Σκουλήκια & Παράσιτα σε Λαχανικά; [Οδηγός Βιολογικής Αντιμετώπισης]

Τα σκουλήκια του λάχανου, οι αφίδες, οι λευκές μύγες και τα σκαθάρια των ψύλλων είναι παράσιτα που μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρους κήπους. Υπάρχουν βιολογικές μέθοδοι πρόληψης και ελέγχου που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε κηπουρός και αγρότης για να προστατεύσει τις καλλιέργειές του χωρίς φυτοφάρμακα.

Τα πιο κοινά Παράσιτα για τα Φυλλώδη Λαχανικά

Αφίδες

Οι αφίδες είναι μικρά έντομα σε σχήμα αχλαδιού που ποικίλλουν σε χρώμα. Συνήθως είναι πράσινα αλλά μερικές φορές θα βρείτε και μαύρα, κίτρινα ή καφέ.

Αυτά τα παράσιτα με μαλακό σώμα συγκεντρώνονται στις κάτω πλευρές των φύλλων και των στελεχών, τρέφονται με το χυμό φυτών, που εξασθενεί τα φυτά και τα κάνει να κατσαρώνουν ή να κιτρινίζουν.

Ευδοκιμούν σε εύκρατα κλίματα και αναπαράγονται ασεξουαλικά, με τον κύκλο ζωής τους να επιτρέπει στους πληθυσμούς να εκραγούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς οι νέες γενιές ωριμάζουν σε μόλις 7-10 ημέρες.

Οι φυσικοί εχθροί, όπως οι πασχαλίτσες και οι παρασιτικές σφήκες, βοηθούν στον έλεγχο του αριθμού των αφίδων.

Τα διαλύματα χωρίς φυτοφάρμακα περιλαμβάνουν την εφαρμογή ελαίου neem, το οποίο παρεμποδίζει τη σίτιση και την αναπαραγωγή τους, ή τη χρήση ισχυρού ψεκασμού νερού για την φυσική τους απομάκρυνση. Αυτές οι μέθοδοι πρέπει να εφαρμόζονται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να αποφευχθεί η βλάβη των ωφέλιμων εντόμων και να αποφευχθεί το κάψιμο των φύλλων από τον ήλιο.[1]

Οι αφίδες βρίσκονται συνήθως σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών λαχανικών, φρούτων και καλλωπιστικών φυτών. Στο λαχανόκηπο, προσβάλλουν συχνά φυλλώδη πράσινα όπως μαρούλι, σπανάκι, λάχανο και λάχανο, καθώς και μπρόκολο, ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια.

Οι αφίδες είναι επίσης γνωστό ότι στοχεύουν οπωροφόρα δέντρα όπως η μηλιά, η ροδακινιά και η δαμασκηνιά , καθώς και οι φράουλες.

Καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια όπως τα τριαντάφυλλα, τα χρυσάνθεμα και ο ιβίσκος είναι επίσης επιρρεπή σε προσβολές από αφίδες. Προσελκύονται ιδιαίτερα από φυτά με τρυφερή νέα ανάπτυξη, η οποία παρέχει άφθονη παροχή χυμού για τροφή.

Σκουλήκια λάχανου

Τα σκουλήκια του λάχανου είναι πράσινες κάμπιες που βρίσκονται συχνά στις κάτω πλευρές των φύλλων του λάχανου και του μπρόκολου. Τρώνε τα φύλλα δημιουργώντας μεγάλες τρύπες στο φύλλωμα, προκαλώντας σημαντικές βλάβες στην ανάπτυξη των φυτών.

Ο κύκλος ζωής τους ξεκινά όταν τα αυγά εκκολάπτονται μέσα σε 3-5 ημέρες και οι κάμπιες τρέφονται για 2-3 εβδομάδες προτού γεννηθούν και αναδυθούν ως λευκές πεταλούδες.

Τα πουλιά, οι παρασιτικές σφήκες και τα αρπακτικά σκαθάρια είναι φυσικοί θηρευτές που βοηθούν στη διαχείριση των πληθυσμών των σκουληκιών του λάχανου.

Η απομάκρυνση των σκουληκιών από τα φυτά με το χέρι ή η εφαρμογή του Bacillus thuringiensis (BT), ενός φυσικού βακτηρίου, που διαταράσσει την πέψη τους, είναι αποτελεσματικές μέθοδοι χωρίς φυτοφάρμακα. Αυτές οι θεραπείες πρέπει να εφαρμόζονται αργά το απόγευμα ή το βράδυ όταν οι κάμπιες είναι πιο δραστήριες.

Σκαθάρια ψύλλων

Τα σκαθάρια ψύλλων είναι μικρά, γυαλιστερά σκαθάρια που πηδούν σαν ψύλλοι όταν ενοχλούνται. Είναι μαύρα ή καφέ. Αυτά τα παράσιτα ζουν στο έδαφος και τρέφονται με νεαρά φυτά, δημιουργώντας μικρές, ακανόνιστες ζημιές στα φύλλα.

Ο κύκλος ζωής τους περιλαμβάνει την ωοτοκία στο έδαφος, με τις προνύμφες να τρέφονται με τις ρίζες των φυτών και να αναπτύσσονται σε ενήλικα σε 30-40 ημέρες.

Οι παρασιτικοί νηματώδεις και τα αρπακτικά εδαφικά σκαθάρια λειτουργούν ως φυσικοί έλεγχοι.

Για να διαχειριστούν τους ψύλλους χωρίς φυτοφάρμακα, οι κηπουροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αιωρούμενα καλύμματα σειρών για να εμποδίσουν την πρόσβαση των σκαθαριών στα φυτά ή να εφαρμόσουν γη διατόμων γύρω από τη βάση των φυτών, η οποία καταστρέφει τον εξωσκελετό των σκαθαριών και οδηγεί σε αφυδάτωση. Η εφαρμογή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ είναι ιδανική όταν τα σκαθάρια είναι λιγότερο ενεργά.

Γυμνοσάλιαγκες – Σαλιγκάρια

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια είναι γλοιώδη, μαλακά μαλάκια που βρίσκονται σε υγρές, σκιασμένες περιοχές. Είναι πιο δραστήρια τη νύχτα, τρέφονται με σπορόφυτα και αφήνουν ακανόνιστες τρύπες στα φύλλα. Αυτά τα παράσιτα γεννούν αυγά σε υγρό έδαφος, τα οποία εκκολάπτονται σε λίγες εβδομάδες και τα μικρά ωριμάζουν σε αρκετούς μήνες.

Τα πουλιά, οι βάτραχοι και τα σκαθάρια του εδάφους βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών τους με φυσικό τρόπο.

Για διαλύματα χωρίς φυτοφάρμακα, οι κηπουροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν παγίδες μπύρας, που προσελκύουν και πνίγουν τα μαλάκια ή να τοποθετήσουν ταινία χαλκού γύρω από τα φυτά για να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρικό αποτρεπτικό φράκτη. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμώζονται κυρίως το βράδυ, όταν βγαίνουν γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια για να τραφούν.

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια έλκονται περισσότερο από τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το λάχανο, όπου μπορούν εύκολα να τρέφονται με το μαλακό φύλλωμα. Αυτά τα παράσιτα βρίσκονται επίσης συχνά σε φυτά όπως το λάχανο και το σέσκουλο.

Πέρα από τα φυλλώδη λαχανικά, συχνά στοχεύουν φυτά με πλατιά, χαμηλά φύλλα, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών και των κατιφέδων. Τα νεαρά σπορόφυτα και τα νεοφυτεμένα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς τα τρυφερά, νεαρά φύλλα τους αποτελούν βασική πηγή τροφής για γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια.

Η παρουσία τους είναι πιο αισθητή σε κήπους με πυκνό φύλλωμα και υγρές, σκιερές συνθήκες, που παρέχουν ιδανικό βιότοπο.

Ανθρακωρύχοι Φύλλων

Οι ανθρακωρύχοι των φύλλων είναι οι προνύμφες μικρών μαύρων μυγών και τρυπώνουν μέσα στα φύλλα, δημιουργώντας σχέδια που μοιάζουν με σήραγγες. Αυτά τα έντομα προτιμούν την κάτω πλευρά των φύλλων για να γεννήσουν τα αυγά τους και οι προνύμφες τους τρέφονται με ιστό φύλλων. Οπότε και εμποδίζουν την ανάπτυξη των φυτών.

Ο κύκλος ζωής περιλαμβάνει την εκκόλαψη των αυγών σε 2-5 ημέρες. Έπειτα οι προνύμφες τρώνε τα φύλλα για έως και δύο εβδομάδες πριν η νύμφη πάει στο έδαφος.

