Έχουν τα αβγά ωμέγα-3;

Τα αβγά είναι καλή διατροφική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ένα τυπικό αβγό έχει 92 mg, ενώ υπάρχουν και αβγά πλούσια σε ωμέγα-3 που έχουν 259 mg.

Γιατί πρέπει να τρώω τροφές με ωμέγα-3;

Η κατανάλωση τροφών με ωμέγα 3 έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι βασικά για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και προστατεύουν το σώμα μας από φλεγμονές. Ακόμα, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και καλή λειτουργία των ματιών και του εγκεφάλου.[1,2,3]

Επίσης, είναι ωφέλιμα για τη διατήρηση των φυσιολογικών τιμών αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων. Οπότε, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν την καρδιά!

Διατροφική αξία αβγού

Το αβγό έχει τεράστια διατροφική αξία και βοηθάει στο αδυνάτισμα. Ένα αβγό με μόλις 75 θερμίδες, έχει 6 γρ πρωτεΐνη, 24 mg ασβέστιο, 0,84 mg σίδηρο, 0.62 mg ψευδάργυρο, 5,7 mg μαγνήσιο, 93 φώσφορο, 66 mg κάλιο, 16 mg σελήνιο, 169 mg χολίνη, 0,5 μg βιταμίνη Β12, 1,2 μg βιταμίνη D και 90 μg βιταμίνη Α.

Όμως, το αβγό αποτελεί και μια από τις πλουσιότερες τροφές σε χοληστερίνη, ενώ έχει και πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα. Οπότε δε θα πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες. Ένα αβγό έχει 1,6 γρ κορεσμένων λιπαρών οξέων, ενώ η μέγιστη ημερήσια ασφαλής ποσότητα είναι μόλις 13 γρ.[4]

Τα αβγά έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα αβγά έχουν και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μάλιστα, ένα αβγό έχει περίπου 92 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.[5]

Η περιεκτικότητα των αβγών σε ωμέγα-3 μπορεί να αυξηθεί αν στη διατροφή της κότας προστεθούν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, όπως είναι ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia ή διάφορα ιχθυέλαια.

Μάλιστα, αν εκτρέφετε κότες μπορείτε να τους δίνετε και αντράκλα. Η αντράκλα (ή γλιστρίδα) φύεται συχνά ως ζιζάνιο. Είναι καλοκαιρινό φυτό, ιδανικό για σαλάτες. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε ωμέγα-3!

Οι κότες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κάνουν αβγά εξαιρετικά πλούσια σε ωμέγα-3. Ένα τέτοιο αβγό μπορεί να έχει ακόμα και 3 φορές περισσότερα ωμέγα-3 σε σχέση με ένα τυπικό αβγό!

Πάντως, μια από τις πλουσιότερες τροφές σε ωμέγα-3 είναι τα ψάρια!

Προηγούμενο

Υψηλή χοληστερίνη: Πως να τη μειώσω χωρίς φάρμακα;

Χολίνη: Οφέλη, ιδιότητες & παρενέργειες από συμπληρώματα.

Επόμενο