Γιατί νυστάζω όταν πίνω καφέ;

Η καφεΐνη είναι το πιο γνωστό φυσικό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Χάρη στην καφεΐνη νιώθουμε ενέργεια και εγρήγορση.

Όμως, υπάρχουν στιγμές που πίνουμε καφέ για τόνωση της ενέργειας μας, αλλά νιώθουμε ότι ο καφές έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί να μας φέρει ακόμα και υπνηλία.

Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Ένας βασικός είναι ότι δεν απορροφούμε άμεσα την καφεΐνη. Χρειάζονται περίπου 45 με 60 λεπτά, ώστε η καφεΐνη να δράσει. Οπότε, δε θα νιώσουμε ότι “ξυπνάμε” με την πρώτη γουλιά καφέ. Απλά, έχουμε την ψευδαίσθηση, ότι ο καφές μας αναζωογονεί άμεσα.

Μάλιστα, η απορρόφηση του καφέ καθυστερεί ακόμα περισσότερο, αν προηγουμένως είχαμε ένα μεγάλο γεύμα. Απορροφούμε πιο αργά την καφεΐνη, όταν έχουμε γεμάτο στομάχι.

Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να μειώσει πολύ τη γλυκόζη του αίματος, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κουρασμένοι. Θα πρέπει να περάσουν αρκετά λεπτά, ώστε να αποκτήσουμε ενέργεια και πάλι. Ο καφές δε θα μας βοηθήσει άμεσα, σε αυτή την περίπτωση.

Όμως, ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη χώνεψη. Αυξάνει την έκκριση των γαστρικών υγρών, καθώς και την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος.

Μάλιστα, η επίδραση της καφεΐνης διαρκεί περίπου για 5 ώρες. Οπότε, καλό είναι να αποφεύγετε να πίνετε καφέ αργά το απόγευμα. Μπορεί να μειώσει την ποιότητα του βραδινού σας ύπνου.

Αντίθετα, καλύτερα να καταναλώνετε τροφές με μελατονίνη. Είναι η ορμόνη του ύπνου!

Οι γυναίκες και οι άνδρες απορροφούν τον καφέ με τον ίδιο ρυθμό. Κάποιοι μπορεί να έχουν αυξημένοι ευαισθησία στην καφεΐνη λόγω μικρού αριθμού ενζύμων που τη μεταβολίζουν.

Τέλος, η καφεΐνη απορροφάται και αποβάλλεται πιο γρήγορα από το σώμα τον καπνιστών. Ίσως, σε αυτό το γεγονός να οφείλεται η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ από τους καπνιστές. Χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα, για να νιώσουν ενέργεια.

Άλλες τροφές με καφεΐνη

Άλλες τροφές με καφεΐνη είναι το τσάι και η μαύρη σοκολάτα.

Επίσης, τα αναψυκτικά τύπου cola και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν τεράστιες ποσότητες καφεΐνης. Όμως, καλύτερα να τα αποφεύγετε.

Καταρχάς, είναι πλούσια σε ζάχαρη. Επιπλέον, μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Ιδίως για τα παιδιά, τις εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες, αλλά και για όσους έχουν προβλήματα υγείας (πχ αρρυθμίες).

Αντίθετα, μικρές ποσότητες καφεΐνης μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία μας!

Προηγούμενο

Καφές & καφεΐνη: οφέλη για την υγεία μας!

Γιατί δεν κοιμάμαι το βράδυ;

Επόμενο