Οι παρασιτικές σφήκες και τα αρπακτικά έντομα είναι φυσικοί εχθροί που βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών των ανθρακωρύχων.

Η αφαίρεση των προσβεβλημένων φύλλων και η χρήση παγίδων με κόλλα για τη σύλληψη των ενήλικων μυγών είναι αποτελεσματικές προσεγγίσεις χωρίς φυτοφάρμακα. Αυτές οι μέθοδοι πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν παρατηρείται αρχική βλάβη, συχνά σε ώριμα φυτά.

Οι ανθρακωρύχοι φύλλων είναι γνωστό ότι προσβάλλουν το σπανάκι, το σέσκουλο, τα τεύτλα, το μαρούλι και άλλα φυλλώδη χόρτα. Επιπλέον, μπορούν να επηρεάσουν άλλες καλλιέργειες όπως οι ντομάτες, τα φασόλια και οι μελιτζάνες, καθώς και διακοσμητικά φυτά όπως τα χρυσάνθεμα, οι κολομπίνες και τα εσπεριδοειδή.

Οι προνύμφες τους τρυπώνουν μέσα από τα φύλλα, δημιουργώντας ενδεικτικές γρατζουνιές και μπαλώματα που μπορούν να μειώσουν τη φωτοσύνθεση και να βλάψουν την υγεία των φυτών.

Κουνέλια, ποντίκια και τρωκτικά

Τα κουνέλια, τα ποντίκια και άλλα τρωκτικά μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τους κήπους μασώντας φύλλα και μίσχους. Αυτά τα μικρά θηλαστικά κατοικούν συχνά σε χωράφια και κήπους, όπου η πυκνή βλάστηση παρέχει καταφύγιο.

Έχουν γρήγορους κύκλους ζωής, με πολλαπλές γέννες ετησίως, που μπορούν να κλιμακώσουν γρήγορα τις προσβολές. Τα φυσικά αρπακτικά όπως οι κουκουβάγιες, τα γεράκια, οι γάτες και τα φίδια βοηθούν στη μείωση του αριθμού τους.

Για την προστασία των φυτών χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, οι κηπουροί μπορούν να τοποθετήσουν δικτυωτό φράχτη ή δίχτυ και να εφαρμόσουν φυσικά απωθητικά όπως τσίλι ή σπρέι σκόρδου για να αποτρέψουν τα ζώα. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν αυτές οι προστασίες όταν τα φυτά είναι νεαρά και ευάλωτα.

Λευκές μύγες

Οι λευκές μύγες είναι μικροσκοπικά λευκά έντομα που φτερουγίζουν όταν τα φυτά ενοχλούνται. Ευδοκιμούν σε ζεστά κλίματα και συνήθως βρίσκονται στις κάτω πλευρές των φύλλων. Η διατροφή με χυμό φυτών προκαλεί το κιτρίνισμα των φύλλων και την καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Ο κύκλος ζωής των λευκών μυγών περιλαμβάνει την ωοτοκία που εκκολάπτεται σε 2-3 ημέρες, με τις νύμφες να ωριμάζουν σε περίπου 2-3 ​​εβδομάδες.

Οι φυσικοί εχθροί όπως οι πασχαλίτσες και οι παρασιτικές σφήκες βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών τους. Το εντομοκτόνο σαπούνι και το έλαιο neem είναι αποτελεσματικές μη φυτοφάρμακες λύσεις. πνίγουν και διαταράσσουν τον κύκλο ζωής των λευκών μυγών, αντίστοιχα. Είναι καλύτερο να εφαρμόζετε αυτές τις θεραπείες νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν τα ωφέλιμα έντομα είναι λιγότερο ενεργά.

ΕπιδημίαΕμφάνισηΕνδιαίτημαΔιατροφήΕχθροίΛύσεις χωρίς φυτοφάρμακα
ΑφίδεςΜικρό, σε σχήμα αχλαδιού, σε διάφορα χρώματα (πράσινο, μαύρο, κίτρινο)Κάτω πλευρές φύλλων και μίσχωνΧυμός φυτώνΠασχαλίτσες, κορδόνια, παρασιτικές σφήκεςΛάδι Neem,
σπρέι νερού
Σκουλήκια λάχανουΠράσινες, βελούδινες κάμπιεςΟι κάτω πλευρές των φύλλωνΦύλλα λάχανου, λάχανου, μπρόκολουΠουλιά, παρασιτικές σφήκεςΔιαλογή με το χέρι,
Bacillus thuringiensis (BT)
Σκαθάρια ψύλλωνΜικρά, γυαλιστερά, σκαθάρια (μαύρο/καφέ)Έδαφος και φυτά ξενιστέςΦύλλα (ζημιά από τρύπα)Παρασιτικοί νηματώδεις, αλεσμένοι σκαθάριαΠλωτές καλύμματα σειρών,
γη διατόμων
γυμνοσάλιαγκες/σαλιγκάριαΜαλακό σώμα, γυμνοσάλιαγκες χωρίς κέλυφος,
σαλιγκάρια με κέλυφος
Υγρές, σκιερές περιοχέςΦύλλα και σπορόφυταΠουλιά, βατράχια, σκαθάριαΠαγίδες μπύρας,
χαλκοταινία
Ανθρακωρύχοι ΦύλλωνΜικρές μαύρες μύγεςΟι κάτω πλευρές των φύλλωνΙστός φύλλωνΠαρασιτικές σφήκεςΑφαιρέστε τα προσβεβλημένα φύλλα,
κολλώδεις παγίδες
Κουνέλια/ΠοντίκιαΜικρά θηλαστικάΧωράφια, κήποιΦύλλα και μίσχοιΚουκουβάγιες, γεράκια, γάτες, φίδιαΠερίφραξη/δικτύωμα,
φυσικά απωθητικά (τσίλι, σκόρδο)
Λευκές μύγεςΜικροσκοπικά έντομα με λευκά φτεράΟι κάτω πλευρές των φύλλωνΧυμός φυτώνΠασχαλίτσες, κορδόνια, παρασιτικές σφήκεςΕντομοκτόνο σαπούνι, λάδι neem
Κοινά παράσιτα που επηρεάζουν τα φυλλώδη λαχανικά.

Πώς να Αντιμετωπίσετε τα Παράσιτα των Φυλλωδών Λαχανικών Βιολογικά;

Ακολουθεί ένας πίνακας που συνοψίζει τα πιο συχνά φυτεμένα λαχανικά, τα παράσιτα που τα βλάπτουν και την καλύτερη λύση για κάθε περίπτωση:

Φυλλώδες λαχανικόΚοινά ΠαράσιταΚαλύτερη Λύση
ΜαρούλιΑφίδες, γυμνοσάλιαγκες/σαλιγκάρια,
σκουλήκια, ανθρακωρύχοι φύλλων
Χρησιμοποιήστε καλύμματα σειρών,
εφαρμόστε λάδι neem για αφίδες,
βάλτε παγίδες μπύρας για γυμνοσάλιαγκες,
διαλέξτε σκουλήκια τη νύχτα
ΣπανάκιΑφίδες, σκαθάρια ψύλλων,
ανθρακωρύχοι φύλλων, γυμνοσάλιαγκες/σαλιγκάρια
Λάδι Neem για αφίδες,
αιωρούμενα καλύμματα σειρών για σκαθάρια ψύλλων,
αφαιρέστε τα μολυσμένα φύλλα για ανθρακωρύχους φύλλων,
τοποθετήστε παγίδες για γυμνοσάλιαγκες
ΛάχανοΣκουλήκια λάχανου, αφίδες,
σκαθάρια ψύλλων, ζωύφια αρλεκίνου,
λευκές μύγες
Διαλέξτε με το χέρι σκουλήκια λάχανου,
ψεκάστε λάδι neem για αφίδες,
καλύμματα σειρών για σκαθάρια ψύλλων,
αφαιρέστε τα ζωύφια με το χέρι για ζωύφια αρλεκίνου,
χρησιμοποιήστε εντομοκτόνο σαπούνι για λευκές μύγες
ΣέσκλαΣκουλήκια λάχανου, αφίδες, ανθρακωρύχοι φύλλων, κάμπιες, σκαθάρια ψύλλωνΑφαιρέστε και καταστρέψτε τα προσβεβλημένα φύλλα για ανθρακωρύχους φύλλων, λάδι neem για αφίδες,
κάμπιες με το χέρι,
καλύμματα σειρών για σκαθάρια
ΛαχανίδαΣκουλήκια λάχανου, αφίδες,
ζωύφια αρλεκίνου, σκαθάρια ψύλλων
Χρησιμοποιήστε BT για σκουλήκια λάχανου,
λάδι neem για αφίδες,
ζωύφια αρλεκίνου με το χέρι,
καλύμματα σειρών για σκαθάρια ψύλλων
ΡόκαΣκαθάρια ψύλλων, Αφίδες,
Κάμπιες
Καλύμματα σειρών για σκαθάρια ψύλλων,
λάδι neem για αφίδες,
κάμπιες με το χέρι
Πράσινα μουστάρδαςΑφίδες, Σκαθάρια ψύλλων,
Σκουλήκια λάχανου, Λευκές μύγες
Λάδι Neem για αφίδες,
καλύμματα σειρών για σκαθάρια ψύλλων,
BT για σκουλήκια λάχανου,
εντομοκτόνο σαπούνι για λευκές μύγες
Μποκ ΤσόιΣκουλήκια λάχανου, αφίδες,
σκαθάρια ψύλλων, γυμνοσάλιαγκες/σαλιγκάρια
Χρησιμοποιήστε BT για σκουλήκια λάχανου,
λάδι neem για αφίδες,
καλύμματα σειρών για σκαθάρια ψύλλων,
βάλτε παγίδες για γυμνοσάλιαγκες
ΜαρούλιΑφίδες, ανθρακωρύχοι φύλλων, γυμνοσάλιαγκες,
ποντίκια/κουνέλια
Λάδι Neem για αφίδες,
αφαιρέστε τα προσβεβλημένα φύλλα για ανθρακωρύχους,
τοποθετήστε παγίδες μπύρας για γυμνοσάλιαγκες,
τοποθετήστε φράχτες ή δίχτυ για ποντίκια και κουνέλια
Τα πιο κοινά παράσιτα για τα φυλλώδη λαχανικά.

