Πόση βιταμίνη C χρειάζομαι; Είναι τα 1000 mg μεγάλη δόση;

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C;

Οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν περίπου 110 mg βιταμίνης C την ημέρα.[1] Οι άντρες έχουν ελαφρώς αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C, σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπλέον, τα παιδιά έχουν μικρότερες ανάγκες σε βιταμίνη C.

Επίσης, οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά περίπου 155 mg βιταμίνης C, ιδιαίτερα για τους πρώτους 6 μήνες θηλασμού.

Τέλος, αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C έχουν και οι καπνιστές. Οι καπνιστές θέλουν τουλάχιστον 35 mg βιταμίνης C παραπάνω από τους μη καπνιστές. Ακόμα και αν έκοψες το κάπνισμα ή προσπαθείς να το κόψεις, πρέπει να φροντίζεις να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C ή ακόμα και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Ιδιότητες βιταμίνης C για την υγεία μας

H βιταμίνη C είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που παίζει βασικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος μας. Για παράδειγμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και μάχεται τις χρόνιες φλεγμονές.

Έτσι, η βιταμίνη C έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης:

Επίσης, η βιταμίνη C έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες. Εκτός των άλλων, είναι απαραίτητη για τη φυσική σύνθεση του κολλαγόνου από το σώμα μας, καθώς και στη γρήγορη επούλωση των πληγών. Έτσι, συνίσταται σε ασθενείς πριν τα χειρουργεία για πιο γρήγορη αποκατάσταση!

Τέλος, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για βαθύ ύπνο το βράδυ. Έλλειψη της μπορεί να γίνει αιτία για αϋπνίες.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια μέγιστη δόση βιταμίνης C;

Σύμφωνα με το Αμερικάνικό Ινστιτούτο Υγείας, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βιταμίνης C είναι ασφαλής. Το ανώτατο ασφαλές όριο της ημερήσιας λήψης βιταμίνης C είναι τα 2000 mg. Αυτή η δόση είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση των 110 mg. Καλό είναι να μην την υπερβαίνουμε, εκτός αν σας έχει συστήσει μεγαλύτερη δοσολογία ο γιατρός σας.

Τεράστιες δόσεις βιταμίνης C σε καρκινοπαθείς

Βέβαια, η βιταμίνη C φαίνεται να είναι ασφαλής ακόμα και σε ακραίες δόσεις. Για παράδειγμα, ερευνητές χορήγησαν ενδοφλέβια, σε ασθενείς, σε τελικό στάδιο καρκίνου, τεράστιες δόσεις βιταμίνης C. Χορήγησαν δόσεις βιταμίνης C μέχρι και 100000 mg!

Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ικανοποιητικά:

  • οι ασθενείς έζησαν για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο,
  • βελτίωσαν το επίπεδο διαβίωσης,
  • έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή στις συμβατικές θεραπείες.

Τέλος, οι παρενέργειες των υπερ-δόσεων της βιταμίνης C κρίθηκαν ως αμελητέες! Πυρετός, κρυάδες, σπυράκια και δυσάρεστη οσμή ήταν μερικές από τις παρενέργειες των τεράστιων δόσεων της βιταμίνης C.[2,3]

Πιθανές παρενέργειες συμπληρωμάτων διατροφής

Γενικά, η βιταμίνη C σπάνια μπορεί να γίνει τοξική. Καθημερινές δόσεις μέχρι 2000 mg θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς.

Όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή παίρνουν κάποια αγωγή φαρμάκων θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, πριν ξεκινήσουν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βιταμίνης C.

Επίσης, όποιος έχει ιστορικό με πέτρες στα νεφρά καλό είναι να περιορίσει τις δόσεις της βιταμίνης C. Αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, που συνδέουν τα συμπληρώματα διατροφής της βιταμίνης C με πέτρες στα νεφρά, οι ειδικοί θεωρούν, ότι η μη απορροφούμενη βιταμίνη C αυξάνει το οξαλικό οξύ τα ούρα, με πιθανό αποτέλεσμα τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.[4]

Πώς μπορείς να διασφαλίσεις, ότι όλη η δόση βιταμίνης C που θα πάρεις θα καταναλωθεί από το σώμα; Μα φυσικά μειώνοντας τη δόση. Αν έχεις ιστορικό με πέτρες στα νεφρά, κόψε το χάπι των 1000 mg σε 2 ή 3 μέρη. Αντί να το καταπιείς ολόκληρο το πρωί, είναι προτιμότερο να μοιράσεις τις δόσεις μέσα στην ημέρα. Έτσι θα επωφεληθείς στο 100% από το συμπλήρωμα διατροφής σου, αφού σχεδόν όλη η βιταμίνη C θα απορροφηθεί από το σώμα σου.

Επιπλέον, κοινές παρενέργειες από μη απορροφούμενη βιταμίνη C είναι η διάρροια, η ναυτία, οι κοιλιακές κράμπες καθώς και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Οπότε, αν και είναι μάλλον σπάνιες οι παρενέργειες από τη λήψη βιταμίνης C, αν νιώσετε κάποια ενόχληση, μοιράστε τη δόση των 1000 mg, μέσα στην ημέρα.

Η βιταμίνη C από τροφές δεν έχει παρενέργειες

Βέβαια, η πρώτη επιλογή σου για λήψη βιταμίνης C θα πρέπει να είναι οι τροφές. Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα κεράσια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ντομάτα, οι πιπεριές, το λάχανο, το σπανάκι, ακόμα και οι πατάτες είναι καλές πηγές βιταμίνης C.

Αυτές οι τροφές κρατούν το δέρμα σου νέο, αφού βοηθούν το σώμα σου να παράξει κολλαγόνο, τη βασική πρωτεΐνη δέρματος και αρθρώσεων!

Άρα, είναι η λήψη βιταμίνης C των 1000 mg ασφαλής;

Σίγουρα, η λήψη 1000 mg βιταμίνης C είναι απολύτως ασφαλής. Βέβαια, δε θα πρέπει να βασίζεσαι στα συμπληρώματα διατροφής για επαρκή λήψη βιταμίνης C. Η διατροφή σου θα πρέπει να είναι η κύρια πηγή βιταμίνης C. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές!

Προηγούμενο

Χυμός λεμονιού ή πορτοκαλάδα για βιταμίνη C;

Παχαίνουν τα φρούτα;

Επόμενο