Οι τροφές με ωμέγα-3 είναι απαραίτητες για γονιμότητα!

Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για τη γυναικεία και ανδρική γονιμότητα. Έτσι, πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, τις τροφές, που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3.

Οι τροφές με ωμέγα-3 βοηθούν στην ανδρική γονιμότητα

Οι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά επαρκείς δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αφού τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για την ποιότητα, κινητικότητα και συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, καθώς και τη σωστή λειτουργία των όρχεων.[1]

Επιπλέον, οι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές με ψευδάργυρο και σελήνιο. Αυτές οι ουσίες είναι απαραίτητες για τη γονιμότητα. Δυστυχώς, όμως, η ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο και σελήνιο είναι κοινή στους άνδρες.

Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για τη γυναικεία γονιμότητα

Οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν επαρκείς δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για καλή γονιμότητα, αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της κύησης. Τα ωμέγα-3 έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν το ευαίσθητο ωάριο.[2]

Επίσης, η βιταμίνη Β12 είναι ωφέλιμη για τη γονιμότητα, αφού προστατεύει το ωάριο, αλλά και το σπέρμα από αλλοιώσεις!

Επιπλέον, υψηλές δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βοηθούν στο να επιτευχθεί μια σύλληψη, αλλά κυρίως μιας εγκυμοσύνης, με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.[3]

Ακόμα, μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει να μεγαλώσει η αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας! Κυρίως, βελτιώνοντας την ποιότητα των ωαρίων.[4]

Έτσι, οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδάκι, κάποια στιγμή στη ζωή τους, καλό είναι να καταναλώνουν τροφές με ωμέγα-3 καθημερινά.

Μάθετε περισσότερα για τη διατροφή που αυξάνει τη γυναικεία γονιμότητα εδώ.

Οι τροφές που προκαλούν υπογονιμότητα

Εκτός, από τα ωμέγα-3, υπάρχουν και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Πρέπει να λαμβάνουμε και τα 2 από τη διατροφή μας. Ιδανικά σε ίσες αναλογίες.

Δυστυχώς, στη σύγχρονη διατροφή δυτικού τύπου λαμβάνουμε τεράστιες ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, αλλά ελάχιστα ωμέγα-3.

Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει κακή ποιότητα ωαρίων και κατ’επέκταση υπογονιμότητα, καθώς και πολλά άλλα προβλήματα για την υγεία μας.

Ποια η δόση των ωμέγα-3 που χρειαζόμαστε καθημερινά;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι 1,6γρ για τους άνδρες και 1,1γρ για τις γυναίκες. Επιπλέον, οι εγκυμονούσες χρειάζονται περίπου 1,4γρ την ημέρα.

Χρειάζεται το ζευγάρι να πάρει συμπληρώματα διατροφής;

Σίγουρα, μπορούμε να λάβουμε επαρκείς ποσότητες ωμέγα-3 από τις τροφές.

Όμως, υπάρχουν κατηγορίες ωμέγα-3, όπως τα EPA και DHA, που υπάρχουν μόνο στα ψάρια και είναι απαραίτητες στο σώμα μας. Ιδιαίτερα στα μάτια και τον εγκέφαλο.

Τα DHA και EPA δεν υπάρχουν στις τροφές φυτικής προέλευσης. Βέβαια, μπορεί να τα συνθέσει το σώμα μας, αλλά η όλη διαδικασία δεν είναι αποτελεσματική. Καλύτερα να λαμβάνουμε κάποιες δόσεις DHA και EPA, απ’ευθείας από τα ψάρια ή καλύτερα από τα συμπληρώματα διατροφής.

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν απαλλαγεί από τις επικίνδυνες ουσίες, με τις οποίες έχει μολυνθεί η θάλασσα.

Συνολικά, μπορούμε να λαμβάνουμε με ασφάλεια, δόσεις EPA και DHA, μέχρι και 3γρ την ημέρα, από συμπληρώματα διατροφής.

Αν είστε έγκυος, ρωτήστε τον γιατρό σας για την ακριβή δοσολογία.

Ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η λήψη ωμέγα-3 συμπληρωμάτων είναι συχνά ωφέλιμη τόσο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Επαρκείς δόσεις σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις πιθανότητες ανεπιτυχούς εγκυμοσύνης ή πρόωρης γέννας.

Επίσης, τα ωμέγα-3 βοηθούν στο:

  • να γεννηθούν παιδάκια με υγιές βάρος,
  • στη σωστή ανάπτυξη του μυαλού του εμβρύου,
  • στη μείωση εμφάνισης επιλόχειου κατάθλιψης.

Τροφές με ωμέγα-3

Οι πλουσιότερες υπερτροφές με ωμέγα-3 για γονιμότητα, που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά, είναι ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια.

Δείτε όλη τη λίστα των τροφών με ωμέγα-3 εδώ.

Για παράδειγμα, μόλις 1 κουταλιά λιναρόσπορου περιέχει περίπου 2,3γρ ωμέγα-3! Περισσότερα από την ημερήσια συνιστώμενη δόση.

Τέλος, τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Για παράδειγμα, προστατεύουν από την τριχόπτωση, κτίζουν μυς, μειώνουν τις φλεγμονές και είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου.

Προηγούμενο

Τροφές & βιταμίνες για υψηλή τεστοστερόνη!

Οι τροφές που αυξάνουν τη σεροτονίνη & τη διάθεση μας!

Επόμενο