Οργανικές Λύσεις

Εμπορικές Οργανικές Λύσεις

Για τον έλεγχο των παρασίτων χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα, πολλά εμπορικά βιολογικά προϊόντα μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τα κοινά παράσιτα:

  • Έλαιο Neem: Ένα φυσικό έλαιο που εξάγεται από σπόρους δέντρων neem, το έλαιο neem διαταράσσει την ορμονική ισορροπία των παρασίτων, αναστέλλοντας τη διατροφή και την αναπαραγωγή. Λειτουργεί καλά για αφίδες, λευκές μύγες, σκουλήκια λάχανου και άλλα έντομα με μαλακό σώμα.
  • Εντομοκτόνα σαπούνια: Φτιαγμένα από φυσικά φυτικά έλαια και λιπαρά οξέα, αυτά τα σαπούνια διασπούν την προστατευτική εξωτερική επικάλυψη των εντόμων με μαλακό σώμα, προκαλώντας αφυδάτωση. Είναι αποτελεσματικά για αφίδες, λευκές μύγες και σκαθάρια ψύλλων.
  • Bacillus thuringiensis (BT): Ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται για τη στόχευση κάμπιων, όπως τα σκουλήκια του λάχανου. Το BT διαταράσσει την πέψη της κάμπιας, οδηγώντας σε θάνατο μέσα σε λίγες μέρες.
  • Γη διατόμων (DE): Μια σκόνη από απολιθωμένα φύκια, η DE καταστρέφει τον εξωσκελετό των εντόμων, όπως οι ψύλλοι και οι γυμνοσάλιαγκες, με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται και να πεθαίνουν.

Παραδοσιακές Σπιτικές Βιολογικές Λύσεις

Αυτές οι σπιτικές συνταγές έχουν τις ρίζες τους σε παλιές παραδόσεις κηπουρικής και παραμένουν αποτελεσματικές, φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές για τη διαχείριση παρασίτων.

Σπρέι Σκόρδου

Το σκόρδο έχει ισχυρές φυσικές αντιβακτηριδιακές και εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Για να φτιάξετε ένα σπρέι σκόρδου:

  • Θρυμματίζουμε 4-5 σκελίδες σκόρδο και ανακατεύουμε με 1 λίτρο νερό.
  • Το αφήνουμε όλη τη νύχτα και το σουρώνουμε.
  • Προσθέστε μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων για να βοηθήσετε το μείγμα να κολλήσει στις επιφάνειες των φυτών.
  • Εφαρμόστε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να απωθήσετε τις αφίδες, τις λευκές μύγες και τις κάμπιες.

Σπρέι πιπεριού τσίλι

Η καψαϊκίνη στις πιπεριές τσίλι δρα ως ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας:

  • Ανακατεύουμε 2-3 καυτερές πιπεριές τσίλι με 2 φλιτζάνια νερό και σουρώνουμε.
  • Ανακατέψτε με ένα λίτρο νερό και μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων.
  • Ψεκάστε γύρω από τη βάση των φυτών ή στα φύλλα για να αποφύγετε τα κουνέλια, τις αφίδες και τα σκουλήκια του λάχανου.

Συνδυασμός σκόρδου & τσίλι

Ο αγαπημένος μου βιολογικός τρόπος καταπολέμησης των παρασίτων! Ένα ισχυρό δίδυμο που συνδυάζει τα αποτελέσματα και των δύο συστατικών:

  • Ανακατέψτε 4 σκελίδες σκόρδο και 2 καυτερές πιπεριές τσίλι με 1 λίτρο νερό.
  • Αφήστε το μείγμα όλη τη νύχτα, στραγγίστε και προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σαπούνι πιάτων.
  • Χρησιμοποιήστε αυτό το σπρέι για να στοχεύσετε κάμπιες, αφίδες και ανθρακωρύχους φύλλων.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το τσίλι. Η σύνθλιψη του σκόρδου βοηθά στην απελευθέρωση της αλισίνης, της δραστικής ένωσης που δρα ως φυσικό απωθητικό. Για το τσίλι, το ψιλοκόψιμο ή το τρίψιμο εκθέτει περισσότερη καψαϊκίνη, η οποία συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του διαλύματος.

Η συμπερίληψη της φλούδας μπορεί να είναι ευεργετική. Οι φλούδες του σκόρδου περιέχουν ενώσεις θείου που προσθέτουν στη συνολική δράση του μείγματος, ενώ οι φλούδες του τσίλι έχουν καψαϊκίνη και άλλες ενώσεις που συμβάλλουν στην αντοχή του διαλύματος.

Η διαδικασία της ζύμωσης παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα των σπιτικών διαλυμάτων ελέγχου παρασίτων που περιλαμβάνουν σκόρδο και τσίλι. Η ζύμωση επιτρέπει στις δραστικές ενώσεις αυτών των συστατικών να διασπαστούν και να εγχυθούν πιο διεξοδικά στο νερό, ενισχύοντας την ισχύ και την αποτελεσματικότητά τους ως αποτρεπτικά εντόμων. Αυτές οι ενώσεις είναι υπεύθυνες για τις εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

Επιπλέον, η διαδικασία ζύμωσης μπορεί να αλλάξει ελαφρώς το pH και να αυξήσει τη συγκέντρωση των ευεργετικών οξέων και ενζύμων που συμβάλλουν στην αποτρεπτική δράση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια λύση που είναι πιο αποτελεσματική στην απώθηση των παρασίτων λόγω της έντονης οσμής και γεύσης.

Ιδανική Διάρκεια Ζύμωσης
  • Σύντομη (1-2 ημέρες): Αυτό παρέχει μια ήπια λύση που μπορεί ακόμα να απωθήσει τα παράσιτα, αλλά μπορεί να χρειαστεί πιο συχνές εφαρμογές για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά της.
  • Μέτρια (3-5 ημέρες): Αυτή η διάρκεια επιτρέπει μια ισχυρότερη έγχυση, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία μεταξύ ισχύος και επένδυσης χρόνου. Το διάλυμα θα έχει ισχυρότερη οσμή και πιο αποτελεσματικές απωθητικές ιδιότητες.
  • Εκτεταμένη ζύμωση (7-10 ημέρες): Η μεγαλύτερη ζύμωση οδηγεί στην πιο ισχυρή λύση. Η οσμή και η γεύση θα είναι αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν τα πιο επίμονα παράσιτα. Ωστόσο, το διάλυμα μπορεί να γίνει πολύ δυνατό για ορισμένους τύπους φυτών ή να προσελκύσει έντομα, επομένως συνιστάται η δοκιμή σε μια μικρή περιοχή.

Για πιο ισχυρά διαλύματα που έχουν υποστεί ζύμωση για αρκετές ημέρες, μπορεί να είναι απαραίτητη η αραίωση με νερό πριν από την εφαρμογή για την αποφυγή πιθανής ζημιάς στα φύλλα.

Πώς λειτουργεί η Ζύμωση ως Απωθητικό;

Οι ψεκασμοί σκόρδου και τσίλι που έχουν υποστεί ζύμωση λειτουργούν εκπέμποντας μια έντονη μυρωδιά και γεύση που τα παράσιτα όπως οι αφίδες, οι κάμπιες και τα σκαθάρια βρίσκουν απωθητική.

