Η κατανάλωση τροφών με χρώμιο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας αλλά και στο αδυνάτισμα. Η μαύρη σοκολάτα, οι πατάτες, το αβοκάντο, το μαρούλι, αλλά και το κόκκινο κρασί είναι τροφές πλούσιες σε χρώμιο!
Οφέλη για την Υγεία μας
Το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο. Χρειαζόμαστε ελάχιστες ποσότητες δηλαδή, για παραμένουμε υγιείς.
Καταρχάς, επηρεάζει τη λειτουργία της ινσουλίνης. Κατ’επέκταση, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε όσους έχουν διαβήτη, ινσουλονοαντίσταση ή ταλαιπωρούνται από υψηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.[1,2,3]
Ακόμα βοηθάει γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Κυρίως βοηθάει στη μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης, που αποτελεί μέρος του προβλήματος.
Επίσης, φαίνεται ότι μειώνει τη χοληστερίνη, τα υψηλά τριγλυκερίδια και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Παράγοντες που είναι επιβαρυντικοί για την υγεία της καρδιάς.
Μάχεται και το οξειδωτικό στρες. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Βοηθάει το χρώμιο στο Αδυνάτισμα;
Σύμφωνα με έρευνες, ημερήσιες δόσεις μεταξύ 200-1.000 μg μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και στη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα.[4,5]
Καταρχάς, το χρώμιο βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι έχει την ιδιότητα να ελέγχει την καλή λειτουργία της ινσουλίνης. Αποθηκεύεται μικρότερο ποσοστό γλυκόζης ως σωματικό λίπος!
Επιπρόσθετα, το χρώμιο παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.
Ακόμα, το χρώμιο φαίνεται να ελέγχει την πείνα και να μειώνει τις λιγούρες για τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Ο εγκέφαλος μας επιζητά λιπαρές τροφές και τροφές με ζάχαρη, όταν υπάρχουν ορμονικές ανισορροπίες ή ελλείψεις σε μέταλλα. Τότε ο μηχανισμός επιβράβευσης του εγκεφάλου δε λειτουργεί σωστά.
Τέλος, το χρώμιο φαίνεται ότι ενισχύει τις λειτουργίες των αναβολικών ορμονών, όπως είναι η ινσουλίνη και η αυξητική ορμόνη IGF-1. Έτσι, το χρώμιο μας βοηθάει να χτίσουμε μυϊκή μάζα ή να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα, κατά μια δίαιτα αδυνατίσματος περιορισμένων θερμίδων. Αυξημένη μυική μάζα σημαίνει καλύτερος μεταβολισμός. Οπότε χάνουμε κιλά ή διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος πιο εύκολα.
Ημερήσια Συνιστώμενη Δόση
Η ημερήσια συνιστώμενη δόση χρωμίου είναι 35 μg για τους άνδρες και 25 μg για τις γυναίκες. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερες ημερήσιες ανάγκες. Μόνο οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες δόσεις χρωμίου, των 45 μg την ημέρα.
Χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής;
Αυτές τις ποσότητες μπορούμε να τις λάβουμε εύκολα από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Υπολογίζεται, ότι λαμβάνουμε περίπου 50-200 μg χρωμίου καθημερινά από τη διατροφή μας.[6,7]
Χαμηλότερη δόση λαμβάνουν όσοι ακολουθούν μια φτωχή διατροφή. Αντίθετα, όσοι τρώνε μια μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφών, με έμφαση στα φρούτα και στα λαχανικά, καταναλώνουν μεγαλύτερες δόσεις χρωμίου.
Τροφές πλούσιες σε Χρώμιο
Οι τροφές φυτικής προέλευσης αυξάνουν κατά πολύ την ποσότητα χρωμίου που καταναλώνουμε καθημερινά.
Η πλουσιότερη τροφή σε χρώμιο είναι η μαύρη σοκολάτα! Έχει περίπου 14 μg χρωμίου ανά μερίδα![8]
Το πράσο, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, το αβοκάντο, το μαρούλι, οι φράουλες, το μήλο, οι μπανάνες, τα καρότα και οι ντομάτες αποτελούν επίσης, εξαιρετικές διατροφικές επιλογές για τη λήψη χρωμίου. Επιπρόσθετα, βοηθούν στο αδυνάτισμα!
Βέβαια, χρώμιο λαμβάνουμε και από τροφές που καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, όπως είναι οι πατάτες, το ψωμί ολικής άλεσης, το ρύζι και τα μακαρόνια. Αν και περιέχουν μέτριες έως και μικρές ποσότητες χρωμίου.
Τροφές ζωικής προέλευσης
Επιπλέον, το χοιρινό, το μοσχάρι, η γαλοπούλα και το κοτόπουλο είναι τροφές πλούσιες σε χρώμιο.
Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά και το αβγό έχουν μικρές ποσότητες χρωμίου.
Ροφήματα
Τέλος, μπορούμε να λάβουμε μεγάλες δόσεις χρωμίου από τα ροφήματα.
Καταρχάς, ο χυμός σταφυλιού είναι το πλουσιότερο ρόφημα σε χρώμιο με 7,5 μg ανά μερίδα. Ακολουθούν ο χυμός γκρέιπφρουτ και η πορτοκαλάδα με 2,9 μg και 2,2 μg χρωμίου ανά μερίδα, αντίστοιχα.
Επίσης, το κόκκινο κρασί είναι άριστη πηγή χρωμίου. Ένα ποτήρι θα μας δώσει 2,5 μg χρωμίου. Οπότε και συμβάλει σημαντικά, στην ποσότητα χρωμίου που καταναλώνουμε την ημέρα.
Τέλος, η μπύρα, το πράσινο τσάι και ο καφές περιέχουν αρκετά μικρότερες ποσότητες χρωμίου. Όμως, συμβάλουν στη συνολική δόση χρωμίου που λαμβάνουμε καθημερινά, διότι καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες.