Χρειάζομαι φυλλικό (ή φολικό) οξύ πριν την εγκυμοσύνη;

Η δόση φολικού οξέως πριν από μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη πρέπει να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 50%, σε σχέση με τη γενική συνιστώμενη δοσολογία, ώστε να αναπτυχθεί σωστά το έμβρυο.

Ποια είναι η ημερήσια συνιστώμενη δόση φυλλικού οξέως;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση φολικού (ή φυλλικού) οξέως είναι 400 μg. Τόσο για ενήλικες γυναίκες, όσο και για άνδρες. Τα παιδιά χρειάζονται μικρότερες δόσεις.[1,2,3]

Όμως, οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδάκι, συνίσταται να αυξήσουν αρκετά την ημερήσια δοσολογία σε φυλλικό οξύ. Θα πρέπει να λαμβάνουν δόσεις φυλλικού οξέως ακόμα και μεγαλύτερες των 600 μg.

Τόσο μεγάλες δόσεις φυλλικού οξέως είναι ιδιαίτερα δύσκολες να ληφθούν από τη διατροφή. Οπότε, και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής φολικού οξέως είναι η ευκολότερη λύση.

Το φυλλικό οξύ είναι η φυσική μορφή της βιταμίνης Β9. Βρίσκεται στις τροφές. Αντίθετα, το φολικό οξύ είναι η συνθετική μορφή, που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα με βιταμίνες τρόφιμα.

Η βιταμίνη Β9 των συμπληρωμάτων διατροφής είναι κατά 85% απορροφήσιμη. Αντίθετα, απορροφούμε μόλις το 50% της βιταμίνης Β9 των τροφών.

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέως πριν την εγκυμοσύνη;

Η λήψη επαρκών ποσοτήτων φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη.

Το φολικό οξύ βοηθάει στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του μωρού.

Αυτές οι επικίνδυνες ανωμαλίες μπορούν να συμβούν κυρίως το πρώτο μήνα της κύησης. Διάστημα κατά το οποίο οι περισσότερες γυναίκες δε γνωρίζουν καν ότι εγκυμονούν.

Ακόμα, το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα μας. Υψηλή ομοκυστεΐνη αυξάνει τις πιθανότητες αποβολών, αλλά και δυσκολία στη σύλληψη!

Οπότε, είναι βασικό να λαμβάνουν οι γυναίκες μεγάλες δόσεις φολικού οξέως, αν προσπαθούν να κάνουν παιδάκι.

Βέβαια, η οδηγία αυτή επεκτείνεται και σε όλες τις γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των εγκυμοσυνών δεν είναι προγραμματισμένες. Οπότε, συνίσταται, όλες οι γυναίκες σε παραγωγική ηλικία να φροντίζουν να λαμβάνουν καθημερινά, τουλάχιστον 600 μg φυλλικού οξέως.

Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ

Σίγουρα, μπορούμε να λάβουμε μεγάλες δόσεις φυλλικού οξέως από τη διατροφή μας. Αρκεί να καταναλώνουμε πολλές τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, όπως είναι τα φιστίκια, το ψωμί ολικής άλεσης, το σπανάκι, ο μαϊντανός, το λάχανο, το μαρούλι, οι φακές, τα ρεβύθια, οι ηλιόσποροι και πολλές ακόμα.

Βέβαια, είναι δύσκολο για τις περισσότερες γυναίκες να λάβουν 600 μg, αποκλειστικά από τη διατροφή τους. Οπότε και συνίσταται η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής με φολικό οξύ.

Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δε χρειάζεστε συμπληρώματα διατροφής με μεγάλες ποσότητες φολικού οξέως. Μια ημερήσια δόση των 200-400 μg είναι αρκετή. Πάντα βέβαια, ως συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, προτού λάβετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή αλλάξετε δραστικά τη διατροφή σας.

Προηγούμενο

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φυλλικό (ή φολικό) οξύ;

Βοηθάει το φυλλικό (ή φολικό) οξύ στο αδυνάτισμα;

Επόμενο