Η καψαϊκίνη μπορεί να ερεθίσει τα έντομα με μαλακό σώμα, ενώ οι θειούχες ενώσεις στο σκόρδο διαταράσσουν τη διατροφική συμπεριφορά πολλών παρασίτων. Ο συνδυασμός αυτών των επιπτώσεων βοηθά στη μείωση των πληθυσμών των παρασίτων, χωρίς να βλάπτει τα φυτά.

Βεβαιωθείτε ότι το μείγμα παραμένει για τουλάχιστον 24-48 ώρες για να ξεκινήσει η έγχυση.

Διάλυμα ξυδιού

Η οξύτητα του ξιδιού το καθιστά αποτελεσματικό αποτρεπτικό για τα μαλακά παράσιτα:

  • Αναμείξτε 1 μέρος ξύδι (λευκό ή ξύδι μήλου) με 3 μέρη νερό.
  • Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σαπούνι πιάτων για καλύτερη προσκόλληση.
  • Χρησιμοποιήστε το με φειδώ για να αποφύγετε πιθανές βλάβες, ειδικά από τις αφίδες και τα μυρμήγκια.

Σπρέι μαγειρικής σόδας

Είναι αποτελεσματικό για την αποτροπή των ανθρακωρύχων και την πρόληψη της ανάπτυξης μυκήτων:

  • Αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με 1 λίτρο νερό.
  • Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι και ανακινήστε καλά.
  • Ψεκάστε στα προσβεβλημένα φυτά νωρίς το πρωί για να αποφύγετε ζημιές στα φύλλα.

Παγίδες μπύρας για γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια

Μια δοκιμασμένη μέθοδος:

  • Γεμίστε ρηχά πιάτα με μπύρα και τοποθετήστε τα κοντά σε προσβεβλημένα φυτά το βράδυ.
  • Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια έλκονται από την μπύρα, πέφτουν μέσα και πνίγονται.

Συμβουλές εφαρμογής

  • Οι περισσότεροι ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να αποφευχθεί το κάψιμο των φύλλων από την ηλιακή ακτινοβολία και να προστατεύονται τα ωφέλιμα έντομα.
  • Εφαρμόστε τα σπιτικά διαλύματα κάθε 5-7 ημέρες ή μετά από βροχή .
  • Πάντα να δοκιμάζετε ένα μικρό τμήμα του φυτού πριν από την πλήρη εφαρμογή για να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Είναι Επικίνδυνα για τις Κότες, Γάτες ή Σκύλους;

Οι περισσότερες εμπορικές και σπιτικές οργανικές λύσεις καταπολέμησης παρασίτων έχουν σχεδιαστεί για να είναι ασφαλείς για το περιβάλλον και τα ζώα, που δεν αποτελούν στόχο από τα συνθετικά φυτοφάρμακα. Ωστόσο, ορισμένες προφυλάξεις εξακολουθούν να είναι απαραίτητες όταν τα χρησιμοποιείτε γύρω από κατοικίδια ζώα.

Έλαιο Neem

Το λάδι Neem είναι γενικά ασφαλές για τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των γατών και των σκύλων, καθώς και για τα κοτόπουλα, όταν χρησιμοποιείται σωστά.

Ωστόσο, η κατάποση συμπυκνωμένου ελαίου neem μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Πάντα να αραιώνετε το λάδι neem σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και να αποφεύγετε την άμεση εφαρμογή όπου τα κατοικίδια μπορεί να γλείφουν τα φυτά αμέσως μετά τον ψεκασμό.

Εντομοκτόνα Σαπούνια

Αυτά τα σαπούνια είναι συνήθως ασφαλή για κατοικίδια και κοτόπουλα μόλις στεγνώσουν. Το κύριο μέλημα είναι εάν τα κατοικίδια καταπίνουν μεγάλες ποσότητες αμέσως μετά την εφαρμογή, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ήπια πεπτική διαταραχή. Κρατήστε τα ζώα μακριά από φυτά που έχουν πρόσφατα ψεκαστεί μέχρι να στεγνώσει τελείως το διάλυμα.

Bacillus thuringiensis (BT)

Το BT θεωρείται μη τοξικό για τα θηλαστικά και τα πτηνά, συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων, των σκύλων και των γατών. Στοχεύει συγκεκριμένα στις κάμπιες. Εφαρμόστε σύμφωνα με τις οδηγίες, καθώς η υπερβολική χρήση μπορεί να διαταράξει τους ωφέλιμους πληθυσμούς εντόμων.

Γη διατόμων (DE)

Το DE ποιότητας τροφίμων είναι ασφαλές για κατοικίδια και κοτόπουλα εάν έρθουν σε επαφή ή ακόμη και καταπιούν μικρές ποσότητες. Ωστόσο, η εισπνοή σκόνης DE μπορεί να ερεθίσει την αναπνευστική οδό τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Εφαρμόστε το DE σε ημέρες που δεν φυσάει και κρατήστε τα κατοικίδια ζώα μακριά από την περιοχή που έχει υποβληθεί σε θεραπεία μέχρι να κατακαθίσει η σκόνη.

Σπρέι Σκόρδου

Το σκόρδο σε μικρές ποσότητες γενικά δεν είναι επιβλαβές για τα κοτόπουλα και τα περισσότερα ζώα, αλλά το συμπυκνωμένο σκόρδο μπορεί να είναι τοξικό για τις γάτες και τους σκύλους εάν καταποθεί σε σημαντικές ποσότητες λόγω κάποιων ενώσεων που μπορούν να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αποφύγετε την υπερβολική χρήση όπου οι γάτες και οι σκύλοι μπορεί να μασήσουν φυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία. Αφήστε το σπρέι να στεγνώσει πριν αφήσετε τα κατοικίδια να εισέλθουν στην περιοχή.

Σπρέι πιπεριού τσίλι

Το τσίλι μπορεί να είναι ερεθιστικό για τους βλεννογόνους των ζώων εάν έρθουν σε άμεση επαφή με αυτό. Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα μακριά από περιοχές που έχουν υποστεί πρόσφατη επεξεργασία και να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πού μπορεί να πάει το σπρέι. Αφήστε το σπρέι να στεγνώσει πλήρως πριν αφήσετε τα κατοικίδια να έχουν πρόσβαση στην περιοχή.

Διάλυμα ξυδιού

Η οξύτητα του ξιδιού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό εάν καταποθεί ή εάν έρθει σε επαφή με τα μάτια ή τους βλεννογόνους των κατοικίδιων ζώων. Βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια δεν γλείφουν τα φυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία μέχρι να στεγνώσει το διάλυμα και χρησιμοποιήστε αραιωμένες μορφές για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.

Σπρέι μαγειρικής σόδας

Η μαγειρική σόδα είναι γενικά μη τοξική για τα κατοικίδια ζώα, αλλά η κατάποση σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε πεπτική δυσφορία. Ψεκάστε τα φυτά όταν δεν υπάρχουν κατοικίδια ζώα και αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση στα φύλλα.

Παγίδες μπύρας

Η ίδια η μπύρα δεν είναι ιδιαίτερα τοξική για τις κότες ή τους σκύλους σε μικρές ποσότητες, αλλά μπορεί να προσελκύσει κατοικίδια που μπορεί να πιούν από τις παγίδες, οδηγώντας δυνητικά σε δηλητηρίαση από αλκοόλ σε μεγαλύτερες ποσότητες. Τοποθετήστε παγίδες σε περιοχές όπου τα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ή χρησιμοποιήστε καλύμματα με τρύπες αρκετά μεγάλες ώστε να μπαίνουν γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια.

Προφυλάξεις

  • Εφαρμόστε θεραπείες όταν δεν υπάρχουν κατοικίδια, ιδανικά νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν τα ζώα είναι λιγότερο δραστήρια.
  • Όταν χρησιμοποιείτε σπρέι με έντονες οσμές, όπως σκόρδο ή ξύδι, βεβαιωθείτε ότι η περιοχή αερίζεται καλά για να αποτρέψετε την ενόχληση από τη μυρωδιά, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα.
  • Παρακολουθήστε τα κατοικίδια μετά την εφαρμογή για να βεβαιωθείτε ότι δεν παρουσιάζουν σημάδια ερεθισμού ή κατάποσης. Εάν το κάνουν, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.

Παγίδες

Υπάρχουν διάφοροι τύποι παγίδων που χρησιμοποιούν αρώματα, ορμόνες ή κολλώδεις επιφάνειες για την αποτελεσματική διαχείριση των παρασίτων που συνήθως επηρεάζουν τα φυλλώδη λαχανικά. Χρησιμοποιώντας αυτές τις παγίδες, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τους πληθυσμούς των παρασίτων στον κήπο σας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη βλάβη στα ωφέλιμα έντομα και στο περιβάλλον.

