Το κρεμμύδι βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Τα κρεμμύδια βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι έχουν λίγες θερμίδες, μειώνουν την πείνα, δίνουν γεύση σε διαιτητικές συνταγές και έχουν φυτοχημικά, όπως η κουερσετίνη, που καίνε λίπος!

Πόσες θερμίδες έχουν τα κρεμμύδια;

Αρχικά, τα κρεμμύδια βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι έχουν λίγες θερμίδες. 100γρ έχουν 40 θερμίδες. Πρακτικά, ένα μέτριο κρεμμύδι μπορεί να έχει λιγότερες από 60 θερμίδες.[1]

Έτσι, τα κρεμμύδια μας βοηθούν να καταναλώσουμε λιγότερες συνολικά θερμίδες την ημέρα. Για να χάσουμε κιλά πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε! Είναι ο βασικότερος κανόνας στο αδυνάτισμα.

Τα κρεμμύδια μειώνουν την όρεξη!

Επιπλέον, τα κρεμμύδια μας βοηθούν στο να χάσουμε κιλά, διότι μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα.

Καταρχάς, τα κρεμμύδια είναι καλή πηγή εδώδιμων ινών. Ένα μετρίου μεγέθους κρεμμύδι έχει περίπου 1,9γρ ινών. Αυτό αποτελεί περίπου το 6% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

Οι εδώδιμες ίνες διαστέλλονται στο στομάχι, καταλαμβάνοντας πολύ όγκο. Έτσι, χορταίνουμε, καταναλώνοντας λίγες θερμίδες.

Είναι πιο εύκολο να χάσουμε κιλά όταν ακολουθούμε μια δίαιτα με πολλές ίνες. Χάνουμε βάρος, χωρίς να πεινάμε.

Συνίσταται να λαμβάνουμε περίπου 28γρ ινών ανά 2000 θερμίδες. Πολύ μικρότερες δόσεις αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας.[2]

Επιπλέον, τα κρεμμύδια μας ενυδατώνουν, αφού αποτελούνται κατά 90% από νερό. Πρέπει να είμαστε καλά ενυδατωμένοι, ώστε να χάσουμε βάρος. Το νερό είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό του λίπους! Το νερό αδυνατίζει, όπως και οι τροφές που είναι πλούσιες σε νερό (πχ αγγούρι, καρπούζι).

Τα κρεμμύδια δεν έχουν ζάχαρη

Ακόμα, τα κρεμμύδια έχουν ελάχιστη ζάχαρη. 100γρ έχουν μόλις 4,2 σάκχαρα. Οπότε, δεν αυξάνουν απότομα το ζάχαρο του αίματος. Αυτό φαίνεται και από τον εξαιρετικά χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη τους. Είναι μόλις 15.[3]

Έτσι, τα κρεμμύδια είναι κατάλληλα για ανθρώπους με ζάχαρο, αλλά και όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Αν θέλετε να χάσετε κιλά, καλό είναι να καταναλώνετε πολλές τροφές με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Βοηθούν στην καύση του λίπους και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Η βιταμίνη C των κρεμμυδιών βοηθάει στο αδυνάτισμα

Ακόμα, η βιταμίνη C είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Ένα μέτριο κρεμμύδι έχει περίπου 8 mg βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, η φράουλα, το ακτινίδιο, η παπάγια, το μάνγκο και ο ανανάς είναι φρούτα ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C. Επίσης, αυτά τα φρούτα βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι χορταίνουν με ελάχιστες θερμίδες, αλλά έχουν και βιταμίνες που είναι απαραίτητες για καλό μεταβολισμό.

Τα κρεμμύδια καίνε λίπος γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Επιπλέον, τα κρεμμύδια βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και ειδικά σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών, γνωστών ως φλαβονοειδή.

Τα κρεμμύδια έχουν 17 φλαβονοειδή. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η κουερσετίνη. Αποτελεί το 37% των φλαβονοειδών των κρεμμυδιών.[4]

Η κουερσετίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και να βοηθήσει στη μείωση του λίπους στο σώμα μας.

Είναι σημαντικό να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά. Είναι οι πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ουσίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να οδηγηθούμε σε οξειδωτικό στρες, που αποτελεί αιτία παχυσαρκίας και πολλών χρόνιων ασθενειών.

Τα κρεμμύδια μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα & τη χοληστερίνη

Ακόμα, τα κρεμμύδια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης. Ειδικά τα κόκκινα κρεμμύδια βοηθούν στη μείωση της επικίνδυνης LDL χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.[5,6]

Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι η κουερσετίνη, που αποτελεί την κύρια αντιοξειδωτική ουσία των κρεμμυδιών, επηρεάζει τα γονίδια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της χοληστερίνης!

Ποία ποικιλία κρεμμυδιών είναι καλύτερη για αδυνάτισμα;

Διαφορετικές ποικιλίες κρεμμυδιών έχουν διαφορετικά αντιοξειδωτικά.

Για παράδειγμα, τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ενώ τα κίτρινα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φλαβανόλες.

Οπότε, καλό είναι να καταναλώνετε όλες τις ποικιλίες, ώστε να λαμβάνετε μεγάλες δόσεις από διαφορετικές κατηγορίες αντιοξειδωτικών.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να πετάτε τα εξωτερικά επίπεδα των κρεμμυδιών. Είναι το πλουσιότερο μέρος σε αντιοξειδωτικά. Προσπαθήστε να αφαιρείτε μόνο τη λεπτή εξωτερική φλούδα.

Πότε παχαίνουν τα κρεμμύδια;

Σίγουρα, τα κρεμμύδια δεν παχαίνουν. Όμως μπορεί να μας παχύνει το λάδι. Όλα τα φυτικά έλαια είναι εξαιρετικά πλούσια σε θερμίδες. Μια κουταλιά από οποιοδήποτε λάδι έχει περίπου 120 θερμίδες. Ακόμα και το ελαιόλαδο!

Οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ποσότητες λαδιού που χρησιμοποιούμε. Ειδικά αν θέλετε να καραμελώσετε τα κρεμμύδια, για μια συνταγή, προτιμήστε ένα τηγάνι με αντικολλητικό πάτο, ώστε να χρησιμοποιείστε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα λαδιού.

Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να καταστρέψουν την κουερσετίνη και τα λοιπά φλαβονοειδή των κρεμμυδιών. Άρα, καλό είναι τα τρώτε συχνά ωμά κρεμμύδια σε σαλάτες.

Η κλασική χωριάτικη σαλάτα, με κρεμμύδια, αγγούρι, ντομάτα, πιπεριές είναι εξαιρετικό γεύμα για απώλεια βάρους!

Προηγούμενο

Τα βερίκοκα βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Φράουλες κάθε μέρα για γρήγορο Αδυνάτισμα!

Επόμενο