είναι εξαιρετική διατροφική πηγή boron (βόριο). Το βόριο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Μερικά από αυτά είναι, ότι αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου, ενισχύει τα κόκαλα μας, αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της βιταμίνης D, αλλά και βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Τα βερίκοκα ενυδατώνουν

Επιπλέον, τα βερίκοκα ενυδατώνουν το σώμα μας, αφού αποτελούνται κατά 86% από νερό!

Το νερό είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό του λίπους. Οπότε θα πρέπει, πάντα να φροντίζουμε, να είμαστε καλά ενυδατωμένοι.

Εκτός από το να πίνουμε νερό, μπορούμε και να τρώμε τροφές με πολύ νερό, όπως είναι τα αγγούρια και το καρπούζι.

Αυτές οι τροφές, όχι μόνο βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά μας ενυδατώνουν καλύτερα από το νερό. Περιέχουν ηλεκτρολύτες, τους οποίους χάνουμε με τον ιδρώτα και πρέπει να τους αναπληρώνουμε άμεσα.

Πότε να φάω βερίκοκα για να χάσω κιλά;

Μπορούμε να φάμε βερίκοκα, μετά το κυρίως γεύμα μας, ως επιδόρπιο. Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό γλυκό. Οπότε και θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το θερμιδικό έλλειμμα και άρα να χάσουμε κιλά.

Επίσης, μπορούμε να καταναλώσουμε βερίκοκα και πριν από ένα γεύμα πλούσιο σε θερμίδες. Θα μας χορτάσουν και έτσι θα καταναλώσουμε λιγότερες συνολικά θερμίδες.

Τέλος, καλή στιγμή για να φάμε βερίκοκα είναι μετά από την άσκηση. Ειδικά αν έχουμε ιδρώσει πολύ. Καταρχάς, η ζάχαρη θα μας βοηθήσει να αναπληρώσουμε το χαμένο γλυκογόνο. Επιπλέον, τα βερίκοκα θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών και στη γρηγορότερη αποθεραπεία.

Παχαίνουν τα αποξηραμένα βερίκοκα;

Τέλος, αν θέλετε να χάσετε κιλά, καλό είναι να αποφεύγετε όλα τα αποξηραμένα φρούτα. Έχουν πολλές θερμίδες, σε σχέση με τα φρέσκα.

Για παράδειγμα, 100γρ αποξηραμένα βερίκοκα έχουν 240 θερμίδες και 53γρ σάκχαρα!

Προηγούμενο

Οφέλη του boron (βόριο) για την υγεία μας.

Το κρεμμύδι βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Επόμενο