Κολλώδεις παγίδες

Οι κολλώδεις παγίδες είναι επικαλυμμένες με μια ισχυρή κόλλα που αιχμαλωτίζει τα έντομα όταν έρχονται σε επαφή. Κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα, με το κίτρινο να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την προσέλκυση αφίδων, λευκών μυγών και θρίπων λόγω της οπτικής τους γοητείας. Τοποθετήστε αυτές τις παγίδες κοντά στα προσβεβλημένα φυτά ή σε περιοχές όπου είναι γνωστό ότι συγκεντρώνονται παράσιτα. Ελέγχετε τακτικά και αντικαθιστάτε τα καθώς γεμίζουν έντομα.

Θα βρείτε εξαιρετικά οικονομικές παγίδες στο AliExpress.

Φερομονικές Παγίδες

Οι παγίδες φερομόνης χρησιμοποιούν συνθετικές εκδοχές των φυσικών αρωμάτων που απελευθερώνονται από τα έντομα για να τα παρασύρουν μέσα. Είναι αποτελεσματικά ενάντια σε συγκεκριμένα παράσιτα όπως οι λαχανόσκωροι, που έλκονται από το άρωμα του θηλυκού σκόρου. Κρεμάστε αυτές τις παγίδες στον κήπο ή στο θερμοκήπιο στο κατάλληλο ύψος για το στοχευμένο παράσιτο. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς διαφορετικά παράσιτα έχουν διαφορετικούς χρόνους ενεργοποίησης.

Παγίδες με βάση το άρωμα

Ορισμένες παγίδες ενσωματώνουν φυσικά αρώματα, όπως φυτικά έλαια ή ουσίες που έχουν υποστεί ζύμωση, για να προσελκύσουν παράσιτα. Για παράδειγμα, οι παγίδες ξυδιού μπορούν να δελεάσουν μύγες φρούτων και άλλα παράσιτα που προσελκύονται από τις μυρωδιές ζύμωσης.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια απλή παγίδα τοποθετώντας ένα μπολ με μηλόξυδο με μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων. Το ξύδι προσελκύει τα παράσιτα, ενώ το σαπούνι μειώνει την επιφανειακή τάση, με αποτέλεσμα να βυθίζονται και να πνίγονται.

Παγίδες αιθέριων ελαίων

Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως η μέντα ή το neem, μπορούν να απωθήσουν ή να προσελκύσουν ορισμένα παράσιτα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με κολλώδεις παγίδες ή σε μορφή σπρέι για να δημιουργήσετε ένα φράγμα γύρω από τα φυτά σας. Αραιώστε τα αιθέρια έλαια με νερό και ψεκάστε γύρω από τα φυτά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε κολλώδεις παγίδες για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητά τους.

Μυστικά

  • Ελέγχετε τακτικά τις παγίδες για να αξιολογείτε τους πληθυσμούς των παρασίτων.
  • Λάβετε υπόψη τους κύκλους ζωής και τις συνήθειες των παρασίτων-στόχων σας όταν τοποθετείτε παγίδες. Oι παγίδες πρέπει να τοποθετούνται νωρίς στην εποχή πριν κορυφωθούν οι πληθυσμοί των παρασίτων.
  • Οι παγίδες μπορεί να επηρεαστούν από περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ο άνεμος και η βροχή, επομένως φροντίστε να τοποθετούνται σε προστατευμένες τοποθεσίες όταν είναι δυνατόν.

Φυτά Συντροφιάς

Η φύτευση φυτών συντροφιάς προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την προστασία των φυλλωδών λαχανικών από τα παράσιτα, δημιουργώντας ένα φυσικό και ισορροπημένο οικοσύστημα μέσα στον κήπο. Συνδυάζοντας στρατηγικά διαφορετικά φυτά, οι κηπουροί μπορούν να εκμεταλλευτούν τις φυσικές αποτρεπτικές ιδιότητες ορισμένων ειδών, που μπορεί να απωθούν τα παράσιτα μέσω των αρωμάτων ή των ενώσεων τους.

Για παράδειγμα, τα βότανα με έντονη μυρωδιά όπως το σκόρδο και ο βασιλικός μπορούν να καλύψουν το άρωμα πιο ευάλωτων καλλιεργειών, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα παράσιτα να εντοπίσουν τους στόχους που προτιμούν.

Επιπλέον, τα φυτά συντροφιάς, όπως τα λουλούδια, δρουν ως θυσιαστικές καλλιέργειες, απομακρύνοντας τα παράσιτα από τα πολύτιμα φυλλώδη λαχανικά. Αυτή η μέθοδος προσελκύει επίσης τα ωφέλιμα έντομα, όπως οι πασχαλίτσες, να ευδοκιμήσουν, καθώς έλκονται από φυτά συντροφιάς που παρέχουν νέκταρ ή βιότοπο.

Επιπλέον, η φύτευση φυτών συντροφιάς μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία των κύριων καλλιεργειών, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητά τους έναντι των προσβολών από παράσιτα, καταλήγοντας τελικά σε μια πιο παραγωγική και βιώσιμη πρακτική κηπουρικής.

Προάγοντας μια ποικιλόμορφη φυτική κοινότητα, οι κηπουροί μπορούν να μειώσουν σημαντικά την εξάρτηση από χημικά φυτοφάρμακα, ενώ παράλληλα προάγουν τη βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία.

Ακολουθεί ένας πίνακας που περιγράφει κοινά φυτά συντροφιάς που μπορεί να είναι ωφέλιμα όταν φυτεύονται μαζί με φυλλώδη λαχανικά.

Φυτά ΣυντροφιάςΕπίδραση στα παράσιταΜηχανισμός Δράσης
ΚατιφέςΑπωθεί αφίδες, λευκές μύγες, νηματώδειςΕκπέμπει ένα δυνατό άρωμα που αποτρέπει τα παράσιτα.
προσελκύει ωφέλιμα έντομα όπως οι πασχαλίτσες.
ΝεροκάρδαμοΠροσελκύει αφίδες μακριά από τις κύριες καλλιέργειεςΛειτουργεί ως θυσιαστική καλλιέργεια, απομακρύνοντας τα παράσιτα
από πιο πολύτιμα φυτά.
ΣκόρδοΑπωθεί τις αφίδες, τα ακάρεα της αράχνης, τα σκουλήκια του λάχανουΤο έντονο άρωμα αποτρέπει τα παράσιτα.
μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία των κοντινών φυτών.
ΣχοινόπρασοΑπωθεί τις αφίδες και τις μύγες των καρότωνΤο άρωμα από το σχοινόπρασο δεν είναι ελκυστικό για αυτά τα παράσιτα,
προάγοντας πιο υγιεινές καλλιέργειες.
ΒασιλικόςΑπωθεί τις αφίδες και τις λευκές μύγεςΤο άρωμα του βασιλικού αποτρέπει τα παράσιτα και μπορεί να βελτιώσει τη γεύση των κοντινών φυτών.
ΚόλιανδροςΠροσελκύει ωφέλιμα έντομαΠροσελκύει αρπακτικά όπως μύγες και
σφήκες που τρέφονται με αφίδες.
ΑνηθοςΠροσελκύει ωφέλιμα έντομαΠροσελκύει αρπακτικά έντομα όπως πασχαλίτσες και κορδόνια που τρέφονται με αφίδες.
ΤριγωνίδαΑπωθεί διάφορα παράσιταΔρα ως φυσικό απωθητικό για ορισμένα έντομα,
βελτιώνοντας την ανάπτυξη των φυτών συντροφιάς.
ΜένταΑπωθεί τις αφίδες και τους λαχανόσκωρουςΤο έντονο άρωμα δρα αποτρεπτικά για πολλά παράσιτα.
μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των κοντινών καλλιεργειών.
ΘυμάριΑπωθεί τα σκουλήκια και τις λευκές μύγες του λάχανουΤο άρωμά του δεν είναι ελκυστικό για τα παράσιτα και μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των κοντινών φυτών.
ΘηρανθεμίςΑπωθεί μια ποικιλία εντόμωνΠεριέχει ενώσεις που αποτρέπουν πολλά κοινά παράσιτα. προσελκύει ωφέλιμα έντομα.
ΜάραθοΠροσελκύει ωφέλιμα έντομαΠροσελκύει παρασιτικές σφήκες και άλλα αρπακτικά που βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών παρασίτων.
ΡαπανάκιαΛειτουργεί ως καλλιέργεια παγίδας για σκαθάρια ψύλλωνΤα σκαθάρια των ψύλλων προτιμούν τα ραπανάκια από τα φυλλώδη λαχανικά, προστατεύοντας τις κύριες καλλιέργειες.
ΦασκόμηλοΑπωθεί τους λαχανόσκωρους και τις μύγες του καρότουΤο έντονο άρωμα αποτρέπει τα παράσιτα ενώ προάγει την υγιέστερη ανάπτυξη των λαχανικών.
ΔυόσμοςΑπωθεί τις αφίδες και μερικά σκαθάριαΤο άρωμα αποτρέπει πολλά παράσιτα και
προσελκύει ωφέλιμα έντομα, βοηθώντας τον έλεγχο των παρασίτων.
Φυτά συντροφιάς για την απώθηση των παρασίτων των φυλλωδών χόρτων.

