Οι άνδρες έχουν συχνά έλλειψη ψευδαργύρου
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ψευδαργύρου είναι 11 mg για τους άνδρες και μόλις 8 mg για τις γυναίκες.
Οι άντρες εμφανίζουν συχνά έλλειψη ψευδαργύρου, αφού μόνο λίγες τροφές είναι πραγματικά καλές διατροφικές πηγές ψευδαργύρου.
Επιπλέον, οι άντρες χάνουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου με κάθε εκσπερμάτωση. Ο ψευδάργυρος είναι βασικό συστατικό του σπέρματος. Υπολογίζεται, ότι με κάθε εκσπερμάτωση χάνονται περίπου 2,5 mg ψευδαργύρου.[1]
Οπότε, οι άντρες που έχουν μειωμένη λίμπιντο ή γονιμότητα θα πρέπει να ελέγξουν τα επίπεδα του ψευδαργύρου στο σώμα τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι άντρες θα πρέπει να καταναλώνουν συχνά τροφές με ψευδάργυρο, αφού έχει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας. Για παράδειγμα, η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση και κούραση.
Ψευδάργυρος για αυξημένη τεστοστερόνη!
Η τεστοστερόνη είναι βασική ορμόνη για τη σεξουαλική επιθυμία. Αν έχετε μειωμένη λίμπιντο, ίσως έχετε έλλειψη τεστοστερόνης. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση τεστοστερόνης από τους όρχεις.
Ακόμα και έλλειψη ψευδαργύρου για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση τεστοστερόνης![2] Το σώμα δεν αποθηκεύει τον ψευδάργυρο, οπότε θα πρέπει να παίρνουμε ψευδάργυρο από τις τροφές ή και από συμπληρώματα διατροφής καθημερινά.
Περισσότερα για τις τροφές που είναι απαραίτητες για τη σύνθεση της τεστοστερόνης εδώ.
Τέλος, οι αθλητές χρειάζονται ψευδάργυρο, αφού είναι απαραίτητος στην αντοχή και τη μυική υπερτροφία!
Ο ψευδάργυρος ίσως επηρεάζει τη στυτική δυσλειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία έχει πολλές αιτίες. Μια κοινή αιτία είναι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Αφού η σύνθεση τεστοστερόνης προϋποθέτει υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου, καλό είναι να καταναλώνετε περισσότερες τροφές με ψευδάργυρο.
Έτσι, αν έχετε πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Συν τοις άλλοις, ελέγξτε τα επίπεδα τεστοστερόνης και ψευδαργύρου στο σώμα σας.
Χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής για αυξημένη λίμπιντο;
Σίγουρα, το πρώτο βήμα για αυξημένη λίμπιντο και γονιμότητα είναι η κατανάλωση τροφών με ψευδάργυρο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ανθρώπων, που δεν μπορούν να απορροφήσουν τον ψευδάργυρο από τις τροφές αποτελεσματικά.
Σε αυτή την περίπτωση, αλλά και σε ακραίες περιπτώσεις έλλειψης ψευδαργύρου, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βοηθήσει.
Η ασφαλής ανώτατη δόση ψευδαργύρου, για χρόνια λήψη, είναι 40 mg. Βέβαια, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει θεαματικά αποτελέσματα αύξησης της λίμπιντο και της τεστοστερόνης, με μεγάλες δόσεις ψευδαργύρου, όπως 120 mg, για 2 φορές την ημέρα![3] Χωρίς παρενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη δόση, που πρέπει να λαμβάνετε, από τα συμπληρώματα διατροφής.
Αντίθετα, δε θα επωφεληθείτε περαιτέρω από τη λήψη συμπληρώματος διατροφής, αν έχετε ήδη υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο σώμα σας.
Ο ψευδάργυρος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος
Μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου υπάρχουν στον προστάτη, τους όρχεις και το σπέρμα. Ο ψευδάργυρος είναι βασικό στοιχείο για όλες τις φάσεις της αναπαραγωγικής διαδικασίας.
Επηρεάζει την κινητικότητα του σπέρματος, την αναπαραγωγή του σπέρματος, αλλά και τη μορφολογία του. Ακόμα, ο ψευδάργυρος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει το σπέρμα από αλλοιώσεις, λόγω του οξειδωτικού στρες.
Τέλος, οι άνδρες θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες και βιταμίνης Β12, αφού επίσης θωρακίζει το σπέρμα και αυξάνει τη γονιμότητα.
Τροφές με ψευδάργυρο
Τα μύδια είναι η πλουσιότερη τροφή σε ψευδάργυρο. Ίσως, αυτός να είναι ένας λόγος, που θεωρούνται αφροδισιακά. Περιέχουν την τεράστια δόση των 74 mg ψευδαργύρου ανά μερίδα!
Τα καβούρια, ο αστακός, το βοδινό και το χοιρινό κρέας είναι ακόμα καλές διατροφικές πηγές ψευδαργύρου.
Βέβαια, υπάρχουν και άριστες χορτοφαγικές τροφές με ψευδάργυρο. Οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, η βρώμη και τα όσπρια είναι πλούσιες τροφές σε ψευδάργυρο.
Για παράδειγμα, οι σπόροι κάνναβης με 10 mg ψευδαργύρου ανά 100γρ, οι κολοκυθόσποροι (7,64 mg), το σουσάμι (6,73 mg) και οι ηλιόσποροι (5,29 mg) είναι τροφές με ψευδάργυρο, που κυρίως οι άντρες θα πρέπει να καταναλώνουν συχνά.
Πρακτικά, αν θέλετε να έχετε φυσιολογικά επίπεδα ψευδαργύρου στο σώμα σας, να καταναλώνετε καθημερινά, τουλάχιστον, 1 χούφτα με σπόρους.