Βότανα όπως ο βασιλικός, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο εκπέμπουν έντονα αρώματα που μπορούν να αποτρέψουν διάφορα παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των αφίδων και των λευκών μυγών. Οι αρωματικές τους ενώσεις μπορούν να καλύψουν το άρωμα των κοντινών καλλιεργειών, καθιστώντας τις λιγότερο ελκυστικές για τα παράσιτα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα βότανα συμβατά με κάθε λαχανικό. Για παράδειγμα, η μέντα μπορεί να είναι επεμβατική και μπορεί να ανταγωνίζεται για θρεπτικά συστατικά και χώρο, βλάπτοντας δυνητικά τα γειτονικά φυτά εάν δεν διαχειριστεί σωστά.

Μαζεύουμε τα Παράσιτα με το Χέρι

Η χειροκίνητη συλλογή παρασίτων είναι μια αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος για τη διαχείριση των προσβολών σε φυλλώδη λαχανικά. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη φυσική απομάκρυνση των παρασίτων από τα φυτά, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη σημαντική μείωση των πληθυσμών τους χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.

Η χειροκίνητη συλλογή επιτρέπει την άμεση απομάκρυνση των ορατών παρασίτων, μειώνοντας τον αριθμό τους επί τόπου και επιτρέπει στους κηπουρούς να εστιάσουν σε συγκεκριμένα παράσιτα που προκαλούν ζημιές, όπως κάμπιες, γυμνοσάλιαγκες ή σκαθάρια.

Νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ είναι οι καλύτερες ώρες για να μαζέψετε παράσιτα, καθώς πολλά έντομα είναι λιγότερο ενεργά σε αυτές τις πιο δροσερές περιόδους της ημέρας.

Επιθεωρήστε τα φυτά προσεκτικά, κοιτάζοντας κάτω από τα φύλλα και στις σχισμές όπου συχνά κρύβονται τα παράσιτα. Τα μεγαλύτερα παράσιτα, όπως οι κάμπιες, μπορούν απλά να αφαιρεθούν με το χέρι. Για μικρότερα παράσιτα, όπως οι αφίδες, μπορείτε να τα σκουπίσετε από τα φύλλα.

Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο για να συλλέξετε τα παράσιτα που αφαιρείτε. Αυτό μπορεί να είναι ένας μικρός κουβάς ή βάζο όπου μπορείτε να τοποθετήσετε τα αιχμαλωτισμένα παράσιτα για να αποτρέψετε την επιστροφή τους στα φυτά. Έπειτα μπορείτε να τα προσφαίρετε ως πηγή πρωτεΐνης στις κότες σας.

Μπορείτε να συλλέξετε αποτελεσματικά μια ποικιλία παρασίτων από τα φυλλώδη λαχανικά σας με το χέρι, όπως κάμπιες, αφίδες, γυμνοσάλιαγκες και σκαθάρια ψύλλων. Οι κάμπιες όπως τα σκουλήκια του λάχανου και οι κεράτινοι τομάτας είναι συχνά μεγαλύτερες και πιο εύκολο να εντοπιστούν, ενώ οι αφίδες μπορούν να αφαιρεθούν με ένα μαλακό πινέλο.

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια συνήθως κρύβονται κάτω από τα φύλλα ή σε υγρές περιοχές, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να τα μαζέψουν. Οι ψύλλοι του σκαθαριού, αν και μικροί, μπορούν επίσης να πιαστούν με το χέρι. Επιπλέον, μπορείτε να πιάσετε ακάρεα αράχνης και λευκές μύγες ενοχλώντας απαλά τα φυτά και συλλέγοντάς τα καθώς διασκορπίζονται.

Πολλά από αυτά τα συλλεγμένα παράσιτα μπορούν να ταΐσουν με ασφάλεια κοτόπουλα ή πάπιες, παρέχοντας μια απόλαυση πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι κάμπιες είναι γενικά ασφαλείς, αν και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από γνωστά βρώσιμα φυτά. Οι αφίδες κάνουν ένα θρεπτικό σνακ και ενώ τα κοτόπουλα τρώνε γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι είναι απαλλαγμένα από μολυντές. Τα σκαθάρια ψύλλων αποτελλούν επίσης μια νόστιμη απόλαυση.

Ενώ η χειροκίνητη επιλογή μπορεί συχνά να γίνει αποτελεσματικά μόνο με τα χέρια σας, πολλά εργαλεία μπορούν να κάνουν τη διαδικασία ευκολότερη και πιο αποτελεσματική:

  • Λαβίδες: Για μικρότερα παράσιτα, τα τσιμπιδάκια μπορούν να είναι χρήσιμα για την ακριβή αφαίρεσή τους, χωρίς να καταστρέψουν τα φυτά. Αυτό το εργαλείο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για αφίδες ή μικρά σκαθάρια.
  • Μαλακή βούρτσα: Μια μικρή, μαλακή βούρτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απομακρύνει απαλά τα παράσιτα από τα φυτά. Αυτό είναι αποτελεσματικό για εύθραυστα φύλλα ή όταν αντιμετωπίζετε μεγαλύτερες ομάδες παρασίτων.
  • Ειδική Σκούπα εντόμων: Ένα φορητό σκουπάκι περισυλλογής εντόμων μπορεί να απορροφήσει τα παράσιτα απευθείας από τα φυτά. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μεγαλύτερες περιοχές ή για την αντιμετώπιση ιπτάμενων εντόμων όπως οι λευκές μύγες. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα με απαλή ρύθμιση για να αποφύγετε την καταστροφή των φυτών. Μπορείτε να το δώσετε στα παιδιά σας. Θα παίζουν, αγαπώντας παράλληλα τη φύση!
  • Γάντια: Η χρήση γαντιών κηπουρικής μπορεί να προστατεύσει τα χέρια σας από αγκάθια και ερεθιστικούς παράγοντες.

Κατά τη συλλογή με το χέρι, οι κηπουροί μπορούν επίσης να παρατηρήσουν την υγεία των φυτών, να εντοπίσουν τυχόν πρώιμα σημάδια ασθένειας και να παρακολουθήσουν για νέες αφίξεις παρασίτων.

Κότες

Το να αφήνετε τα κοτόπουλα ή τις πάπιες να περιφέρονται ελεύθερα στον κήπο σας μπορεί να τους προσφέρει μια εξαιρετική πηγή τροφής, καθώς θα φάνε ανυπόμονα πολλά παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, των γυμνοσάλιαγκων και των ζιζανίων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να διασφαλίσετε ότι η παρουσία τους ωφελεί τον κήπο σας, αντί να τον βλάψει.

Τα κοτόπουλα και οι πάπιες είναι φυσικοί τροφοσυλλέκτες και μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους πληθυσμούς των παρασίτων, συμβάλλοντας στην προστασία των φυλλωδών λαχανικών και άλλων φυτών σας. Θα τρώνε επίσης ζιζάνια και θα βοηθήσουν να κρατηθεί ο κήπος τακτοποιημένος, μειώνοντας τον ανταγωνισμό για θρεπτικά συστατικά και χώρο.

Από την άλλη πλευρά, τα κοτόπουλα και οι πάπιες μπορεί να γρατσουνίσουν στο έδαφος και να ενοχλήσουν τις ρίζες, κάτι που μπορεί να βλάψει νεαρά ή ευαίσθητα φυτά. Μπορεί επίσης να ραμφίζουν και να τρώνε τρυφερά σπορόφυτα, φύλλα ή φρούτα.

Ενώ η κοπριά κοτόπουλου και πάπιας μπορεί να είναι εξαιρετικό λίπασμα, η υπερβολική ποσότητα σε μια μικρή περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση θρεπτικών ουσιών και πιθανή ζημιά στα φυτά, ενώ η συχνή μετακίνηση τους στον κήπο μπορεί να οδηγήσει σε συμπύκνωση του εδάφους, δυσκολεύοντας την ανάπτυξη των ριζών και την πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά .

Βέλτιστες Πρακτικές

Εάν αποφασίσετε να αφήσετε τα κοτόπουλα ή τις πάπιές σας στον κήπο, σκεφτείτε τις ακόλουθες στρατηγικές για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανή ζημιά:

  • Επιτρέψτε τους να περιφέρονται υπό επίβλεψη για περιορισμένες περιόδους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά τους και να τα αποτρέψετε από το να καταστρέψουν την παραγωγή σας.
  • Χρησιμοποιήστε φορητή περίφραξη για να δημιουργήσετε καθορισμένους χώρους για τα πουλιά. Έτσι τους επιτρέπετε να απολαμβάνουν τον κήπο, προστατεύοντας παράλληλα τα πιο ευάλωτα φυτά.
  • Αφήστε τα να αναζητήσουν τροφή μετά τη συγκομιδή ή όταν τα φυτά σας είναι πιο ώριμα και λιγότερο επιρρεπή σε ζημιές.

Γάτες & Σκύλοι

Οι γάτες και οι σκύλοι μπορούν πιθανώς να τρώνε μεγαλύτερα παράσιτα στον κήπο, αν και η αποτελεσματικότητα και η συμπεριφορά τους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος και την ατομική τους ιδιοσυγκρασία.

Οι γάτες είναι ενστικτώδεις κυνηγοί και συχνά στοχεύουν μικρά ζώα όπως τρωκτικά και έντομα. Μπορεί επίσης να κυνηγούν μεγαλύτερα παράσιτα όπως πουλιά ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και μικρά φίδια. Η παρουσία τους μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των πληθυσμών των τρωκτικών που διαφορετικά θα μπορούσαν να βλάψουν τον κήπο σας, τρεφόμενοι με σπορόφυτα και λαχανικά.

Ενώ οι σκύλοι είναι λιγότερο πιθανό από τις γάτες να κυνηγούν και να τρώνε μικρά παράσιτα, μερικοί μπορεί να δείχνουν ενδιαφέρον για μεγαλύτερα έντομα ή ακόμα και μικρά θηλαστικά, αλλά αυτή η συμπεριφορά ποικίλλει ευρέως μεταξύ των μεμονωμένων σκύλων.

Τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μεγαλύτερων παρασίτων, όπως τα κουνέλια ή οι σκίουροι απλώς με την παρουσία τους. Ο ήχος και το άρωμα ενός σκύλου μπορεί να αποθαρρύνει αυτά τα ζώα από το να εισέλθουν στον κήπο σας.

Καλύμματα & Ταινία Χαλκού

Τα φύλλα και τα χάλκινα σύρματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος των στρατηγικών διαχείρισης παρασίτων για τα φυλλώδη λαχανικά, αλλά η αποτελεσματικότητα και η πρακτικότητά τους ποικίλλουν.

Καλύμματα αιωρούμενων σειρών

Αυτά τα καλύμματα χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιολογική κηπουρική και είναι σχετικά φθηνά. Μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη των σκουληκιών του λάχανου (κάμπιες σκόρων και πεταλούδων) και άλλων μικρών παρασίτων, όπως οι σκαθάρια ψύλλων και οι αφίδες από την προσβολή φυλλωδών λαχανικών. [ΑΓΟΡΑ ΕΔΩ]

Τα καλύμματα αιωρούμενων σειρών είναι ελαφριά, φύλλα που αναπνέουν και δημιουργούν ένα φυσικό εμπόδιο πάνω από τις καλλιέργειες. Αποτρέπουν αποτελεσματικά τα μικρά παράσιτα από το να φτάσουν στα φυτά, ενώ επιτρέπουν στο ηλιακό φως, τον αέρα και το νερό να περάσουν.

Για να τα χρησιμοποιήσετε, τοποθετήστε τα καλύμματα απευθείας πάνω από τις καλλιέργειες και στερεώστε τις άκρες με χώμα ή πασσάλους. Ο κύριος κίνδυνος είναι η συσσώρευση θερμότητας κάτω από τα καλύμματα, επομένως θα πρέπει να παρακολουθούνται όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός.

Χάλκινη Ταινία

Το σύρμα ή η ταινία χαλκού χρησιμοποιείται κυρίως ως αποτρεπτικό για γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια. Ο χαλκός δημιουργεί μια ήπια ηλεκτρική αντίδραση όταν αυτά τα παράσιτα έρχονται σε επαφή με αυτόν, αποθαρρύνοντάς τα να διασχίσουν την προστατευόμενη περιοχή.

Η ταινία χαλκού δεν είναι αποτελεσματική κατά των σκουληκιών του λάχανου ή άλλων κάμπιων, καθώς αυτά τα παράσιτα δεν αποτρέπονται από την παρουσία χαλκού.

Για να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τον χαλκό, τοποθετήστε λωρίδες ή δακτυλίους χάλκινης ταινίας γύρω από τη βάση μεμονωμένων φυτών ή κατά μήκος της περιμέτρου των υπερυψωμένων κρεβατιών κήπου.

Αυτή η μέθοδος είναι ασφαλής για τα φυτά, αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλη για μεγαλύτερες εκτάσεις λόγω κόστους. Αν και είναι σχετικά ασφαλές για άλλα ζώα, βεβαιωθείτε ότι το σύρμα ή η ταινία δεν είναι αιχμηρά για τα κατοικίδια ζώα.

Περιφράξεις χαμηλής τάσης

Η ηλεκτρική περίφραξη χαμηλής τάσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει μεγαλύτερα παράσιτα, όπως κουνέλια και τρωκτικά από την είσοδο στον κήπο. Αυτά τα συστήματα είναι πιο ακριβά και συνήθως χρησιμοποιούνται σε κήπους μεγαλύτερης κλίμακας ή υψηλής αξίας. Απαιτούν σωστή εγκατάσταση και ηλεκτρική πηγή. Απαιτούνται προφυλάξεις ασφαλείας για την αποφυγή τυχαίας επαφής, ειδικά με κατοικίδια ή μικρά παιδιά. Αν και είναι αποτελεσματικά, χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά από οικιακούς κηπουρούς, λόγω του κόστους και της συντήρησης που χρειάζονται.

Πώς να φυτέψετε Λαχανικά για να αποτρέψετε τα Παράσιτα;

Καλλιέργειες όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το μαρούλι αναπτύσσονται καλύτερα σε άπλετο ηλιακό φως. Βεβαιωθείτε ότι ο κήπος δέχεται τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες άμεσου ήλιου καθημερινά.

Ένας καλά στραγγιζόμενος, ανοιχτός χώρος με καλή κυκλοφορία αέρα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συμβάλλει στη μείωση της συσσώρευσης παρασίτων και ασθενειών.

Η σωστή απόσταση μεταξύ των φυτών είναι επίσης το κλειδί για την πρόληψη των παρασίτων. Τοποθετήστε τις σειρές καλλιέργειας σε απόσταση περίπου 45 έως 60 εκατοστά μεταξύ τους και κρατήστε τα μεμονωμένα φυτά σε απόσταση 30 έως 60 εκατοστών μεταξύ τους, ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι διασφαλίζετε ότι τα φυτά έχουν αρκετό χώρο για κυκλοφορία αέρα, κάτι που βοηθά στην ελαχιστοποίηση των συνθηκών που προσελκύουν τα παράσιτα.

Το πότισμα πρέπει να είναι σταθερό αλλά όχι υπερβολικό. Επιδιώξτε να παρέχετε περίπου 2 έως 5 εκατοστά νερού την εβδομάδα, είτε από βροχή, είτε μέσω συμπληρωματικού ποτίσματος. Ποτίστε νωρίς το πρωί, ώστε τα φύλλα να στεγνώσουν όλη την ημέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο μυκητιακών ασθενειών και αποτρέποντας τα παράσιτα που αγαπούν την υγρασία, όπως οι γυμνοσάλιαγκες.

Ο κατάλληλος τύπος εδάφους είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Το λάχανο και οι συγγενείς του ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενο, αργιλώδες έδαφος με καλή γονιμότητα και pH μεταξύ 6,0 και 6,8. Η προετοιμασία του εδάφους πριν από τη φύτευση με οργανικό λίπασμα ή καλά σαπισμένη κοπριά βελτιώνει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και τη δομή του εδάφους, δημιουργώντας ένα πιο ανθεκτικό περιβάλλον για τα φυτά.

Κατά την επιλογή σπόρων, συχνά προτιμώνται οι βιολογικές ποικιλίες λόγω της φυσικής τους αντοχής σε παράσιτα και ασθένειες. Οι σπόροι μπορούν να ξεκινήσουν σε εσωτερικούς χώρους 4 έως 6 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό και στη συνέχεια να μεταφυτευτούν στον κήπο μόλις σκληρυνθούν. Ο χρόνος είναι κρίσιμος, καθώς οι αρχές της άνοιξης ή τα τέλη του καλοκαιριού είναι ιδανικές περίοδοι για σπορά για να αποφευχθεί η μεγάλη δραστηριότητα ορισμένων παρασίτων όπως οι ψύλλοι.

Επιπλέον, η εναλλαγή των καλλιεργειών κάθε χρόνο αποτρέπει την εξάντληση του εδάφους και διαταράσσει τον κύκλο ζωής των παρασίτων που διαφορετικά θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε έναν οικείο ξενιστή.

Η διατήρηση της υγείας των φυτών με σωστό κλάδεμα και βοτάνισμα είναι επίσης απαραίτητη. Ελέγχετε τακτικά τα φυτά σας και αφαιρείτε τυχόν κατεστραμμένα ή μολυσμένα φύλλα για να αποτρέψετε την εξάπλωση των παρασίτων.

Το επίστρωμα γύρω από τη βάση των φυτών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και στην καταστολή της ανάπτυξης ζιζανίων, προστατεύοντας περαιτέρω τις καλλιέργειες από ανεπιθύμητα έντομα. Καλύψτε τα νεαρά φυτά με καλύμματα για να κρατήσετε μακριά τα ιπτάμενα παράσιτα, όπως ο λαχανόσκωρος και οι λευκές μύγες. Αυτά μπορούν να αφαιρεθούν μόλις τα φυτά είναι αρκετά ώριμα για να χειριστούν μικρές πιέσεις από παράσιτα.

Φυσικά εμπόδια, όπως το χαρτόνι, μπορούν να εμποδίσουν τα σκουλήκια του λάχανου να έχουν πρόσβαση στη βάση των φυτών.

Επιπλέον, η εισαγωγή ωφέλιμων εντόμων όπως οι πασχαλίτσες βοηθά στον έλεγχο των αφίδων και άλλων παρασίτων με μαλακό σώμα.

Επιθεωρείτε τακτικά τον κήπο σας, ιδιαίτερα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, για να παρακολουθείτε για τυχόν σημάδια δραστηριότητας παρασίτων και εφαρμόστε οργανικά διαλύματα ή τοποθετήστε παγίδες όπως χρειάζεται.

Ποια ποικιλία λάχανου είναι πιο ανθεκτική στα σκουλήκια;

Όταν επιλέγετε ποικιλίες λάχανου με καλύτερη αντοχή στα σκουλήκια του λάχανου, λάβετε υπόψη αυτές που έχουν φυσικά αναπτυχθεί με πιο ανθεκτικά φύλλα ή είναι γνωστό ότι είναι λιγότερο ελκυστικές για τα κοινά παράσιτα. Μερικές από τις πιο ανθεκτικές ποικιλίες λάχανου περιλαμβάνουν:

  • Λάχανο Σαβοΐας: Αυτός ο τύπος έχει τσαλακωμένα, παχύτερα φύλλα που δυσκολεύουν τη διείσδυση και τη διατροφή των σκουληκιών του λάχανου, παρέχοντας έτσι ένα φυσικό φράγμα κατά της προσβολής.
  • Κόκκινο λάχανο: Η ελαφρώς πικρή γεύση του κόκκινου λάχανου είναι λιγότερο ελκυστική για ορισμένα παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των σκουληκιών του λάχανου, τα οποία μπορεί να μειώσουν τη ζημιά που προκαλείται.
  • Early Jersey Wakefield: Αυτή η πρώιμη ποικιλία μπορεί να συλλεχθεί πριν οι πληθυσμοί των σκουληκιών του λάχανου συνήθως κορυφωθούν, μειώνοντας τον χρόνο που τα φυτά εκτίθενται σε αυτά.

Ο συνδυασμός τους με τη φύτευση φυτών συντροφιάς, την αμειψισπορά και άλλες βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης των παρασίτων θα προσφέρει την καλύτερη άμυνα ενάντια στα σκουλήκια του λάχανου.

Ο κύκλος ζωής των σκουληκιών του λάχανου

Ο κύκλος ζωής των σκουληκιών λάχανου, που είναι οι προνύμφες της πεταλούδας Pieris rapae (κοινώς γνωστή ως λευκή πεταλούδα), περνά από τέσσερα κύρια στάδια: αυγό, προνύμφη (κάμπια), νύμφη (χρυσαλίδα) και ενήλικη πεταλούδα.

Κύκλος ζωής:

  • Αυγά: Οι θηλυκές πεταλούδες γεννούν μικροσκοπικά, οβάλ, κίτρινα ή μαύρα αυγά μεμονωμένα στην κάτω πλευρά των φύλλων του λάχανου ή άλλων φυτών Brassica. Αυτά τα αυγά συνήθως εκκολάπτονται μέσα σε 5-7 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
  • Προνύμφη: Μόλις εκκολαφθούν, οι προνύμφες, γνωστές και ως σκουλήκια λάχανου, αρχίζουν να τρέφονται με τα φύλλα του φυτού, δημιουργώντας τρύπες και ενδεχομένως καταστρέφοντας σημαντικά τις καλλιέργειες. Αυτό το στάδιο διαρκεί για 2-3 εβδομάδες.
  • Κάμπια: Οι πλήρως αναπτυγμένες κάμπιες σχηματίζουν μια χρυσαλλίδα στο φυτό ή στις κοντινές επιφάνειες και παραμένουν σε αυτή τη μορφή για περίπου 1-2 εβδομάδες.
  • Πεταλούδα: Η ενήλικη πεταλούδα αναδύεται και ξαναρχίζει τον κύκλο γεννώντας αυγά, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Για να ελέγξετε τα σκουλήκια του λάχανου και να εξαλείψετε τα αυγά τους, ελέγχετε τακτικά τις κάτω πλευρές των φύλλων για μικρά μαύρα ή κίτρινα αυγά. Τα αυγά τοποθετούνται κυρίως στις κάτω πλευρές του λάχανου και άλλων φύλλων Brassica για να τα προστατεύσουν από τα αρπακτικά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η παρακολούθηση νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν οι πεταλούδες είναι πιο δραστήριες μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευσή τους. Ξύστε τα απαλά χρησιμοποιώντας το νύχι σας ή μια μαλακή βούρτσα και πετάξτε τα.

Ο ψεκασμός με λάδι neem μπορεί να αποτρέψει την ωοτοκία και να διαταράξει την ανάπτυξη των προνυμφών. Επίσης, το ράντισμα της γης διατόμων για τρόφιμα στα φύλλα δημιουργεί ένα φράγμα που βλάπτει τις προνύμφες όταν εκκολάπτονται και προσπαθούν να τραφούν.

Τα σκουλήκια του λάχανου έχουν προσαρμόσει στρατηγικές για να επιβιώσουν σε σκληρές συνθήκες, όπως η ακραία καλοκαιρινή ζέστη και οι κρύοι χειμώνες. Σε δυσμενείς συνθήκες, εισέρχονται σε λανθάνουσα φάση ή διαχειμάζουν στο στάδιο της νύμφης. Οι νύμφες βρίσκονται συχνά προσκολλημένες σε υπολείμματα φυτών ή χώμα, όπου μπορούν να επιβιώσουν στις κρύες θερμοκρασίες του χειμώνα.

Όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται την άνοιξη, εμφανίζονται ως ενήλικες πεταλούδες για να ξεκινήσουν ξανά τον αναπαραγωγικό κύκλο. Ομοίως, κατά τις ζεστές περιόδους του καλοκαιριού, τα σκουλήκια του λάχανου μπορεί να μειώσουν τη δραστηριότητα τους ή να περάσουν σε κατάσταση ηρεμίας μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες.

Η φύτευση του λάχανου ή άλλων καλλιεργειών Brassica στην ίδια τοποθεσία, όπου υπήρχαν σκουλήκια λάχανου το προηγούμενο έτος, γενικά δεν συνιστάται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νύμφες μπορεί να παραμείνουν στο έδαφος ή στα γύρω υπολείμματα κήπου, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής, όταν φυτεύονται νέες καλλιέργειες. Η αμειψισπορά είναι μια ουσιαστική πρακτική για να βοηθήσει στον έλεγχο των παρασίτων και να σπάσει τον κύκλο ζωής τους.

Εναλλάσσοντας τις καλλιέργειες Brassica με φυτά που δεν είναι ευαίσθητα στα σκουλήκια του λάχανου (π.χ. όσπρια, κρεμμύδια ή καρότα), μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα επαναλαμβανόμενων προσβολών.

Προηγούμενο

Τσάι: η Καλύτερη Ποικιλία από 27 Είδη

Πώς η Μουστάρδα βοηθάει στο Αδυνάτισμα;

Επόμενο